17 Şubat 2019'daki 2-0'lık Alanyaspor mağlubiyetinin ardından ligde -iç sahada- oynadığı 8 maçı kaybetmeyen Trabzonspor; 11 puan toplamayı başarmış ve deplasmandaki coşkulu futbolu ile rakiplerine zorluk yaratan Gaziantep FK ile kozlarını paylaştı.

*****

"Taraftar, takımı ne kadar özlediğini; coşkulu ve mükemmel bir ambiyans oluşturarak gösterdi. Maç öncesi Gazi mustafa Kemal Atatürk tişörtüyle ısınan ve milli marş okunurken bayrağa dönen Trabzonspor’a; taraftarın, 10. Yıl marşı ve Al Yıldızlı bayrak şovuyla verdiği karşılık bu kentin milli hasletlere ne kadar sevdalı olduğunu gösteriyordu. Bu muhteşem ortam milli duygularımızı kabarttı ve görülmeye değerdi."

*****

Ünal Karaman'ın, yeni sezon öncesinde eksik olan stoper bölgesine yapılan yanlış ve hazır olmayan transferlerden ve bu kadar sakatlıktan sonra; taraftarın, futbolcuların, herkesin gardı düşmüşken bütün camiayı tekrardan inandırıp mücadelenin içine sokması son yıllarda görülen bir şey değildi.

Ben ligimizdeki hiçbir takımda böyle bir aidiyet ve bu kadar iyi kaos yönetimi görmedim. Bir takımda futbolcular artık bireysel olarak değil bir amaç ve hoca için oynamaya başlarsa başarı gelir Ünal Karaman'ın, takımı aldığındaki bu kaos ortamı; takım olma olgusu ve birliktelik ile tamamen dağıldı.

*****

Trabzonspor, bu maçta Obi Mikel'in eksikliğini Kamil Ahmet gibi kanat oyuncusu ile kapatmaya çalışsa da bunda yeteri kadar başarılı olamadı. Bordo-Mavili ekip erken gelen gollerden sonra oyun kontrolünü ve topu rakibe teslim etti. Bunda tabii ki sakatlıklar yüzünden kadroda olmayan Onazi ve kadroda olmasına karşın riske edilmeyen Obi Mikel'in eksikliği en büyük etkendi. Sosa, dün akşam herkesin-hepsinin eksiğini kapatmaya çalıştı. Maç içinde; 6-8-10 numara pozisyonlarının tüm gerektirdiklerini tamamıyla yaptı.

Gaziantep Futbol Kulübü, çok diri ve etkili bir takım... Süper Lig'de en düşük topla oynama oranına sahip olduğu halde 11 puan alan Kırmızı-Siyahlılar; bunu da iyi savunma yapıp kontra-ataklarda bulduğu gollerle başardı. Trabzonspor deplasmanına farklı bir oyun anlayışıyla gelen Gaziantep FK, savunma yaparak puan alamayacağını bildiği için daha agresif bir hücum planı ile; savunma oyuncuları Djilobodji, Kana-Biyik birlikteliğinde sürekli hucüma çıkarak, Diarra ve Twumasi gibi silahlarla hızlı ataklar yaratarak sonuca ulaşmaya çalışan bir takım görüntüsündeydi.

*****

Gaziantep’e atılan 4 gol yanıltmasın; istatistiklerde ilginç ayrıntılar var (!)
 

12 şutun 5'inin isabetli olduğu Trabzonspor’a; 14 şut çıkaran Gaziantep FK, 5 isabet yakaladı. Gaziantep'in, ceza sahasında topla buluşma sayısı Trabzonspor’dan daha fazla... Evet; skorda 4-1 ezici bir üstünlüğümüz var ama oyun olarak öyle değil. Trabzonspor, top ayağındayken çok agresif ve iyi bir takım fakat topu geri alma süresinde oldukça kötü... Bordo-Mavili ekip bunu düzeltebildiği zaman şampiyonluktan söz edebiliriz. Çünkü Trabzonspor; bu süreç içerisinde çok baskı yediği için ligde oynadığı her maçta fileleri sarsıldı.

*****

Sturridge, her maç üstüne katarak kendini; kondisyonunu ve oyununu geliştiriyor. Bu maçta da gol ve asist yaptı. Kamil Ahmet yine iyiydi ve verilen görevi yerine getirmeye gayret etti. Sørloth, bir forvette olması gereken bütün özellikleri barındırıyor; uzun topları alıyor, indiriyor, saklıyor ve kendisine yakın olunduğunda doğru kullanıyor. Gol atıp, asist yapıyor daha ne olsun. Ekuban'ın yokluğunda bocaladı çünkü ona yakın oynayan; indirdiği topları verebileceği birisi yokken panikleyebiliyor. Bu yüzden Sturridge'nin takımda olması ile performansı arttı.
 

Uğurcan yine kusursuzdu. Abdulkadir Parmak çok koşuyor ve mücadele ediyor ama pas alternatiflerini görmekte çok geç kalıyor. Hüseyin çok güzel oynadığı bir maçı bile kritik bir hatayla sonlandırabilecek kadar kırılgan...


Nwakaeme, ne yapacağı ve bunu ne zaman yapacağı bilinmediği için takımda dokunulmazlığı var yoksa savunma yönünde oldukça zayıf ve sorumsuz bir oyuncu bazen ortadan kaybolabildiği için Trabzonspor’un baskı yemesinin en gerçek sebebi olabiliyor.
 

Bu maçta uzun süredir forma şansı bulmasını beklediğimiz Ahmet Canbaz ve sakatlıktan golle dönen Yusuf Sarı'yı kazanmak da çok önemliydi. Doğan Erdoğan'ın yanında Sosa'nın olması; genç oyuncunun performansını arttırıyor. Erdoğan, kesici özelliğini daha iyi kullanıyor. Bir de pas oyununda olabilse tadından yenmez.

*****

Maç fazlası ile yıllar sonra tekrar liderliğe ulaşan Trabzonspor herkesin zevkle izlediği bir takıma dönüştü. Bunda takımı maddi-manevi her anlamda sahiplenen taraftar; işini iyi yapan yönetim, kendini sürekli geliştiren bir teknik kadro ve Sosa’nın önderliğinde oynadığı futboldan zevk alan gelişime açık bir oyuncu kadrosu var. 

Selam ve Saygılarımla