Şehitlere saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantıda Başkan Genç, meclis üyelerine harekatla ilgili söz verdi. Mecliste üyesi bulunan AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin grupları adına verilen ortak önerge, okunarak oybirliğiyle kabul edildi. 


         Kabul edilen önergede Barış Pınarı Harekâtı'nın terör örgütlerinin varlığını sonlandırmak, sınırların ve halkın güvenliğini sağlamak, bir barış koridoru tesis ederek Suriyelilerin bir an önce kendi topraklarına dönüşlerini sağlamak üzere yapıldığına dikkat çekildi. 


1-1-001.jpeg


     Harekatın Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye yönelik kararları çerçevesinde başlatıldığına vurgu yapılan önergede, yine harekatın Türkiye için bir tercih değil, zorunluluktan kaynaklandığı ifade edildi. 


     Türkiye sınırlarının hemen yanı başında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunun Türkiye için tehdit oluşturduğunun belirtildiği önergede şu ifadelere yer verildi: 


     "Terör koridoru oluşturma hesaplarını bozarak milli güvenliğimizi ve bekamızı güvence altına alan Barış Pınarı Harekâtı aynı zamanda tüm bölgeye huzur ve güvenlik vaat etmektedir. Barış Pınarı Harekatı, bölge üzerinde hesabı olan bütün dış mihraklara, bölge devletlerini yok sayarak ortaya konan ve uygulanmak istenen bütün plânlara cevap niteliğindedir. Binlerce yıllık devlet geleneği olan Türkiye Cumhuriyeti ve yine binlerce yıllık temellere sahip Türk Silahlı Kuvvetleri bu harekât ile "kimsenin sabrımızı ve gücümüzü sınamaması gerektiğini" bir kez daha yedi düvele gösterecektir. Bu harekat ile özellikle terör örgütleri eliyle değiştirilmeye çalışılan bölgenin demografik yapısını gerçek haliyle muhafaza ederek Fırat’ın doğusu başta olmak üzere tüm bölgenin barış ve istikrarına katkı sunacağımıza inanıyoruz. Bölgenin tarihi, toplumsal ve kültürel değerlerine sahip çıkan Türkiye, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekâtlarında olduğu gibi Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde de barış ve huzur ikliminin oluşumunu sağlayacaktır. Ülkemizin bu harekât ile gerçekleştirmeyi amaçladığı en önemli hususlardan biri de Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasıdır. Türkiye başından beri çözümün Suriye’nin toprak bütünlüğünden geçtiğini savunmaktadır. Şu anda gerçekleştirilen harekât, bu amaç için de önemli bir adımdır. Türkiye Cumhuriyeti, Suriye halkının ve Türk halkının güvenliğini, refahını ve huzurunu istemektedir. Bugüne kadar ülkemize yönelik tüm tehditlere ve terörist eylemlere karşı duyarsız kalan ülkelerin ülkemizin bu haklı mücadelesinde bugün de tavırlarının değişmediğini görüyoruz. Harekata gölge düşürücü iddialar, eylemler ve hatta ambargo tehditleri ile ülkemizi terörle mücadeleden vazgeçirmeye çalışanlar unutmasınlar ki; biz yürüdüğümüz bu yolda bize destek olanları da yolumuza engel koyanları da not ediyoruz. Yüzümüze başka konuşup arkamızdan başka işler çevirenleri de terör konusunda samimi tavır ortaya koymaya davet ediyoruz. Bu duygu ve düşünceler çerçevesinde; her türlü siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak bir ve beraber olma iradesini ortaya koyan Ortahisar Belediye Meclisi’mizden Barış Pınarı Harekatı’na desteğimizi güçlü bir şekilde sergilerken harekâtın başarı ile tamamlanacağına olan inancımızla sınır ötesinde mücadele veren fedakâr askerlerimize muvaffakiyet temenni ediyoruz. Harekatın başladığı günden bu yana şehit olan güvenlik güçlerimize, terör örgütlerinin katlettiği sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize sabırlar, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. İnanç ve gurur kaynağımız Mehmetçiğimize selam olsun.


1-7-001.jpeg

TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ 


     Önergenin okunmasından sonra söz alan Başkan Genç, Türk ordusunun yaptığı Barış Pınarı Harekâtının arkasında kararlı bir şekilde durulduğunu göstermek amacıyla toplantının yapıldığını söyledi. "Burada tarihe not düşüyoruz" diyen Genç, şöyle konuştu: Şu anda 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi şimdi de olağanüstü bir durumdan geçmekteyiz. Yine bu bölgede emperyal güçlerin kendi çabaları uğruna gayretleri var. Bu sefer format değiştirerek eli kanlı terör örgütlerini kullanarak bu amaçlarına ulaşmak istiyorlar. Bu harekat Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatının devamıdır. Emperyal güçler Suriye'de bir garnizon terör devleti kurarak her zaman olduğu gibi İsrail'in güvenliğini sağlamaya çalışıyorlar. Şu anda Arap halklarıyla Arap hükümetlerini birbirinden ayırt etmek lazım. Çünkü bütün bu  operasyonların nihai hedefi bundan birkaç yıl önce ABD başkanlarının ifade ettiği gibi Haçlı Seferleri'nin devamı niteliğindedir. Geçtiğimiz  yüzyılda da bunun yapıldığını görüyoruz. Bunun karşısında da doğrudan bir İslâm düşmanlığı olduğu muhakkaktır. Burayı da görmemiz lazım. 


ARAP BİRLİĞİNİ ELEŞTİRDİ


     Arap Birliğinin harekatı kınayan kararını eleştiren Başkan Genç, "Arap hükümetlerinin değersiz birlikteliklerinden bizim değerli yalnızlığımız daha güzeldir. Onların emperyal güçlerle değersiz birlikteliği yerine bizim değerli yalnızlığımız daha güzeldir. Şu anda yapılan 100 yıl önceki mücadelenin değişik bir tezahürüdür. Bu manada bizim haklı duruşumuza destek veren başta Macaristan, Pakistan ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere bütün yönetimlerine ülkelerine ve halklarına buradan şükranlarımızı ifade ediyoruz." diye konuştu. 


FİLİSTİN'İN HÂMİSİYİZ 


      Filistin'in Barış Pınarı Harekatıyla ilgili tutumuna da değinen Başkan Genç, Filistin yönetimiyle, Filistin halkını ayrı tutmak gerektiğini dile getirerek, "Filisin bizim kutsal topraklarımızın olduğu merkezdir. Kudüs'ün olduğu merkezdir. Burada Filistin yönetimiyle Filistin halkını ayrı tutmamız lazım. Türkiye ve Türkler asırlardır o kutsal toprakların hamiliğini yapmışlardır. O nedenle yönetimlerle, bu halkları birbirinden ayrı tutmamız lazım. Biz de gücümüzle beraber o toprakların hâmiliğini ve haklılığını da tıpkı cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler'in genel kurulunda haritalarla beraber ortaya koyduğu gibi her platformda haykırmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi. 


     Önergenin kabul edilmesinden sonra meclis üyeleri Başkan Genç'in çağrısıyla meclis başkanlık divanı önünde toplanarak Mehmetçiğe asker selamı verdi.