Trabzon'da özel bir kurumunda eğitim hayatlarına devam eden 9 gençten oluşan bir grup, FRC "FIRST Robotics Competition", isimli proje yarışmasına katılmak için yaklaşık 3 aydır kaynak aradıklarını belirterek sosyal medyada kampanya başlattı.

 

   Öğrencilerin, belirli kurallar çerçevesinde ve kısıtlı kaynak kullanımıyla bir alan üzerinde rakipleriyle birlikte yarışacakları bir robot programı geliştirmeyi amaçlayan "FIRST Robotics Competition" yarışmasına katılan grupların sponsorluklarını, dünyada; NASA, Microsoft ve Chrysler gibi devler üstleniyor.


   Yarışma, Türkiye'de; 21. yüzyıl ve sonrası Türk gençliğini ileriye taşımak gibi bir misyon barındıran Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenleniyor.  


   Söz konusu uygulamaya katılım bedeli ise 6 bin dolar (33 bin TL)....
 

Konuyla ilgili 61trabzonhaber'den Doğan Köstereli'ye konuşan grup üyesi Nihat Berk Oğul; "Şimdi öncelikle FIRST Robotic Competition yarışmasından bahsedeyim; FRC'de yarım basketbol sahası büyüklüğünde içinde görevler bulunan bi sahada 3'lü ittifaklar halinde görev yapan boyları 2 metreye kadar çıkabilen ve ortalama 50 60 kilo civarında olabilen robotlar inşa edeceğiz.
 


Uluslararası çapta bir organizasyon ve bu organizasyonun Dünyada organizatörlüğünü FIRST Vakfı düzenliyor. Türkiye'de de Fikret Yüksel Vakfı düzenliyor. Dünyada, bu yarışmanın sponsorları; NASA, Microsoft ve Chrysler gibi firmalar...

 

Biz 2018'de ilk olarak FIRST Lego League takımı olarak kurulduk, sonrasında orada edindiğimiz deneyimlerle FIRST Robotic Competition yarışmasının temellerini attık ve sonrasında şu anki takımımızdan bazı arkadaşlarımız VEX yarışmasına katılarak orada deneyim kazandılar.

 

İlk yılımızda robotumuz uçakta zarar gördüğü için 1. olabileceğimiz robotla 5. olduk  fakat "En İyi Takım Çalışması" ödülünü kazandık.



1 yıldır takımımızla gerçekleşmesi mümkün olan sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz ve hepsi gerçekleşmeyi bekliyor. Aynı zamanda Trabzon'da Yomra Belediyesi bize destek verecek, anlaşmamızın detaylarını görüşmek için tekrar ziyarete gideceğiz.
 

1 yıl içerisinde okulumuzda profesyonel ekipmanlar bulunan bir atölye açtık ve kullanıma hazır şu an... Çeşitli çizim programları öğrenerek 3D yazıcı ve CNC lazer kesim makinesi kullanmayı öğrendik. 
 

Yaklaşık 3 ay gibi bir süreçtir de takım kayıt paramız için sponsorlar arayışındayız takımımıza katma değer sağlayarak robotik yarışmalarında lider konumuna getirmek, şehrimizi ve ülkemizi gururla temsil etmek istiyoruz.

 

Takım kayıt bedeli 6000$ robot ve parçalar da beraberinde dahil... 6-7 sponsor ile beraber bu parayı temin etmeyi umuyoruz.


Ekibimiz; Zehra Şevval Ural, Onur Genç, Abdullah Aslan, Yiğithan Adıgüzel, Eda Gürbüz, Ayşe Zeynep Çiftçi, Bahar Çebi, Azra Angın ve benimle birlikte 9 kişiden oluşuyor.


Öte yandan; Ayşe Zeynep Çiftçi, 500 tam puan yaparak Liseye Geçiş Sınavında Türkiye 1.si oldu. Ayşe Zeynep, Trabzon Valiliği ve Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu'ndan davet almıştı." ifadelerini kullandı.