Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 1 Mart 2020 tarihinden itibaren stoğundaki fındıkları satacağını açıklanmasının ardından serbest piyasada fındık fiyatları 50 kuruş geriledi.

Üreticilerin en büyük kuruluşlarından biri olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ise müdahale kurumu olarak görev yapan TMO’nun fındık satış yönteminin doğru olmadığını söyledi.
 

Bayraktar yaptığı açıklamada; "TMO bir müdahale kurumu olarak piyasada yer alması fındık fiyatlarının yükselmesi bakımından etkili oldu. Kısa sürede fındık fiyatı 14 liradan 22 lirayı gördü. Henüz yeni sezonun başlamasına ise 6-7 ay gibi bir süre var. TMO bu süre içerisinde elindeki fındığı piyasaya sürmesi demek fiyatların bundan olumsuz etkilenmesi anlamına gelir. Ebetteki TMO elindeki fındığı satmalıdır ancak, yöntem bu olmamalıdır, bu satış yöntemi doğru değil. TMO elindeki fındığı mamul haline dönüştürerek, işleyerek satarsa daha çok kar elde edecektir. Bunu da FİSKOBİRLİK aracılığıyla yapması doğru olacaktır." diye konuştu.