Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 14 Ocak 2022 tarihinde 11. Başvuru Çağrı İlanına çıktı. TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, konu ile ilgili olarak IPARD II 11. Çağrıda Türkiye genelinde toplam 40 milyon euro  hibe dağıtılacağını ifade etti.

Çağrı kapsamında desteklenecek sektörler:

"Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302)” başlığı altında:

Süs Bitkileri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Mantar ve Misel, Fide ve Fidan, Çiçek Soğanı
Arıcılık ve Arı Ürünleri
Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler
Kırsal Turizm ve Rekreasyonel Faaliyetler
Su Ürünleri Yetiştiriciliği
Makine Parkları
Yenilenebilir Enerji Tesisleri

Bu sektörlerde yapılacak yatırımların "inşaat harcamaları, makine-ekipman alımları, proje hazırlama, görünürlük ve danışmanlık ücretleri" destek kapsamında olduğunu belirten Aydoğdu, bu başlıklar altında   5.000 Avro'dan 500.000 Avro'ya kadar olan yatırımlara %55 ile %65 arasında değişen oranlarda hibe desteği verileceğini, aynı zamanda yatırımcıların proje kapsamında yapacakları uygun harcamalarda %18 oranında KDV muafiyetlerinin olacağını söyledi.

Trabzon’un kalkınması adına büyük bir fırsat olan TKDK 11. Başvuru Çağrı ilanının;
Yapım İşi İçermeyen Başvurular İçin:19 Ocak - 09 Şubat 2022
Yapım İşi İçeren Başvurular İçin:14 Şubat - 09 Mart 2022 
tarihine kadar devam edeceğini beyan eden İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, ‘’Trabzon’un bu desteklerden maksimum düzeyde faydalanmasını istiyoruz. Bu sebeple yatırım yapmak isteyenleri vakit kaybetmeden bilgi almaya davet ediyorum. Gelin ilimizi beraber kalkındıralım. Proje Başvuru Çağrı ilanının başta Trabzon yatırımcıları olmak üzere tüm yatırımcılarımız ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dilerim. Haydi Trabzon, şimdi proje zamanı’’ diye konuştu.