Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7 artış yapıldı. Artış, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 oldu. İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, söz konusu zammın hayal kırıklığı yarattığını ifade ederek iktidara yüklendi.

Azmi Kuvvetli, şu ifadeleri kullandı:

"Memur ve memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri sonuçlandı. 

Görüşmelerin başında Memur-Sen'in talepleri arasındaki; taban aylığına 600 TL seyyanen zam, 2022 için yüzde 21+3 refah payı, 2023 için 17+3 refah payı maddeleri ile açıklanan rakamlar arasındaki fark ise ülkenin içerisinde bulunduğu acı tabloyu gözler önüne serdi. 

Memur ve emeklinin konu olduğu, pazarlık masasında; 2022 yılının ilk altı ayı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 artı enflasyon farkı; 2023 için ise ilk altı ayda yüzde 8 artı enflasyon farkı ikinci ay için de yüzde 6 artı enflasyon farkı olarak zam belirlendi.

Sendikanın seyyanen zam talebine karşılık ise 135 lira olan sözleşme ikramiyesi ise sadece 1.2 milyon memur için 400 liraya çıkarıldı. Ancak geriye kalan 5.5 milyon memur ve emekli sadece yüzde 12 zam alabilecek. Yani yine memurun ve emeklinin değil; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Memur Sen Başkanı Ali Yalçın’ın sözleri bu kitlenin kaderini belirledi. Memur-Sen Başkanı hükümetin çizdiği bu tablo karşısında temsil ettiği kitleden yana direnç göstermeyerek; Türk-İş Başkanı Ergün Atalay gibi tarihe geçti.

Hepsinden öte öğretmen, hemşire, polis ve din görevlilerinin beklediği 3600 ek gösterge talebi de havada kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 yıl önce seçim meydanlarında verdiği bu söz muğlak ifadelerle başka baharlara ertelendi. 3600 ek gösterge için ‘Kanun çıkarılması gerekiyor, teklifimizi hazırlayıp Meclis’e sunacağız, Meclis’imizin takdiri’ demekle yetinen sayın bakana cevabımız şudur: gerektiğinde her konuda, gece yarısı kanun çıkaran ve ülkenin kaderini etkileyen Cumhurbaşkanı bu konudaki sözünü de tutmalı ve kanun çıkarma yetkisini 3600 ek göstergeyi bekleyen kitle için yani halkı için kullanmalıdır. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, açıklamasında yer verdiği, ‘Enflasyon altında çalışanlarımızı ezdirmeyeceğiz. Yaptığımız sözleşmenin bir sosyal dayanışma örneği olduğunun altını çizmek istiyorum’ ifadeleri ise son derece gülünçtür. İktidarın, memurlarımız ve emeklilerimiz için reva gördüğü bu zam, hayat pahalılığı altında ezilen memurlarımız için kelimenin tam anlamıyla bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Üzülerek ifade etmeliyim bu sendikanın kimin temsilcisi olduğunu anlamakta sıkıntı çekiyoruz. İktidar temsilcilerinin yüzde 8’lik zammın Türkiye tarihindeki en yüksek artış olduğunu söylenmesi milletimizin aklıyla dalga geçmekten başka bir şey değildir. SWAP anlaşmalarıyla borç biriktirdiğine sevinen bir iktidarın, yaptıkları zammı müjdeli bir haber olarak sunması gösteriyor ki pazardaki enflasyon artışından haberleri yok. İYİ Parti olarak iktidar yetkililerini gerçekçi olmaya davet ediyoruz. İşi sürümcemeye bırakarak beklentilerine cevap vermeniz gereken memuru, emekliyi ve 3600 ek gösterge mağdurlarını üzmekten vazgeçin!"