Bir dizi ziyaret ve açılışa katılmak için bugün Trabzon’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Zigana Tüneli şantiyesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu!

‘’ Nihayet sona yaklaşıyoruz. 3 kıtanın kesiştiği konumda bulunan ülkemiz çok iyi bir konumda. Bu konumun hakkını vermek için çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Planlamalarımızı bölgesel sınırları da aşarak küresel çapta yapıyoruz.

Geçen son 20 yıl boyunca ulaşım stratejilerini küresel eğilimleri dikkate alarak yaptık. 1 trilyon 600 milyarın üzerinde yatırım yaptık. Bu noktada Doğu Karadeniz’in en önemli ticaret noktasındaki Trabzon’daki Zigana Tüneline bu açıdan bakmamız gerekmekte. Orta Doğu ülkelerinin Karadeniz’e ulaşması açısından hayati önem taşıyor. İstihdam ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunacaktır. Karadeniz sahil yolunda yerleşim yerlerini birbirine bağlıyoruz.

Birçok tüneli tamamlayarak milletimizin hizmetine verdik. Zigana Tüneli de kuzey güney aksları kapsamında önemli bir proje. Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt Aşkale ve Erzurum’a bağlayacak. Trabzon Aşkale yolunun 44.km’sinden Maçka Başar köyü mevkiinden başlayıp 67.km’de yer alan Gümüşhane yoluna köprülü kavşakla bağlanmakta. Tünelin tüpleri 14 km. Önemli aşamaları geride bıraktık. Tünel çıkış kavşağında bulunan köprü imalatlarını da tamamladık. Hizmete açılınca mevcut yol 8 km kısaltılmış olacak. Seyahat süresi de 30 dakikanın üzerinde azalmış olacak. Zamandan 40 milyon lira akaryakıttan 99 milyon lira, yıllık 139 milyon lira tasarruf sağlayacağız.

2023 yılı Nisan ayında tünelimizi açmayı hedefledik. Uluslararası ticaretin daha hızlı ve güvenilir yapılmasına büyük katkılar sunacağız. Yüzde 100 yerli ve milli kaynaklar kullanıldı. Türk mühendisler tarafından inşa edildi. Türkiye’de ilk defa dikey şaft yapıları burada inşa edildi. Toplam 6 adet havalandırma şaft yapısı bulunmakta. Bölgenin gelişimi ve kalkınmasında önemli ivme oluşturacak. Gümüşhane sınırları içindeyiz şu anda. Burada da devam eden projelerimiz var” İfadelerini kullandı.