Trabzon'da sahipsiz köpek ve kedilerin ısırmasıyla 9 ayda 2 binin üzerinde kuduz şüpheli temas vakası görülmesinin ardından İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ilginç bir karar aldı. Şehir genelinde sahipli köpeklerin dışarıda ağızlık takılarak gezdirilmesi kararlaştırılırken, hayvan severler duruma isyan etti.

Türkiye, Bitlis'te sahipsiz köpeklerin ısırması sonucu kuduz virüsü tespit edilen 10 yaşındaki çocuğu konuşurken, Trabzon'da dikkat çeken bir karar alındı. Sahipsiz kedi ve köpeklerin ısırmasıyla 9 ayda 2 bin 514 kuduz şüpheli temas vakası görülmesinin ardından İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu sahipli köpeklerin dışarıda ağızlık takılarak gezdirilmesini kararlaştırdı.

Vakaların yüzde 32'sine sahipli, yüzde 63'üne ise sahipsiz hayvanların neden olduğu ifade edildi. Ayrıca sahipli hayvanların yüzde 42'sinin aşılı, yüzde 58'inin aşısız olduğu öğrenildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlilerinin kararın uygulanabilmesi için denetim yapacağı belirtildi.

"HALKI PANİĞE SÜRÜKLER"

Karara hayvan severler isyan ederken, Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erol Sayın, sağlıklı hayvanların salyasında kuduz virüsü bulunmadığına dikkat çekerek, "Köpekler, kuduz virüsü taşıyan hayvanlar değildir. Yarasada kuduz virüsü vardır ama hastalık yapmaz. Köpekleri de yarasa sınıfına sokmuşsunuz gibi oluyor. Bu, halkı paniğe sürükler. 'Salyada kuduz virüsü var' demek, 'O hayvan kuduz' demektir. Sağlıklı hayvanların sokakta ağızlıkla gezdirilmesi önlem değildir. Sahiplerine, köpeklerin kuduz aşısı olup olmadığı teyit edilmeli. Eğer aşısı yoksa en yakın birimde yapılması sağlanmalı. Kuduz aşısı olmayan köpeklerin de sokakta gezdirilmesine izin verilmemeli" dedi.

"SON 10 YILDIR KUDUZ HASTALIĞI YOK"

Sayın, "Sağlıklı bir köpeğin sokakta tasması ile gezmesi gayet doğaldır; ağızlık gerektiren bir hadise değildir. Boşuna panik yapmanın bir esprisi yok. Son 10 senede kent nüfusunun yaşadığı yerlerde kuduz hastalığı yok. Böyle bir karantina da yok. Hıfzıssıhha Kurulu kararına böyle bir maddeyi eklerseniz sanki şehirde kuduz vakası var da halktan saklanıyormuş gibi algılanır. Golden gibi saldırgan olmayan ya da Pincher gibi küçük ırklar, neden ağızlık ile gezmek zorunda? Köpeğin ağızlık takılabilecek kadar ağzı yok. Kimseye bir şey yaptığı yok. Zaten zor nefes alıyor. Sırf tedbir olsun, diyerek ağızlık ile dolaştırılmaları şartını neden eklediler?" şeklinde konuştu.

"KIRSALDAKİ TERK EDİLMİŞ KÖPEKLER AŞILANMALI"

Kuduz virüsünün yaban hayatındaki canlılardan kedi ve köpeklere bulaştığını anlatan veteriner hekim Ahmet Zeki Gültepe, "Örneğin; Zigana'da terk edilmiş yüzlerce köpek var. Başıboş köpekler, kırsalda çakal, kurt, tilki gibi hayvanlarla bir araya gelebilecek durumda. Şehirdeki köpeklere ağızlık takmak yerine kırsaldaki terk edilmiş köpekleri aşılamak, daha akılcı bir yöntem" diye konuştu.