Covid-19 vakalarında olumlu gelişmelerin yaşanmaya başlanmasının ardındansa normalleşme süreci için adımlar atılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen son toplantıda alınan yeni kararlar kamuoyu ile paylaşıldı. O kararlardan biri de LGS 2020 ile ilgili oldu.

LGS 2020 NE ZAMAN?

Yani LGS 20 Haziran Cumartesi günü yapılacak.

MEB’DEN YENİ ÖNLEMLER

Milli Eğitim Bakanlığı 20 Haziran'da yapılacak olan Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yeni önlemler aldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; LGS kapsamında yapılacak merkezi sınavın sağlıklı olarak gerçekleştirilebilmesi için iki yeni önlemin daha devreye alınmasına karar verildi. Buna göre; geçen yıllarda sınav günü sınav bitiminden 1 saat sonra öğrencilere verilen soru kitapçıkları, bu yıl olası yoğunluğun önüne geçilmesi için 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren isteyen öğrencilere dağıtılacak. İkinci önlem olarak da sınav salonlarında soru kitapçığı ve cevap anahtarları dağıtılırken sınav görevlileri tarafından cerrahi eldiven kullanılacak.

"SINAV ANINDA İSTEYEN MASKESİNİ ÇIKARABİLECEK"

Bazı çocukların maskeden rahatsız olmadığını ancak bazı çocukların da maskeyle sınavda başarılı olamayacağını düşündüğünü açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bunu danıştığımızda Bilim Kurulu heyetine, 'yerlerine oturduktan sonra, sosyal mesafe ayarlandıktan sonra maskeleri çıkartabilirler' yanıtını aldık. İsteyen çocuğumuz maskesini çıkartıp sınav esnasında maskesiz olarak devam edebilir" ifadesini kullandı. Bakan Selçuk, hastanede tedavi gören çocukların sınava katılmak istemesi halinde, velisinin il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine sınav tedbir hizmeti konusunda başvuruda bulunmasını istedi. Sosyal medyada LGS'de soruların zorluk düzeyiyle ilgili iddiaların gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Selçuk, şunları kaydetti: "Çocuklarımız ve velilerimiz şunu bilsinler ki, bizim belli bir kontenjanımız var. Yani belirli sayıda öğrencimiz sınava girecek ve onların belirli kısmı her halükarda, sorular ne kadar zor kolay olursa olsun, belirli orandaki çocuğumuz bu sınavı kazanacak. Dolayısıyla 'sorular zor olduğu için kimse kazanamayacak' diye böyle bir şey söz konusu bile değil. Soruların kolay ya da zor olması söz konusu değil. Bunu çok net söylüyorum. Sınavla girilen okullardaki kontenjanlarımızı yaklaşık yüzde 50 oranında artırdık. Bunu velilerimizin özellikle duymasını istiyorum. Yani geçen seneye göre yüzde 50 oranında bir artış var. 2019'da 140 bin öğrencimiz sınavlı okulların kontenjanından yararlanabilirken, 2020'de 213 bin öğrencimiz bu kontenjandan yararlanacak” dedi.