2019-2020 Cemil Usta  futbol süper lig sezonunun ilk üç haftasını geride bıraktık. Geride kalan üç hafta sonunda temsilcimiz Trabzonspor üç ü lig maçı, dört Avrupa kupası olmak üzere yedi maç ile taraftarının ve futbol kamuoyunun huzuruna çıktı. Bu müsabakalarda temsilcimizin saha içi ve saha dışı olumlu ve olumsuz yönlerini kendi açımdan naçizane ele almak istiyorum.

       Bu müsabakalarda temsilcimiz Avrupa kupalarından istediği sonucu aldı. Lig müsabakalarında Kasımpaşa maçında kaybedilen 2 puanı kayıp olarak görüyorum. Tüm müsabakalara bakıldığında takım içerisinde  kazanım alarak ilk başta göze çarpan takımın bir sisteminin olması. Nedir bu sistem diye soracak olursanız rakibi kendi yarı sahasında karşılayıp kazanılan toplarla orta alandaki teknik düzeyi yüksek oyuncular vasıtası ile topu kanatlara indirip kanattaki oyuncuların bireysel yetenekleri veya kanat organizasyonları ile beraber ikili üçlü dar alan pas oyunuyla adam eksiltip sonuca gitmek. Atak sonlanınca oyun disiplini içinde her oyuncunun oyun planındaki görevlerine sadık kalarak görev yerlerine dönmesi. Evet görünüşte takım bunu yapıyor. Fakat bu kadar oyun düzenine sadık olmamıza rağmen rakibe bazen bol pozisyon verebiliyoruz. Bunun esas nedeninin orta alanın göbeğinde oynayan sosa ve Abdulkadir Parmağın oyunun savunma yönünde biraz sıkıntı yasamaları ve hem hücum da hem savunmada dönen topları alamamaktan kaynaklandığını düşünüyorum. Tabi ki Ünal hocada bunu bilmektedir. Onun için bazı maçlarda Obi Mikel, Sosa, A. Parmak üçlüsüyle oyuna başlama gereği duydu. Kağıt üzerinde doğru olarak görünen şey sahada başarılı olamadı. Birçok spor otoritesi bunun sebebi olarak Obi Mikel’in hazır olmamasına bağlıyor. Bence değil. Görülüyor ki Sosa ve A. Parmak’ın arasına bir başka oyuncu koyunca bu oyuncuların yerlerinde oynamalar oluyor ve  Trabzonspor takımının sistemi arıza veriyor. Ünal hoca bu olayı görmüş olmalı ki AEK maçının 35.dakikasında hemen müdahale etti ve takım o dakikadan son düdüğe kadar pozisyon vermeyerek güzel bir oyun sergiledi. Ayrıca Obi Mikel ön libero oynayan bir oyuncu değil. Chelsea’de 8 numara Nijerya milli takımında daha çok forvet arkasına yakın bir pozisyonda yıllarca oynadı. Fakat sunu belirtmeliyim ki zorlu Avrupa ve lig serüveninde takımın üçlü orta saha oyununu oynamasını becerebilmesi gerekmektedir.

  Bir başka kazanım olarak göze çarpan olay geçen seneden bu yana devam eden takım içerisindeki arkadaşlığın üst seviyede olması. Bu başarının birinci kuralıdır.

 Bir başka kazanım yapılan transferler. Görünen Tarbzonspor İvanildo, Campi ,Obi Mikel, Sturridge Sörloth, Doğan Erdoğan ,Avdijaj ve Yusuf Sarı’dan baya katkı alacak gibi. Bu oyunculara Ahmet Cambaz, Fıratcan Üzüm, Abdurrahim Dursun’un da uzun maratonda eklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

  Bir başka kazanım taraftarın müthiş ilgisi ve kulübüne inanarak sahip çıkması. Umarım tüm sezon ve yıllar aynen devam eder.

  Bir başka kazanım Salih, Atakan, Taha(Salih lisans problemi yüzünden henüz oynayamıyor) gibi yapılan genç transferlerin katılımı ile U 19 takımının müthiş bir takım olması ve bu takımdan 1- 2 yıl içersin de birçok ismi a takımda sıkça konuşuyor olma inancım. Kaleci Arda Akbulut başta olmak üzere Atakan Gündüz, Serkan Asan, Taha Tunç, Behlül Aydın, Cafer Tosun, Kerem Baykuş ,Ebrar Cumur ,A.Hakan Sevinç ,Salih Kavrazlı Koray Kılınç, Muhammet Akpınar üstün yeteneklere sahip oyuncular olarak göze çarpıyor. Taraftara ve tüm futbol severlere tavsiyem bu takımı takip etmeleri.

  Gelelim  takım için olumsuz görünen konulara. Bence en önemli konu sosyal medyada bazı kendini bilmezlerin Hüseyin Türkmen, Abdukadir Parmak ve çok az da olsa Abdukadir Ömür için pusuya yatıp kötü oynamalarını bekleyip bu pırlantalarımızı yerin dibine sokma gayretleri. Bu çok acımasız ve takım için tehlikeli bir durumdur. Bunun önlemini yine sağduyulu Trabzonspor taraftarı almalıdır ve bu kişilere gerekli tepkisini koymalıdır. Takım içinde ki  oyuncularımızın hepsi bizim oyuncumuzdur . Bu oyuncuların hangisinin oynayacağına sosyal medyada on bir yapanlar değil Ünal Hoca karar verecektir.

  Bir başka olumsuz olarak görülen konu sakatlıklar ve dolayısıyla kulübün sağlık departmanı. Geç te olsa sorun tespit edilmiş gibi görüldü ki kulüp doktorunun istifası istendi. Esas konu kulübün sağlık departmanının dünyaca ünlü kulüplerdeki gibi bir profesyonel yapıya kavuşamaması .Birçok sorunu çözen Ahmet Ağaoğlu ve ekibinin  bu konu üzerinde çalışacağını umuyorum.

  Bir başka olumsuz olarak görünen konu Sosa, A. Parmak,  Novak, Pereira ve Arda Akbulut’un sözleşme uzatma konusu. Çok fazla uzamadan bu konunun halledilmesi gerekiyor. Eğer süreç uzarsa takım içersin de bazı sıkıntılar doğurabilir. Yönetim bu konuyu bir an önce halletmeli.

     Önümüzde Gençlerbirliği maçı ile başlatacak yirmi bir günde altı maçlık zorlu bir periyot var. Bu periyotta takımımızın camiamızın yüzünü güldürecek iyi sonuçlar alması dileğiyle.