61trabzonhaber-

Çin’de ortaya çıkmasının ardından dünyanın birçok ülkesine yayılan ve yayılmaya da devam eden coronavirüs endişe yaratmaya devam ediyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla “Ülkemizde vaka yok” açıklamasına rağmen vatandaşlar tedbiri elden bırakmak istemiyor.

Son olarak Türkiye’nin komşu ülkelerindeki vaka sayılarının artarak devam etmesi vatandaşları endişeye sevk ediyor.

Virüsten korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Sağlık Bakanlığı maske konusuna değinmiyor. Zaten maske ile korunmak isteyen vatandaşlar da tıbbi maskelere ulaşamıyor.

Eczanelerden maske temin etmek isteyen vatandaşlar, “Diğer ülkelere gönderildiği için stoklarımız boş” yanıtını alırken, internet üzerinden tıbbi maske almak isteyenler ise adeta şok geçiriyor.

İçerisinde 50 adet bulunan bir kutu maske daha önce 10-12 lira gibi rakamlara satılırken, ülkemizde maskeye talebin artması sonrası bir kutu maske fiyatı 400-500 TL’ye çıktı.

Bu fiyatlarla şok yaşayan vatandaşlar sert tepki gösterirken, yapılan bu fırsatçılığı ahlaksızlık olarak değerlendirdi.

SOSYAL MEDYADA VATANDAŞLAR AYAĞA KALKTI

Sosyal medya platformlarında tepkilerini dile getiren ve Sağlık Bakanlığı’na seslenen insanlar, bu maskeleri devletin ücretsiz dağıtması gerektiğini ifade ederken, fırsatçıların da başı boş bırakılmaması ve en ağır cezaları alması gerektiğini savunuyor.

Her ne kadar maskenin virüsten korunmada kesin bir çözüm olamayacağı belirtilse de vatandaşlar korunma adına maske kullanımına başvuruyor.

PEKİ CORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN BAŞKA NELER YAPILMASI GEREKİYOR?

Dünya Sağlık Örgütü, insanların şu an için belirli bir tedavisi veya aşısı olmayan virüse maruz kalmaktan ve bulaşmasını azaltmak için basit önlemler almasını öneriyor. Birleşmiş Milletler virüsten korunmak için insanlara şu önerilerde bulunuyor.

-Ellerinizi sık sık alkol bazlı bezle silin veya ılık su ve sabunla yıkayın.

-Hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatın.

-Ateşi olan veya öksüren bir kişiyle yakın temastan kaçının.

-Ateşiniz, öksürüğünüz varsa ve nefes almakta zorluk çekiyorsanız hemen bir sağlık merkezine görünün ve seyahat ettiyseniz bu bilgileri de paylaşın.

-Çiğ ve az pişmiş hayvansal besinlerden kaçının.