Trabzon’da artan betonarme yapıların yerine eskiye dönüş olması ve Osmanlı mimarisinin yeniden geri getirilmesi için Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz’den öneri geldi.

Çoşkun Erüz, Ortahisar’daki tarihi surlarda yapılmış olan binaların kent imajına uymadığını belirterek, bu yapıların Osmanlı mimarisinde olduğu gibi yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

>>>>> FOTO GALERİ

“Osmanlı'nın son dönemlerinde mülkiyetin devreye girmesiyle kale surlarındaki yapılar hak sahipleri tarafından modernize edildi. Kentin tarihi dokusu zedelendi. Eskiden mevcut olan iki, üç katlı cumbalı evleri yerine betonarme binalar dikildi. Bu yapılar tarihi surlara zarar vermekle birlikte kendin imajına da zarar veriyor. Bu binaların bir an önce yıkılıp surların dokusuna uygun hale getirilmesi gerekir. Şu anda surlara uzaktan bakılıyor. Turistlerin girip surları dolaşma imkanı yok. Bu turizm açısından da çok önemlidir. Buranın tarihi dokuya uygun hale getirilip turizme kazandırılması için yetkililere sesleniyoruz. Antik çağdan beri var olan müze kenti Trabzon'a kazandırmalıyız”