Süper Lig ve 1. Lig'de VAR hakemleriyle ilgili hem nicelik hem de nitelik sorunu yaşanıyor. Kulüplerin şikayetçi olduğu hakem kararlarına MHK'nin de "hakem sayısı" konusunda sıkışıklık yaşaması eklenince TFF'den müdahale kaçınılmaz oldu.

İLK SOMUT ADIM

Türkiye Futbol Federasyonu, VAR hakemleri için uzun süredir konuşulan bir kararı almak üzere. Ajansspor'dan Salim Manav'ın haberine göre, TFF yabancı hakemde ilk kez somut adım attı.

VAR koltuğu için yabancı hakeme başvurmaya hazırlanan federasyon, yabancı hakem takviyesi yapacak.

HAKEMLER YIPRANDI

Sezon başında kulüplerin talebiyle VAR hakemleriyle saha hakemlerini ayıran TFF, özellikle VAR'a atayacak hakem bulmakta zorluk yaşıyor. 11 hakemi dönüşümlü şekilde maçlara atayan MHK, hakemlerin yoğun tempo nedeniyle yıprandığını düşünüyor.

11 VAR hakemi şöyle:

Emre Malok

Özgür Yankaya

Alper Çetin

Erkan Engin

Özgüç Türkalp

Serkan Tokat

Alper Ulusoy

Hakan Ceylan

Koray Gençerler

Mustafa Öğretmenoğlu

Bülent Birincioğlu

AÇIK KAPI BIRAKILMIŞTI

TFF, geçtiğimiz temmuz ayında VAR'a yabancı hakem alınabileceğini işaret ederek, "VAR sertifikası programları tamamlanıp, hakemler yeterli tecrübeyi kazanıncaya kadar ve gerek görülmesi halinde, UEFA'ya bağlı ülkelerdeki VAR sertifikasına sahip hakemlerden faydalanılacaktır" açıklamasını yapmıştı.

ERMAN TOROĞLU DA SÖYLEMİŞTİ

Dünya Kupası arasının ardından VAR hakemi sayısını artırmak ve kaliteyi yukarı çekmek için VAR'a yabancı hakem eklemesi yapılabileceği bildirildi.

Ünlü yorumcu ve eski hakem Erman Toroğlu da , "Yabancı hakeme karşıyım. Ama VAR sistemini İngiltere veya Almanya'dan gelen hakem eskileriyle yönetmeliyiz" demişti.