Bir önceki yazımızda Türkiye deki amatör spor branşlarının sorunlarından söz etmiştik. Bu sorunların başında ‘KULÜPLEŞME’ olduğunu da belirtmiştik. Şimdi ise sorunların çözümleri ile ilgili nelerin yapılması gerekli olduğunu maddeler halinde siz değerli okuyucularımızla paylaşacağım.

1-En önce yapılması gereken Türkiye deki bölgelerin hatta illerin sportif röntgeninin çekilmesi. Yani hangi böğe veya ilde hangi spor branş kültürünün yaygın olduğu, bölgelerin fiziki yapılarının hangi spor branşları için daha elverişli olduğu, bölgenin imkanları ve imkansızlıkları, insan kaynağı ve buna benzer sportif unsurların bilimsel yöntemler ile tespiti bakanlık tarafından incelenip belirtilmeli.

2-Yapılan bu tespit sonrası gençlik spor il müdürlüklerinin belirlediği branşlar çerçevesinde bölgedeki il ve ilçe belediyelerinin nüfus büyüklüklerine göre en az dört en fazla yirmi branş içeren spor kulübü kurmaları(erkek ve bayan takımları olmak üzere) kanunla sabit hale getirilmelidir. Yani kulübün kurulması, kapatılması veya branş kapatmak belediye başkanın keyfiyetinde olmamalı. Açılacak branşların kaç tanesi takım sporu kaç tanesi bireysel spor olacağı spor il müdürlüğü ve belediye arasında yapılacak görüşmeler sonunda karar verilmesi sağlanacak. Bu spor kulüplerine branş eklenebilecek, ancak branş kapatma söz konusu olamayacak.

3-Artık her ilimizde üniversite mevcut. Hatta bazı illerde birden fazla… Günümüz mevzuatında üniversitelerin spor kulübü kurmalarında bir engel görünmüyor. Ancak mevzuatta üniversiteler kurdukları spor kulüplerine kendi bütçelerinden para aktarma konusunda sıkıntılar var. Bu mevzuatın yeniden düzenlenip belirli bir standart a oturtulup üniversitelerin kulüp kurması Yök kanunu ile zorunlu hale getirilmeli. Açılacak branş sayısı ve neler olacağı 2. Maddede belirttiğim yöntemle belirlenmeli. Böylece üniversite öğrencileri küçük yastan beri yapmış olduğu branş ı üniversite eğitimi yüzünden veya takım bulamamak yüzünden bırakmak zorunda kalmayacak.

4-Büyük özel kuruluşlar sponsor olmanın yanı sıra önemli teşvik paketleri sunarak amatör branş kurma konusunda teşvik edilmeli. Bu konuda bakanlık önemli bir çalışma başlatmalı.

5-Gençlik spor il ve ilçe müdürlükleri bünyesinde alt yapılarda spor branşların da ferdi ve takım kurulup yarışmalara katılabiliyorsun. Sözleşmeli olarak çalışan antrenörler tarafından takımlar yapılabiliyor. Fakat antrenör sayısı çok kısıtlı. İlçelerde yok denebilecek kadar az. Bu kurumlardaki antrenör sayısını halk eğitim destekli artırmak ve böylece okullar taranarak 2.maddede belirtilen yöntem çerçevesinde daha fazla takım oluşumu sağlanmalı.

6-Öğrenci sayısı çok, geliri yüksek okullar illerde belirlenip bu okulların spor kulübü kurmaları Sağlanmalı. Bu okullar il okul, ortaokul ve lise olarak belirlenip, çevre okullardaki yetenekli çocukların bu okullardaki spor kulübüne yönlendirilmeleri sağlanmalıdır. Antrenör olarak federasyonların verdiği antrenörlük diploması olan Beden Eğitimi öğretmenleri, halk eğitimden ve okul aile birliklerinden karşılanacak ücret karşılığı görevlendirilebilir.

7-Okullar arası müsabakalar pilot il ve ilçeler belirlenerek en az on branşta başlatılarak tam yıla yayılarak lig usulü yapılması ivedilikle hayata geçirilmeli.

8-Branş federasyonları özerk durumda. Keyfi uygulamaları bırakıp illerdeki kulüp sayısını nasıl artırırım ve açılan kulüplere köstek yerine destek olmak için daha çok gayret göstermeleri gerekmektedir.

9-Başta spor bakanlığı ve gençlik spor genel müdürlüğü olmak üzere İl ve ilçelerin yönetiminde görevli olan mülki amirlerin, gençlik spor il ve ilçe müdürlerinin spor ve kulüpleşme ile ilgili birçok kampanya düzenlemeleri için gayret sarf etmeleri gerekmektedir.

Daha birkaç madde daha ekleyebiliriz. İlk etapta yapılması gereken iş ve işlemlerin bunların olduğunu düşünüyorum. Unutulmamalıdır ki bir ülkede sporun gelişmişliğini anlamanın en kısa yolu her hangi bir branşın kulüp ve okul il içi şampiyonasının çok sayıda takım ile katılım, mücadele seviyesi yüksek, kıran kırana geçen müsabakaların var olmasından anlaşılır. Ülkemizde sporun daha güzel olması dileğiyle.. Kalın sağlıcakla.