Trabzon İçme suyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü, vatandaşa daha etkili ve hızlı hizmet sunmak amacıyla teknolojiyi yakından takip ediyor. TİSKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Şube Müdürlüğü ile şehrin içme suyu ve kanalizasyon altyapısını dijital ortama aktarılıyor. Hazırlanan veri tabanı ve oluşturulan standart model sayesinde tüm içme suyu hatları, kanalizasyon hatları, su depoları, abone noktaları, arıtma tesisleri, terfi merkezleri, binalar, vanalar ve diğer donatılar sayısal ve sözel bilgileriyle sisteme aktarılıyor.

thumbnail-cbs-billboard.jpg

TÜM BİLGİLER TEK ÇATIDA

Bundan sonra kurumun diğer birimlerinden gelen işletme planlarının da sisteme aktarılacağı kaydedildi. Ayrıca işletme planı olmayan yerler için arazi çalışmaları yapıldığı bildirilirken, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden il, ilçe, mahalle, bina numarataj bilgileri, AKSA Doğalgaz ve Çoruh EDAŞ Trabzon İl Müdürlüğü’nden CBS verileri temin edilerek sisteme dahil edildi. Güncel ve dinamik olarak veri alışverişi sağlayacak olan sistem, ulusal ve uluslararası çalışma ve uygulamalar takip edilerek sürekli iyileştirme içinde olacak.

whatsapp-image-2019-07-09-at-15-02-04.jpeg

TEKATAŞ: “YARAMIZ NEREDE BİLECEĞİZ”

Kurum bünyesindeki tüm altyapı, üstyapı ve abone bilgilerinin hem konumsal hem sözel bilgileriyle dijital ortamda saklanması ve yönetilmesini sağlayacaklarını belirten TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, sistemin yöneticilere, personel ve saha çalışanlarına web ve mobil uygulaması olarak sunacaklarını ifade etti. CBS’nin hem TİSKİ için hem de vatandaşlar adına büyük bir kolaylık olacağını belirten Tekataş, “Yeraltında neyimiz var neyimiz yok artık bilinecek. Sadece içme suyu, yağmur ve kanalizasyon hatlarını değil tüm fiber optik, elektrik doğalgaz vb. hatlarını da bu sayede bileceğiz. Yaramızın nerede olduğunu bileceğiz ki tedaviyi de düzgün yapalım. Bugüne kadar neyin nerede olduğu bilinmediğinden birbirimizin borularını, hatlarını patlatıp durmuşuz. Bu tür vakalar artık yaşanmayacak” diye konuştu.

TÜM SÜREÇLER TAKİP EDİLEBİLECEK

CBS’nin bir atılım olduğunun altını çizen TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, “Lokasyon tabanlı abone bilgileri, iş emri bilgileri, endeks okuma planları, ekiplerin anlık koordinatları, iş emri sonuçlandırma ve endeks okuma koordinatları, içme suyu / atık su şebeke planları, şebeke sistemindeki komponentlerin ilişkileri, coğrafi / tematik raporlama yapılabilecek. Sistem sayesinde başka altyapı sistemleriyle uyumlu bir şekilde saha çalışmaları yürütülebilecektir” ifadelerini kullandı.

7.jpeg