Ortahisar Belediyesi, İstiklâl Marşı’nın Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 100. yıl anısına ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un 85. ölüm yıl dönümü dolayısıyla bir konser etkinliği düzenledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konserde ses sanatçısı Uğur Işılak, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden besteleyip yorumladığı eserleri icra etti. 

Mehmet Âkif Ersoy’un her biri şaheser olan 8 adet şiirini müzikal olarak besteleyip, yorumlayan Uğur Işılak’ın ‘Bir Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy Gala Konseri’ vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Dinleyiciler ellerinde  Türk Bayraklarıyla Uğur Işılak’ın birçok eserine eşlik etti. 

“KAHRAMANLIKLARI DESTANLAŞTIRDI”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İstiklâl Marşı’nın bu toprakların bağımsızlık sembolü olduğuna vurgu yaparak, “Bu toprakları yüzyıl önce kanlarıyla canlarıyla bize feda edenleri hatırlamak ve onların şehadet hatıralarına uygun bir şekilde bu toprakları ilelebet Türk yurdu olarak korumak amacıyla kahramanlıklarımızı destanlaştıran, istiklâlimizi ve istikbalimize doğru destanlaştıran marşın sahibi Mehmet Akif Ersoy’umuzu anıyoruz. Bugün de tevafuk oldu, Akif’in 85. ölüm yıl dönümü. Bir kez daha rahmetle anıyoruz. Hem de bizlere ve Türk gençliğine emanet ettiği, ilelebet yaşayacak olan bu toprakların bağımsızlığının sembolü olarak yaşayacak olan İstiklâl Marşımızın milli marş olarak kabulünün 100. yıl dönümünü… O ki, ‘Korkma’ şiirinde ‘Korkma cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz. Bu yol ki hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz’ diyen Mehmet Akif’i anıyoruz.” dedi. 



“TARİHE VURULMUŞ BAĞIMSIZLIK MÜHRÜ” 

Programa katılan herkese teşekkürlerini ileten Başkan Genç, “Ve çok zor şartlarda, her zaman esarete karşı itirazını, isyanını ortaya koyan ve o kahramanlık destanıyla birlikte milletimizin Kurtuluş Savaşı’nda bir ve beraber olmasına vesile olan, ‘Ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım’ diyen Akif’i anıyoruz. Bu programı biraz daha farklı kılan özelliği şu oldu… Milli şiirlerimizi bir ozan olarak besteleyen çok kıymetli sanatçımız bu yıla özgü olarak 8 adet yeni beste yaptı. Bir tane de şiirle beraber ilk kez Trabzonumuzda-Ortahisarımızda bu programın ev sahipliğiyle birlikte anlamlandıracak. Bu yılı da malumunuz Sayın Cumhurbaşkanımız Mehmet Akif Yılı ilan etti. Ben özellikle teşrif ettiğiniz için Sayın Valimize, milletvekillerimize, siyasi partilerimizin başkanlarına ve buradaki çok kıymetli haziruna çok teşekkür ediyorum. İnşallah, ilelebet bu toprakların bağımsızlığı uğruna bugün sınır boylarında kahramanca mücadele eden askerlerimize muvaffakiyetler diliyorum. Bu vesileyle de cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve vatan sevgisini imandan bilerek bu güzel mısraları bize emanet eden ve tarihe en önemli bağımsızlık mührü olarak işleyen Mehmet Akif Ersoyumuzu da rahmetle ve minnetle anıyoruz.” diye konuştu. 

“İSTİKLÂL MARŞI; İMANIN, GAYRETİN GÜCÜDÜR”

Konuşmasında, İstiklâl Marşı’nın yüzyıllardır Türk milletinin verdiği mücadelenin son sözü olduğuna vurgu yapan AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, “İstiklal Marşı bizim için sıradan bir şiir olmadı. Bizim için sıradan bir marş olmadı. Kadim bir medeniyetin, büyük bir milletin mensuplarıyız. Yüzyıllardır verilen mücadelenin son sözüdür bence İstiklâl Marşı. Dünyaya haykırdığımız, kendimizi izah ettiğimiz imanın, gayretin, cesaretin gücüdür, Türkün gücüdür. Bu anlamda İstiklâl Marşı’nı yazdıran yazdırılmasına vesile olanları bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.” ifadelerine yer verdi. 



“ÖLÜMSÜZ ESERLER BIRAKTI”

Mehmet Akif Ersoy’un; edebiyatçı, şair, din adamı ve mütefekkir olduğunu dile getiren AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar ise şu ifadelere yer verdi: “İlkokulu başlarken ve daha öncesinde tanıdığımız büyük Türk şairi, vatan şairi rahmetli Mehmet Akif Ersoy’u her zaman kalbimizde tutacağız ve bu millet, bu vatan ilelebet var oldukça onu unutmayacağız. Edebiyatçı, şair, din adamı, mütefekkir ve aynı zamanda da milletvekili Mehmet Akif Ersoy emsalsiz şiirleriyle birlikte ülkemizin geleceğinin harcını yoğurmuştur. Ve İstiklâl Marşı, Çanakkale Destanı ve Safahat adlı kitabıyla birlikte ölümsüz eserler yapmıştır. Cenabı Allah kendisinden razı olsun. Hepimiz birer Mehmet Akif olma yolunda ilerleriz inşallah.” 



“İSTİKLÂL MARŞI MİLLETİ KIYAMA KALDIRDI”

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise konuşmasında İstiklâl Marşı’yla birlikte Türk milletinin küllerinden yeniden ayağa kalkarak Kurtuluş Savaşı mücadelesini verdiğini ifade etti. Ustuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sene 1921, tam yüzyıl önce aslında insanlık tarihinde yüzyıl çok uzun bir süre değildir. Yüzyıl önce bu ülke neydi, şimdi ne durumda. Evet, yüzyıl önce bu ülke hani diyor ya, ‘Kimisi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela’ dediği Anadolu’nun her tarafı işgal edilmiş, paramparça bir ülke durumundaydık. Yorgun bir millet, Balkan Savaşları, peşinden Çanakkale Savaşından sonra Sevr dayatmasıyla birlikte ülkemiz yedi düvel diye tabir edilen güçler tarafından işgal edilmişti. Böyle bir manzara karşısında bu milleti ayağa kaldıracak, şahlandıracak, kıyama kaldıracak bir şeye ihtiyaç var. İşte 1921 yılında kendisine bu teklif götürüldüğünde ben bunu bir ücret karşılığı yazmam diyor. Ve ısrarcı olununca İstiklâl Marşı’nı telif almadan yazmaya karar veriyor. Gerçekten bu milletin haykırışının, tekrar dirilmesinin dile getirilişi adına çok anlamlı olan İstiklâl Marşımız yüzyıl önce mecliste oybirliğiyle kabul edilerek, milli marş oldu. Bu millet, İstiklal Marşıyla birlikte küllerinden yeniden ayağa kalkarak Kurtuluş Savaşı mücadelesini veriyor. Ve 1923 yılında tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti devleti ilan edilmiş oluyor. Sözlerime burada son verirken bu etkinliğe katılan herkese de çok teşekkür ediyorum.” Konserden sonra Başkan Genç, Uğur Işılak’a plaket takdim etti.