Fas’ın FUS Rabat Kulübü'nden 600 bin Euro'ya transfer edilen ve 4 yıllık sözleşme imzalanan 22 yaşındaki Lahtimi, takımda istediği süreyi bir türlü alamadı.

Menajer Yassine Chadi, Lahtimi'nin oynatılması halinde neler olabileceğini bir başka Faslı Nayerf Aguerd'i örnek veriyor: “2018'in kış transferinde Rabat’ta oynayan stoper Nayerf Aguerd’i Antalyaspor ve Trabzonspor istemişti. Hatta Antalya Başkanı, Fas’a gidip 5 gün uğraştı oyuncuyu almak için. Eto’o da o sırada Antalyaspor’daydı. Ama Rubat, Türkiye oyuncu gelişimi için iyi bir ülke olmadığı belirtip, Aguerd’i vermedi. Oyuncu Fransa 2. Lig’den Dijon’a satıldı. Dijon’da 2 sezon oynadıktan sonra, 2020’de 4 milyon Euro'ya Lig 1'de Rennes’e verildi. Ve bu sezon başında da tam 35 milyon Euro'ya West Ham’a satıldı. 2022 Dünya Kupası’nda 4 maçta oynadı. Toplamdaysa 30 kez milli oldu ve Hakim Ziyech’ten sonra en değerli oyuncu konumunda” dedi.

Chadi, benzer serüveni Lahtimi'ye Trabzonspor üzerinden yaşatmak istediğini belirterek, oyuncu için şu bilgileri veriyor: "FUS Rabat’ın oyuncusu olan Montasser Lahtimi’de son karar bendeydi. Birçok kulüp tarafından istenmesine rağmen Trabzonspor’da karar kıldık. Oyuncum Kuzey Afrika’nın en büyük yeteneklerinden biri ve pozisyonunda en iyilerden biri olarak gösteriliyor. 16 yaşında ilk lig maçına çıktı ve Fas Ligi’nin en genç oynayan ve gol atan oyuncusu oldu. Şu anda Fas Milli Takımı’nı çalıştıran ve 6 yıl FUS Rabat teknik direktörlüğü görevi yapan Walid Regragui, onu B genç takımından direkt A takıma aldı ve Trabzonspor’a gidene kadar takımın değişmez oyuncusuydu. Çeşitli genç milli takımlarda 26 maça çıktı.”

Lahtimi'nin U23 milli takımlarının katıldığı Konya’daki İslami Dayanışma Oyunları’nda 19 scout tarafından izlendiğini anlatan Chadi, "Biz yine de isteyerek Trabzonspor’u seçtik. Çünkü Fas’ta çalışan ve daha önce Antalyaspor, Beşiktaş, Göztepe ve Sivasspor’da yardımcı antrenörlük yapan Erol Malkoç bize Trabzonspor’u mutlaka seçmemizi tavsiye etti. Oyuncuyu özellikle isteyen Abdullah Avcı, ligde kendisine 17. haftadaki Giresunspor maçına kadar bir dakika bile şans vermedi. 9 dakika oynadığı bu maçtan sonraki Alanyaspor maçında da 22 dakika oynattı. İlk 11’de ise ilk kez ligin 2. yarısındaki Galatasaray maçında yer aldı ama devre arası kenara alandı. Ümraniyespor'a karşı da 13 dakika oynadı. Yani toplamda 97 dakika şans buldu ligde."

Kış transfer döneminde çok sayıda teklif aldıklarını kaydeden Chadi, ama izin alamadıklarını söylüyor: "Trabzonspor Kulübü bizim iyi niyetli bulmadığımız bir şekilde teklifleri reddetti. Kulüpten bize 'Abdullah Avcı kesinlikle ayrılamaz, ona ligin ikinci yarısında ihtiyacım var diyor' dendi. Ancak oyuncu adeta deli gibi çalışmasına rağmen sonrasında da bir türlü şans verilmedi. Kiralanmasına belki de başka bir kulüpte patlama yapmasından korktukları için izin vermediler, bilemiyorum. Halbuki Türkiye dahil, tam 7 teklif vardı. 3 kulüp Süper Lig’den 2 Fransa 2. Lig’den 2’si de bu yaşta kesinlikle göndermeyi düşünmediğimiz Körfez ülkelerinden.”

