Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Geçit Mahallesi’nde hayata geçirilen ‘En Mutlu Köy’ projesini hizmete açtı. Proje, mülkiyeti belediyeye ait olan 11000 metre kare alanda inşa edildi.
Toplamda iki etaptan oluşan proje kapsamında özel gereksinimli bireylerin doğanın terapötik faydalarından yararlanarak engelsiz bireylerle birlikte çalışacakları 2 adet sera, 3 adet üretim atölyesi, 2 adet tavuk-kaz kümesi ve 1 adet rehabilitasyon merkezi inşa edildi. Seralarda deneme amaçlı domates üretimine başlandı. Yumurta tavukçuluğu kapsamında tavuk-kaz kümesinde 1000 adet tavuk bulunuyor. Kümeslerde yumurta üretimine başlandı. Projenin verimli çalışması halinde 2. etabında 1 adet kafeterya-restoran ile 2 adet üretim atölyesi yapılacak. Açılışta protokol üyelerine ‘En Mutlu Köy’de üretilen ilk yumurtalar da hediye edildi.
“ÖZEL BİREYLER MUTLU OLSUN İSTEDİK”
Projenin açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, göreve geldiği andan itibaren ‘En Mutlu Şehir’ hedefi doğrultusunda toplumun bütün kesimlerine yönelik projeler yürüttüğüne vurgu yaptı. Başkan Genç, şöyle konuştu: “Belediye binamızı yaptığımız andan itibaren özel bireylerimizin adına büyük bir mutlulukla hizmete almakta olduğumuz ‘En Mutlu Köy’ yerleşkemizin açılışına hoş geldiniz diyorum. İran Başkonsolosu da burada hoş geldinizdiyorum. Davetimize icabet ettiler, teşekkür ediyorum kendilerine. Göreve geldiğimiz andan itibaren en mutlu şehir hedefiyle yola çıkmıştık. Bu hedefimiz doğrultusunda 14 engelli derneğimizi bir çatıda toplamak adına Pazarkapı’daengelsiz bir şekilde faaliyetlerini sürdürmeleri adına yer tahsis ederek, onlarla komşu olduk. Onlara verdiğimiz bir sözdü.Tıpkı şehit aileleri derneklerine verdiğimiz söz gibi. Ama sadece fiziki mekân ihtiyacıyla görevimizin bitmeyeceğikanaatindeydik. Bu kardeşlerimizin sosyal hayata intibaka için, onların yeteneklerini ortaya koyabilmeleri için projelergerçekleştirmek zorunluluğu hasıl olmuştu. Bu minvalde ‘En Mutlu Köy’ projemizi hayata geçirdik. 11 bin 500 metre karebir alandayız. İki adet seramız, 3 adet üretim atölyemiz (el sanatları), iki adet tavuk kümesimiz ve bir adet kafemiz var. Birinci etabımız bitti. Buradaki amacımız engelli kardeşlerimizin eğitimine, istihdamına katkıdır ve kendilerinin üretmesini sağlamak ve bu üretmelerinden dolayı onların mutlu olmalarını sağlamayı amaçladık. Güzel bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Tabi bu işler kolay işler değil, uğraşmamız gerekecekti. Şu anda 20 engelli kardeşimizin istihdamı var. Daha sonra ikinci adım olarak bu sayı 30’a kadar çıkacak. Bu şekilde kıymetli Cumhurbaşkanımızın bu minvalde ortaya koyduğu vizyona uygun davrandık. Özürlü tanımını ortadan kaldırarak, bir zihni dönüşümünle birliktesosyal devlet ilkesi gereğince sosyal belediyeciliğin yereldeki bir ayağını gerçekleştiriyoruz. Engelli kardeşlerimize, ailelerine hayırlı, uğurlu olsun. Bu projemize katkılarından dolayı Trabzon Teknoloji Derneği’ne teşekkür ediyorum. DOKA tarafından bakanlığımıza teklif edildiğine birinci olarak tespit edildi. Ve projenin finansmanının yarısını karşıladı. 8 milyon TL bakanlık desteği sağlandı. Projemizi 15milyon 938 bin 192 lira harcayarak tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projemizin başta engelli kardeşlerimiz adına hayırlı olmasını diliyorum. Onların mutluluğunun her şeyin üzerinde olduğu bilinciyle Sayın Valimizin desteğiyle merkezdeki bir alanımızda da bir ‘Engelsiz Yaşam Parkı’mızın da ihalesini 16 Ekim itibarıyla yaptık. Onu da hep birlikte hayata geçirerek daha mutlu bir şehir ve daha güzel bir şehir olma yolunda kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Projemize desteklerinden dolayı DOKA’ya, Trabzon Bilim ve Teknoloji Derneğine, Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Bizleri bu güzel açılışımızda yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı, uğurlu olsun.”
“TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR PROJE”
DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, projede sayesinde engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata atılmalarının sağlanacağını dile getirerek, “Ortahisar Belediyemizin hayata geçirdiği ve tüm Türkiye’de örnek gösterilmeye değer bu projenin açılışında bulunmaktan memnuniyet duymaktayım. ‘En Mutlu Köy Projesi’ Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Spor Bakanlığımızın 2021’de imzalanan protokolle desteklenmeye hak kazanmış bir projedir. Çalışan ve üreten gençler programının hedefi genç işsizliğin özellikle yüksek olduğu bölgelerde gençlerin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek ve istihdamlarını artırmaktır. ‘En Mutlu Köy’projesiyle gençlerin ve engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif atılmaları ve yatırım odaklı istihdamlarının sağlanması amaçlanmıştır. Projenin tüm aşamalarında desteklerini esirgemeyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’a, kıymetli hem şehrimiz, eski bakanımız Mustafa Varank Bey’e, Gençlik ve Spor Bakanımıza, Valimize, vekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç’e ve ekibine en derin şükranlarımı sunuyorum. En Mutlu Köy’ün en mutlu yarınlara ve en mutlu tebessümlere vesile olmasını diliyorum.”ifadelerine yer verdi.
“ARTIK, EVLERİNDE OTURMA MECBURİYETİNDE DEĞİLLER”
Cumhurbaşkanının öncülüğünde özel bireyler konusunda çok önemli mesafe kat edildiğine vurgu yapan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise, “Toplumda hep birlikte yaşıyoruz. Ortahisar’dahep birlikte yaşıyoruz. Ve birlikte yaşadığımız bireyler içiresinde pek çok niteliğe sahip olan insanlarımız var. Cumhurbaşkanımızın, başbakan olduğu dönemlerden bu tarafa geliştirmiş olduğu projelerle birtakım uygulamalar devam ediyor. Ve bu uygulamaların en önemli bir tanesi de özel bireylerin artık evlerinde olmaması, toplum hayatına katılmasını içermekte. Bu alanda bugün geldiğimiz mesafe oldukça sevindiricidir. Bundan sonra yapılacak olanlar da bugüne kadar yapılanların teminatıdır. İnşallah bütün ilçelerimizde bu tür faaliyetler örnek olur. Artık özel bireylerimiz, evlerinde oturma mecburiyetinde değiller. Onların eğitimleriyle sosyal hayata katılabilmeleri için her şey yapılmakta, engelli dostu binalar, engelli dostu şehirler oluşturmaya devam ediyoruz. Belediyelerimiz de şehirlerimizde bu bilinçle çalışıyor.” dedi.
“BU PROJE HEPİMİZİN GURURU VE SEVİNCİ”
Özel bireylerin sosyal hayata katılarak üretebilir hale gelmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, “En Mutlu Köy mottosuyla burada oluşturulan alan hepimizin gururu ve sevinci olacaktır. Eminim, başka illere yapmak isteyenlere de örnek olacaktır. Kamu kurumların ortaklaşa yaptığı bu çalışma takdire şayandır. Bu bir ekip çalışması, güçlerin birleştirilmesi anlamına geliyor. Bu sayede de özel bireylerimiz, toplum hayatına katmaktan öte üretebilir hale gelecekler. Ve bunu herkese ispatlıyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde özel bireylerin üretime, ekonomiye katkıda bulunmasına vesile olabilecek her türlü girişimi hep birlikte destekleyeceğiz. Özel bireyler için oluşturulan dernekler,vakıflar, bizim için kıymet ifade eden kurumlardır. Buradaki güzelliklere vesile olan herkese, düşünüp bunu uygulamaya koyan Belediye Başkanımızdan, DOKA’ya, vekillerimize, bakanlarımıza müteşekkiriz. İnşallah, bu tür yerlerin sayısı artar. Ve bu projeler güzel, verimli bir şekilde işler. Sizleri de burada üretilen ürünlerden almaya çağırıyorum ki, bu çark burada verimli bir şekilde dönsün.” diye konuştu.
Projenin açılışına; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, MHP İl Başkanı Ömer Ayar, MHP Ortahisar İlçe Başkanı Salih Akkoç, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Süleyman Pulat, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Devlet Eski Bakanı Faruk Özak, OrtahisarKaymakamı Gürkan Demirkale, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Süleyman Gün, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, Ortahisar Belediye Meclis üyeleri, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, muhtarlar, STK Temsilcileri, engelli dernekleri üyeleri ve temsilcileriyle çok sayıda vatandaşlar katıldı.
Başkan Genç, açılıştan sonra protokol üyeleriyle birlikte proje içinde yer alan seraları, atölyeleri gezerek, bilgilendirdi.