Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından ekonomiye yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Temel ihtiyaç maddelerinden deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin Katma Değer Vergisi’ni (KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e indirme kararı aldık” dedi.

YÜZDE 18’DEN 8’E İNDİRİLDİ

Yeme-içme sektöründe KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. İşletmelerde de bu durum geçerli olacak.

Temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.

Tıbbi cihazların KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indi. Süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV’yi yüzde 8’e indi.

ARSA SATIŞINDA YÜZDE 8 KDV

Satın alınan konut nerede olursa olsun, metrekaresine göre değişen kademeli KDV uygulamasına tabi olacak.

Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamındaki konutlarda 150 metrekareye kadar yüzde 1, aşan kısmı için yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacak.

Arsa ve arazilerin KDV oranını yüzde 8'e indirilerek, inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükü azaltıldı.

TARIMDA YÜZDE 1 KDV

Tarım sektöründe ise her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV’yi yüzde 1’e düşürüldü.

LÜKS TAŞITTA KDV 1’DEN 18’E ÇIKTI

Oto galerilerinin araç alım satımından elde ettikleri kâr ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin satışında halen yüzde 1 olan KDV oranını yüzde 18’e yükseltildi.

YABANCIYA KONUT SATIŞI

Ülkemize döviz kazandırılması amacıyla yabancılara satılan konut, işyerlerindeki istisna süresi 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı.

İHRACATÇIYA YENİ DESTEK

İmalat aşamasında ödedikleri KDV’leri istisna kapsamına alan ihracatçılara, bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması da bir tercih olarak sunulacak.

Temel gıda ürünlerinde 14 Şubat’tan geçerli olmak üzere yüzde 8 olan KDV, yüzde 1’e çekilmişti.