Uzun süredir cezaevinde olan ve bugün mahkemesi görülen Adnan Oktar'ın cezası belli oldu.

Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik, aralarında örgüt elebaşı Adnan Oktar'ın da bulunduğu 78'i tutuklu 236 sanığın yargılandığı davada mahkeme kararını açıkladı. Elebaşı Adnan Oktar "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "cinsel saldırı", "çocuğun cinsel istismarı", “eziyet" gibi birçok suçtan hapis cezalarına mahkum edildi. Oktar’a verilen hapis cezası toplamda bin 300 yılı geçiyor.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik 236 sanığın yargılandığı dava bugün Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki duruşma salonunda görüldü. Örgüt elebaşı Adnan Oktar'a bin yılı aşkın hapis cezası verildi.

Daha sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti, elebaşı Adnan Oktar'a "örgüt kurma ve yönetmekten" 9 yıl, "casusluk" suçundan 8 yıl, "FETÖ'ye yardım" suçundan 6 yıl, 7 ayrı "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 166,5 yıl, 26 kadına yönelik "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 344 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Oktar 4 müştekiye yönelik "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 742 yıl, "eziyet" suçundan 6 yıl, "eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan 42 yıl, "kişisel verilerin kaydedilmesi suçundan 57,5 yıl, "tehdit" suçundan da 3 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Oktar'a verilen hapis cezası toplamda bin 300 yılı geçiyor.

Mağdur ve müştekilerin de katıldığı duruşmada, çok sayıda taraf avukatı da hazır bulundu.

Bir kısım sanıkların son sözlerinin sorulduğu duruşmada daha sonra dosyayı karara bağlayan heyet, alınan kararları açıkladı.

Heyet, sanıklardan Tarkan Yavaş'ı "örgüt yöneticisi olmak", "çocuğun cinsel istismarı" ve "nitelikli cinsel istismar", "gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunmak" ve "resmi belge düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak" suçlarından toplamda 211 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanıklardan Oktar Babuna hakkında "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "çocuğun cinsel istismarı" ve "nitelikli cinsel istismar" suçlarından 186 yıl hapse karar verildi.

Mahkeme ayrıca örgüt elebaşı ve yönetici konumunda bulunan kişilere verilen bu cezaların "bireysel suçlar" olduğunu bildirerek, örgüt üyesi konumunda olan sanıklara verilen cezaların, yönetici sanıkların cezalarına ekleneceğini kayda geçirdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamenin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle birlikte ilk duruşmanın 17 Eylül 2019'da Silivri'de yapılmasına karar verilmişti.

Mahkeme, 17 Eylül'deki duruşmada ilk olarak örgüt elebaşı Adnan Oktar'ın savunmasını almıştı.

Sanıkların çoğu, savunmalarında haklarındaki suçlamaları ve örgüt iddialarını kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu.

OKTAR HAKKINDA 24 AYRI SUÇLAMA VARDI

Adnan Oktar hakkında, adam öldürmeye teşebbüs, çocuğun cinsel istismarı, cinsel saldırı, kişiyi hürriyetten yoksun kılma, askeri ve siyasi casusluk, kişisel verilerin kaydedilmesi de dahil 24 ayrı suçlama vardı.

Oktar, daha önce yaptığı savunmalarda hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, kimseye cinsel istismarda bulunmadığını, kendisine İngiliz derin devletinin kumpas kurduğunu, FETÖ'yle bağlantısının olmadığını iddia etmişti.

Adnan Oktar suç örgütü soruşturması, 2018 yılı temmuz ayında yapıldı. İstanbul Çengelköy'deki kaçak villaya düzenlenen baskın sırasında Oktar kaçmaya çalışırken yakalanmıştı. Villada yapılan aramada çok sayıda silah bulunmuştu. Örgüt yöneticilerinin mal varlıklarına el konulmuştu.