Göksel Gümüşdağ’ın TFF ve MHK üzerindeki etkisi ve Başakşehir'in tartışmalara sebep olan Ankaragücü galibiyeti ile maç fazlası ile liderliğe yükselmesinin ardından Türkiye Kupası'nın iki finalistinin ligde kozlarını paylaştığı karşılaşmada bu sezon sakatlıklarla boğuşan Trabzonspor en önemli silahlarından; Sosa ve Nwakaeme'den yoksun çıktığı maçta deplasmanda Alanyaspor'la 2-2 berabere kaldı ve şampiyonluk yarışında önemli bir kayıp yaşadı.

*****
 
Maç sonu yaşanan olaylar Türk futbolunda yaşanan çifte standardın sunucu olsa gerek. Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kardeşi olan Alanyaspor külüp başkanının ve diğer kardeşinin misafir takım başkanına ağza alınmayacak küfürler etmesi neyin hırsı anlamak mümkün değil. Şampiyonluk yolunda rakip olan iki ekiple art arda maç yapan Alanyaspor’un geçen hafta Başakşehir’e ikram ettiği galibiyetle Trabzonspor’a karşı oynadığı hırslı oyun da gözlerden kaçmadı. 

*****

İlk yarıda Alanyasporlu defans oyuncusunun geri pas yaparken kısa düşen topu kapan Sørloth’un asistinde Abdülkadir Ömür’ün attığı golle Trabzonspor maça 1-0 önde başladı. Daha sonra Trabzonspor maçı koparacak pozisyonları cömertçe harcadı ve devre biterken son dakikada Cisse’nin golüne engel olamayarak soyunma odasına beraberlikle girdi. 

İkinci yarıda ise iki taraf kontrollü oynamaya başladı. Özellikle Alanyaspor’un stoperleri Caulker ve Tzavellas çok iyiydi. "Kolay gol yemiyorlar: 7 maç, 4 gol", hücum hattı ise çok dengeli bir takım; gol bulmakta zorlanmıyorlar. Orta sahaları çok hızlı geçiyorlar. Alanyaspor’u yenmek istiyorsanız iş orta sahada bitiyor. İkinci bölge ile hücum hattındaki bağlantıyı kesebilirseniz atak yapmakta zorlanıyorlar

Bunun için Alanyaspor’a karşı çok koşup temaslı futbol oynamak gerekiyordu. Maçtan önce Cisse ve Bakasetas’a çok dikkat etmek gerektiğini söylemiştim ki bu iki oyuncu da dün akşam gol attı. 

Alanyaspor hücum oyununu çok iyi oynamasına rağmen hücum oynayan takımlara karşı pek başarılı olamadı. Bu da maç içerisinde fazlasıyla belli oldu. Top, Trabzonspor’un ayağında iken Alanyaspor hiç etkili olamadı. O yüzden Alanyaspor’a karşı savunma futbolu ile oynamak büyük kumardı bu da ilk yarı ve ikinci yarıda takım geri çekildiğinde yenilen gollerden fazlası ile anlaşıldı.

*****

Erol Bulut 2-1 geriye düştükten sonra iki kanat oyuncusunu alıp ortadan hücum yaparak gol bulmaya çalıştı. Ama bunun karşılığında Hüseyin hoca anlamsız bir şekilde iki stoper çıkarıp oyuna iki stoper soktu. Guilherme'nin yerine oyuna göbekten gelen bu ataklara karşı dalga kıran olabilmesi için Doğan Erdoğan hamlesi sanki daha doğru olurdu.

Sosa, Nwakaeme, Yusuf Sarı, Kamil Ahmet Çörekçi ve Ahmet Cambaz’ın sakatlığında Hüseyin Hoca'nın pek hamle şansı olmadığı için yorulan oyuncularını değiştirmeyi düşünmüş olabilir ama topu önde tutan ve hücum gücünü arttıran en azından faul alarak topun takımda kalmasını sağlayacak Abdülkadir Ömür’ün çıkarılmasına ben de anlam veremedim.

