61trabzonhaber.com

Trabzon ve Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz’de 150 civarı yaban mersini üreticisi olduğunu belirten yaban mersini üreticisi Cevat Sarmusak, üretim maliyetleri başta olmak üzere pek çok sıkıntıları olduğunu ifade etti. Üreticilerle kimsenin ilgilenmediğini söyleyen Sarmusak’ın açıklamaları şöyle:

“Görsel ve yazılı basında biz üreticileri üreten kazanıyor, bir dönümden 100.000 TL kazanıyorlar gibi bizi hayalci haberlerle göklere uçuruyorlar. Oysa biz can çekişiyoruz. Bir kısmımız bahçeleri hiç toplamıyor bir kısmımız ise bir kısım meyveyi satış olmamasından çöp ediyoruz. 5 ton üreten bir üretici kendi çevresine 150 - 200 kg 50 TL civarından verebiliyor. Ürünün yüzde 95’i ise 20 - 30 TL civarında bile alıcı bulmada zorluk çekiyor.

Üreticilerin bir kısmı budama yapmayı bilmiyor. Sorumlu il tarımcılar öğretmiyor, üretici ile iletişim kurmuyor. Özellikle ufak üreticilerin bahçeleri orman olmuş. Tarım bakanlığının yaban mersini eylem planı var. Güzel bir proje ama uygulayıcılar yani tarım İl müdürlüğü ekipleri, sorumlu müdür maalesef sayın valimize her şey yolunda gibi rapor sunuyorlar. Bakanlığa ise şu kadar üretim oluyor şu fiyatlarda satış yapılıyor gibi rapor sunuyorlar.

“Üretim maliyetleri uçmuş durumda”

Of, Dernekpazarı, Çaykara hatta diğer ilçelerde bahçelerin bir kısmı hiç toplanmıyor. Tarım Bakanlığı’nın bu durumdan haberi olmadığını düşünüyoruz. Çünkü alt kurumlar yaban mersininde her şey yolunda gibi raporlar veriyor. Bizim isteğimiz Trabzon valisinin biz üreticilerine 15 - 20 dk. zaman ayırması. Eminim ki bir kısım sıkıntılarımız çözülecek.

Cumhurbaşkanımızın bu meyveye özel ilgisinin olduğunu çevresinden biliyoruz. Ona da bir şekilde ulaşacağız. Doğu Karadeniz’de Trabzon, Rize ağırlıklı irili ufaklı 150 üretici var. Bu illerde 500 civarı devlet memuru, uzman var olmasına rağmen üreticilerin yarı civarı budama yapmasını bilmiyor. Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız? Devlet ithal yaban mersinine kısıtlama koysa biraz rahatlarız. 13 - 15 yıl önceki rakamlara bu meyveyi günümüzde veremiyoruz.”