Oyuncunun milli takımdaki geleceğinin de tehlikeye düştüğünü kaydeden menajer Chadi, "Lahtimi, Fas U23 Milli Takımı kaptanı ve Haziran ayında U23 Afrika Kupası maçları var. Hem Fas Federasyonu Başkanı hem de U23 takımı hocası beni arayıp, 'Lahtimi neden maça çıkmıyor' diye soruyor. Çünkü bu turnuva aynı zamanda 2024 Olimpiyat Oyunları eleme maçı olarak değerlendiriliyor. Ama Lahtimi oynatılmadığı için istenilen düzeyde değil. Fas Milli Takımı Teknik Direktörü Walid Regragui’nin de kendisinden beklentisi çok büyük ve 1-2 yıl içinde yapacağı patlamayla milli takımın değişmez oyuncusu olacağına inandığını bana doğrudan söylemişti. Bu durum gerçekten bizim için çok büyük problem. Bundan sonra genç oyuncular bu örneklerle nasıl Türkiye’ye gelir bilemiyorum. Türk kulüpleri finansal problemler yaşıyorlar bu problemler ancak genç oyuncuları alıp onları parlatıp satarak aşılır ama bu şekilde genç oyuncuların önünü kapatarak bunun olması mümkün değil" diyor.

Lahtimi'nin oynatılması halinde Trabzonspor'un büyük rakamlara satabileceğini savunan Chadi, "Oyuncum diye söylemiyorum ama gerçekten en az 35 milyona West Ham’a giden Nayef Aguerd kadar yetenekli bir oyuncu. Eğer sezon sonuna kadar oynamazsa U23 Afrika Kupası kadrosunda yer alması da mümkün olmayacak. Diğer yandan daha önce Aguerd’i ‘Türkiye gelişim için iyi bir ülke değil’ diyen FUS Rabat Kulübü'nün kararının ne kadar doğru olduğu da ortaya çıkmış oluyor. Çünkü söylediğim gibi hemen akabinde onu Dijon’a sattılar. Oradan da yüksek paralara Rennes ve West Ham’a gitti. Bir de aynı kulüpten gelen Lahtimi’nin durumuna bak. Burada problem kimde? Oyuncu 21 yaşında Afrika’nın ve Fas’ın en büyük yeteneklerinden biri olarak Türkiye’ye geldi. Ama şu anda özgüveni tamamen sarsılmış durumda" diye konuşuyor.

Trabzonspor'u şampiyon olduğu için de tercih ettiklerini kaydeden Chadi, şöyle devam etti: "Trabzonlu da olan Erol Malkoç Hoca’nın tavsiyesiyle Trabzonspor’u seçtik. Çünkü bize Trabzon’u çok övdü ve bizi harika bir kulüp olduğuna, oyuncunun kendini geliştireceğine inandırdı. Ben de FUS Rabat’ı bu söylem üzerine 2. Lig yerine bir Süper Lig’de şampiyon olmuş bir takıma gitmesinin daha iyi olacağı konusunda ikna ettim. Şimdi kulüp de federasyon da benim kararımı sorguluyor. Çünkü FUS Rabat, Afrika’nın en büyük akademisine sahip çok iyi yetiştirici bir kulüp ve milli takımlarda oynayan yetiştirdiği 8-9 oyuncusu var. Trabzonspor’dan çok fazla para talep etmediler ve her zamanki gibi satıştan pay için bir anlaşma yapıldı. Ama şimdi kim gelir de yüksek bonservis bedeliyle bu oyuncuyu ister?”

Genç oyuncuların parlatılıp satılmasıyla kulüplerin ekonomik sorunları aşabileceğini söyleyen Chadi, sözlerini şöyle bitirdi: "Ekonomik problemleri Almanların, Fransızlar'ın yaptığı gibi genç oyuncular getirip oynatıp onlardan para kazanarak çözersin. Yoksa emeklilik yaşı gelmiş oyuncularla değil. Ben öyle oyuncuları zaten Körfez ülkelerine satıyorum. Türkiye İslam ülkesi olarak bu durumdan kurtulsun isterim ama Lahtimi ile çok kötü bir tecrübe yaşıyorum. Fas Milli Takımı ikinci kalecisi Mehdi Benabid de şu anda bedelsiz serbest kalacak. Ama bana 'Türkiye’den sakın teklif getirme kesinlikle gitmem Lahtimi’ye olanlara bak' diyor. FUS Rabat da artık Türkiye ile iş yapmaz çünkü verdikleri oyuncuların tüm transferlerinden para kazanıyorlar. Para kazanamayacakları oyuncuları neden versinler. Kısaca ben oyuncumun bu kadar yeteneğine karşın haksızlığa uğradığını ve geleceği ile oynandığını düşünüyorum. Böyle giderse dediğim gibi U23 Afrika Kupası’nda da olmayacak ve değerini gösteremeyecek.” (ajansspor)