Abdullah Avcı'nın oyun sisteminde safkan kanat oyuncusu yokken ve beklerin oyun sisteminde bu kadar etkisi varken hem kanatta hem beklerde devşirme oyuncularla oynamasına rağmen kadronun negatifini bilen ve buna göre bir oyun geliştirerek bu maça kadar namağlup lider olan Trabzonspor’un şampiyonluk yolunda daha büyük krizler yaşamaması ve eksiklerini görmesi açısından elzem bir malubiyetti.

Abdullah Avcı'nın uyutan futbolu bu kez gerçekten uyanık bir rakibe denk geldi. Antalya bugüne kadarki Trabzonspor gibi oynadı özellikle saldırarak ve maçın sonuna kadar diri kalarak maçı kazanmayı dadaşı ile hak etti. 

***

Trabzonspor'da Nwakaeme'nin oyundan çıkması ve Trabzonspor’un merkez oyuncusu olan Hamsik'in iki rakiple kontrol edilip ileri doğru pas bağlantılarının kesilmesi kanımca Trabzonspor’da orta sahanın etkisiz ve yetersiz kaldığı maçın kaderini ortaya koydu. 

Hepsi bir tarafa, Trabzonspor adına en üzücü durum, fizik gücü yetersizliği ve yardımlaşma azlığı... Berat ve Cornellius'un oyunda neredeyse hiçbir etkisi yoktu. Müsbakada, Cornellius'luk oyun; sadece maçın son 10 dakikasında oynandı. Berat'ın ise oyunu iki yönlü oynayacak temposu eksik rakibi karşılarken teması eksik takiple mesafesini korurken eksik sadece kaliteli pas oyununda olan özelliği ile saha zemininin pas yapmaya müsait olmadığı ortadayken bu kadar süre alması ilginç.

Djaniny, maçta isteyen en önemli oyuncu iken Cornellius oyundayken sağ kanada Nwakaeme çıkınca sol kanada konumlandırılması takımın önde top tutmamamasının en önemli nedeni olsa gerek. Djaniny... Beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz; forvet oynadığında Trabzonspor’un pozisyon verimliliğini arttıran en önemli faktör... İçeriden dışarıya doğru yaptığı koşularla diğer oyunculara alan açtığı gibi rakibin savunmasını hem gezdirip hem de yerinden oynatıyor. Maçta kaçırdığı gollerin büyük kısmında yaptığı bu koşulardan yıpranıp enerjisini doğru kullanamadığı için son vuruş anında doğru vuruşu sağlayamıyor.

Bence kazanan takımı bozmamak çok önemli idi. Abdullah Hoca’nın Peres’in solda oynatma isteğinin nedenini anlamış değilim Peres’i illa oynatacaksan Abdülkadir’in yokluğunda Dorukan’ın önünde sağ kanat olarak denemesi daha mantıklı olurdu. O yüzden sol kanat son beş maçta aksamadığı kadar aksadı. Sol ve sağ kanatların bek ve hücum olarak en kötü gününde olması, rakibin inanılmaz bir performans ortaya koyması oyunun şeklini ortaya koydu.

***

Nwakaeme söylendiği gibi takımda daha iyi sözleşme kazanmak için mücadeleden kaçıyorsa yolu açık olsun. Kimse armadan ve formadan büyük değildir. Ama bu takıma şampiyonluk hamlesi lazım; bunun için Takımdaki eksiklerin tamamlanması için referans maçı olarak görmek gerekirse Nwakaeme krizini daha fazla büyümeden onu takımda tutacak şekilde çözmek lazım.

***

Şu unutulmamalıdır ki: 

Giden, sadece 3 puan... Daha fazlasını kaybetmemek adına öncelikle bu öğrenilmiş çaresizlikten kurtulmak lazım. İnanmak... İyi günden daha çok, kötü günde takımın yanında olmak... Yılmadan ayağa kalkmak... Trabzonspor camiası, bunları başardığı müddetçe şampiyonluk için elzem tüm değerleri sağlamış demektir.