Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünü ve Karadeniz Bölgesi'nin önemli ve vazgeçilmez gelir kaynaklarının başında gelen fındıkta, verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi gerektiği açıklandı.

Konu ile ilgili Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği başkanları Edip Sevinç ve Ali Haydar Gören imzası ile yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Her ne kadar dünya fındık üretim ve ihracatında lider olsak da, konu verimlilik olunca maalesef bulunduğumuz yer hiç iç açıcı görünmemektedir. En büyük üretici konumundaki ülkemizde verimlilik dekar başına ortalama 80-90 kg’dır. Ama bu rakam İtalya’da 150 Kg, ABD’de 285 Kg, Gürcistan’da 180 Kg, Şili’de 225 Kg ve Azerbaycan’da 130 Kg civarındadır.

Bu bağlamda, fındık üretim alanlarımızda en sık rastlanan zararlılar olan ‘Fındık Kurdu’ ve ‘Fındık Yeşil Kokarcası’ ile son yıllarda yaygın bir hastalık olan ‘Külleme’ başta olmak üzere bitkisel zararlı ve hastalıklara karşı doğru bilgi ve yöntemlerle ve özellikle doğru zamanda mücadele edilmelidir. Bu mücadele verimliliğin artırılmasını sağlayacak ve ülkemizin dünya fındık üretim ve ihracatındaki lider konumunu korumasına da önemli katkıda bulunacaktır."