Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Meclisinde grubu bulunan partilerin temsilcilerinden oluşan ‘Tarım ve Hayvancılık Destekleme Çalışma Grubu’ üyeleriyle birlikte Trabzon Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. 

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ve yönetim kurulu üyeleriyle Tarım ve Hayvancılık Destekleme Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Tarım Raporu üzerinde istişarelerde bulunan Başkan Genç, kovid-19 salgınında küresel anlamda sağlıktan sonra gündeme gelen en önemli konunun gıda tedariki olduğuna vurgu yaptı. 

“TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ VERİMLİLİĞİ ARTIRMALIYIZ”

Türkiye’nin tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke olduğunu dile getiren Başkan Genç, “Küresel anlamda zor bir süreçten geçiyoruz. Şu anda bütün dünyayı kuşatan bir salgın söz konusu. Salgın olduğunda sağlıktan sonra akla ilk gelen hususlardan bir tanesi gıda tedariki oluyor. Yaşamımızı idame ettirmek için gıda tedariki çok önemli. Bunu da pandemi vesilesiyle bir kez daha gördük. Hep gururla ifade ettiğimiz gibi ülkemiz kendi nüfusunu bakabilen, kendi kendine yetebilen bir ülke. Yalnız bu pandemi nedeniyle bu konuda farkındalığı biraz daha artırmak hem tabii olarak şehrimizin ve ülkemizin en önemli ihracat ürünü olan fındıktaki ve diğer tarım ürünlerindeki verimliliği artırmak, bu konuda halkımızla, muhtarlarımızla ve yerel yönetimlerimizle birlikte hareket ederek bilinçlendirme faaliyetleri yapmalıyız.” diye konuştu. 

“TARIM RAPORU HAZIRLANDI”

Tarım ve Hayvancılık Destekleme Çalışma Grubu’nun kuruluş gerekçesini anlatan şu açıklamalarda bulundu: “Trabzonumuzda yöresel ürün çeşitliliği neler olabilir ve hangi alanlarımızda toprak tarımı yaptığımızda daha verimli ürünler elde edebiliriz? Mesela mantar bize örnek olarak gelmişti. Bunu biraz daha çeşitlendirebilir miyiz? Seracılık konusunda daha ileri adımlar atılabilir mi? Veya bu çalışmayı bitirdikten sonra yöre insanın ekonomisini desteklemek amacıyla pazarlar oluşturabilir miyiz? Bu amaçla belediye meclisimizdeki dört partimizin temsilcilerinden oluşan Çalışma Grubu kurduk. AK Partimizden Tahsin Bayrak, MHP’den Ümit Akbaytürk,  İYİ Parti’den Burhan Bekar, CHP’den Oktay Söğüt ile koordinatörlük işlerini yürüten belediyemiz personeli Sıddık Yılmaz ile birlikte çok değerli bir tarım raporu hazırladılar. Bir kez daha kendilerine teşekkür ediyorum.”

baskan-genc-ciftcilerimizin-ekonomisine-destek-olmaliyiz.jpeg

“RAPORU FİİLİYATA DÖNÜŞTÜRMEK ÖNEMLİ”

Başkan Genç, Çalışma Grubu’nun raporunu hazırlarken, tarım il ve ilçe müdürlüğü, ziraat odası, üniversiteler ve veteriner odasıyla toplantılar gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu gibi konularda hazırlanan raporların raflarda kaldığını ve uygulamaya sokulmadığına dikkati çeken Başkan Genç, “Çok güzel, verimli bir çalışma ortaya kondu. Hazırladığımız raporu meclisimizde paylaştık. Bundan sonraki durumda ise bu konuyla doğrudan alakalı olan Ticaret Borsamız, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte bu veri tabanını fiiliyata nasıl dönüştürebiliriz? Bunun üzerinde duruyoruz.  Bu işin farkındalığını artırmak adına ne yapabiliriz? Örneğin fındıkta verimi artırmak için yapılan projeler sayesinde bir dekardan elde edilen verim oldukça artmış durumda. İşte bu çalışmayı diğer tarım ürünlerinde de yaparak çiftçilerimizin ekonomisine nasıl destek olabiliriz, bunu ortaya koymalıyız. Diğer yandan Maçka Vadisi’nde ortaya çıkan fındık bahçelerine zarar veren böcekle mücadele konusu da önemli. Bu gibi konularda ne tür projeler, stratejiler yürütebiliriz. Hep birlikte bunları istişare edip yol haritası yapmalıyız.” diye konuştu. 

“FINDIKTA TÜRKİYE’YE ÖNDERLİK YAPTIK”

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise konuşmasında günümüz dünyasında belediyelerin klasik hizmet anlayışının dışında, özellikle üretime yönelik faaliyetlere de önderlik ettiğine vurgu yaparak, “Bu açıdan baktığımızda Ortahisar Belediyesi’nin tarımsal üretime dolaylı veya direk olarak katkıda bulunmak için meclisinde oluşturduğu Tarım Destekleme Grubu’nu çok yerinde buluyoruz. Borsa olarak işlem hacmimizin büyük kısmını oluşturan fındık ile ilgili 2003 yılından beri verim ve kaliteyi arttırmak için çalışmalar yapıyor, projeler uyguluyoruz. Örnek bahçeler de oluşturarak Türkiye’ye önderlik yaptığımız bu konudaki birikimimizi Ortahisar Belediyesi ile paylaşmak bizim için bir görevdir.” ifadelerini kullandı. 

baskan-genc-ciftcilerimizin-ekonomisine-destek-olmaliyiz-001.jpeg

“ÇOK ÜRETİP, ÇOK SATMALIYIZ”

Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de fındıkta uygulanan örnek bahçeler ile birim alandan elde edilen verimliliğin artırıldığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Borsa olarak şiarımız öncelikle üretmek üzerine kurulmuştur. Örneğin fındıkta çok ve kaliteli üretmemiz lazım ki, çok satabilelim. Bugün ülkemizin yılda kazandığı yaklaşık 2 milyar doları, kısa zamanda 4-5 milyar dolara çıkaralım. Çıkarmak için üretmek şarttır. Üretimi arttırmamız gerektiğini köylere kadar giderek söyledik, üretici ile paylaştık. Bunun ne kadar doğru olduğunu şimdi anlıyoruz. Son yılların ortalaması ile 650 bin ton civarında olan kabuklu fındık üretimimiz bir türlü artmıyor. Artması lazım. Trabzon’da dekarda 100 kilonun çok altında, hatta 40-50 kiloya kadar bile düşen verimi 200 kiloların üzerine çıkarmamız lazım. Çıkarabiliriz de. Örnek bahçelerimizin bir kısmında bunun olabileceğini gösterdik. Hem de çok dallı ocak sistemi ile değil, tek gövdeli fındık ağaçları ile. Onun için çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanmamız gerektiğini yineleyip duruyoruz. Bunun için ivedilikle yapılacaklar vardır. Yaşlı bahçelerin yenilenmesi, bölünen arazilerin bir şekilde toplulaştırılması, bilinçli budama yapılması kısacası modern tarım tekniklerinin kullanılması. Biz bu konuda borsa olarak 18 yılda çok büyük tecrübe edindik. Şimdi bunları bir kamu kuruluşu ile paylaşmayı çok değerli buluyoruz. Ortahisar Belediyesi Başkanı Sayın Ahmet Metin Genç ve Tarım Destekleme Grubu ekibine teşekkür ediyoruz.”