Abdülkadir Ömür’ü diğer haftalara göre daha toparlanmış gördüm ama Sørloth markajdan kurtulamadığı gibi istediği topları da alamadı Abdülkadir Parmak maç içinde defansif olarak  elinden geleni yaptı fakat hücum yönünde çok etkisizdi. Özellikle maç içinde Sørloth’un koşularında gerekli topları ona atamadı. Ekuban maç boyunca çok çalıştı ama o da gördüğü sarı karttan sonra oyundan düştü. 

Sonuçta Trabzonspor maçın iki yarısının da son dakikalarda yediği gollerle öne geçtiği maçta galibiyeti koruyamayarak şampiyonluk yolunda çok önemli iki puan kaybetti. Böylece Trabzonspor, Galatasaray deplasmanında beraberlik opsiyonunu kaybetti. 

*****

Maçın hakemin gelince gördüğünü çaldı ve bence iyi bir maç yönetti fakat maçın VAR hakemi Abdulkadir Bitigen daha önce VAR kararı ile Gençlerbirliği maçında Sørloth’u ve kupa maçında Nwakaemeyi atılmasında rol oynamıştı. Bu durumdaki bir hakemin bu maça VAR hakemi olarak atanmasının yanlışlığını hafta içindeki Trabzonspor’un itirazındaki haklılığını da gördük. Maç henüz 1-0 iken Maçın ilk yarısında Abdülkadir Ömür’e yapılan faul hem son adam hemde sert müdahale olması nedeni ile direkt kırmızı kartlık pozisyondu ve bu pozisyonu VAR hakemi uyarmalıydı. Abdulkadir Bitigen ayrıca bir ödülmüşçesine Trabzonspor'un haftaya Ankaragücü ile oynayacağı maçın da hakemi olarak görev alacak.

*****

Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın hakem hataları ile erkenden şampiyonluk yarışından koparıldığı ve Galatasaray’ın ise son iki haftada canının yandığı eğer adil bir hakem yönetimi olsa Trabzonspor’un en az 14 puan önde olacağı ligde hakem hatası ile hiç bir puan kaybı yaşamamış ve son üç sezonda şampiyonlukları Beşiktaş ve Galatasaray’a bırakan Başakşehir ile yarışmakta. Bu, camianın kötü kaderi olsa gerek. 

*****

Dün akşam ki bireysel hataların en büyük nedeni aşırı motivasyon. Bunun de en büyük sebebi futbolcu ve teknik ekibin Türkiye’deki çifte standarttan dolayı hakkının yenileceği ile ilgili endişeleri futbolcuların konsantrasyonunu bozuyor.

İki yarının da son dakikalarında inanılmaz bir şekilde takımın geri çekilip inanılmaz bir şekilde amatörce hatalar yapılmasının sebebi tamamen bu futbolculardaki tedirginlik; gözlerinden okunuyor bunu başka bir şekilde açıklamak mümkün değil.

*****

Türk futbolu lobilerin siyasetin ve federasyonda istediği gibi at koşturanların hakem atamalarına karışanların değil hak edenin kazandığı bir yapıya kavuşmadığı sürece gelişemez. 

Evet şampiyonluğa oynayan takım son dakikada gol yememeli ama bu kadar sakat oyuncusu ve sezon başından beri hakemler yüzünden kaybedilen onlarca puana rağmen bir takım buralara kadar gelebiliyorsa şampiyonluğu hak etmiş demektir. 

Kaybedilen sadece 2 puandır ligde saha 6 maç ve kazanılacak 18 puan var. Bu Maçtan gerekli dersleri çıkarmış bir teknik ekip ve sakat oyuncuların iyileşmesi ile Trabzonspor yine şampiyonluğun en güçlü adayıdır.

Selam ve Saygılarımla...