Trabzon’da açıldığı günden bugüne bölgeye hizmet veren Kuzey Göz Hastalıkları Merkezi, ayda yaklaşık 3 bin poliklinikle büyük bir ivme yakaladı.  Trabzon ile kalmayıp ülkenin dört bir yanından ve yurt dışından birçok hastayı tedavi eden merkez, Trabzon’da sağlık turizmine de önemli bir katkı sunuyor.

Son teknoloji cihazların kullanıldığı merkezi ziyaret ederek her şeyiyle taktir eden Sağlık Bakanlığı yetkilileri de Kuzey Göz Merkezini, “Nitelikli Göz Merkezi” statüsüne aldı.

can-kaya-operasyon.png

KADRO 5’TEN 12’YE YÜKSELTİLDİ

Bakanlığın yönetmeliklerde yaptığı değişiklikle Yeni Tip Tıp Merkezleri hayata geçirilirken böylelikle Kuzey Göz Merkezi’nin doktor kadrosu da 10’a çıkarılması beklenirken, “Özellikli Göz Merkezi’ olmasından dolayı 2 ek kadro daha verilerek kadro 12’ye çıkarıldı.

Kuzey Göz Merkezinin bundan sonra ki en önemli hedefi ise Kornea Nakli gerçekleştirmek. Bu noktada alt yapı olarak her hangi bir eksiği bulunmayan Kuzey Göz Merkezine bu teklif ise yine Sağlık Bakanlığı yetkililerinden geldi.

Sağlık Bakanlığının oldukça önem verdiği  ‘Kornea Nakli’ için, Kuzey Göz Merkezi’nin hedefi 1 yıl içinde Trabzon’da kornea naklini yapan merkez olmak…

kadir-durmus.png

AYDA 3 BİN POLİKLİNİK

Bizde tüm bu konuları Kuzey Göz, Göz Hastalıkları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Can Kaya ile konuştuk. Kuzey Göz Merkezinin açıldığından beri yaklaşık 6 aylık bir süre geçtiğini ifade eden Kaya, bu süre içinde birçok hastalarının olduğunu aktardı.

Aylık 3 bin poliklinik-muayene sayısına ulaştıklarını ifade eden Kaya, “Şu anda 5 hekim arkadaşız.  İlk aylarımızda bin 500 poliklinik ile başlamıştık. Şu anda yaklaşık 3 bin polikliniğe ulaştık. Bizim 20 senelik göz hekimliği tecrübemiz var. Hastalar bizi, biz hastalarımızı uzun zamandır tanıyoruz. Yeni gelen hastalarda merkezimizden memnun ayrılıyor.

Genelde hasta yatırmıyoruz. Gözün özelliği itibariyle, gelen hastalar günlük ameliyat olup gidiyorlar.  En fazla bir gün yatırdığımız hastalar oluyor. Daha kapsamlı ve ağır ameliyatlar yaptığımız zaman genel anestezi alan hastalarda 1 günlük yatma süresi olabiliyor” dedi.

tarama-cihazi-2.png

3 AMELİYATHANE VAR

Merkezde 3 ameliyathanelerinin bulunduğunu ifade eden Kaya, bugüne kadar bin 1500’den fazla ameliyat gerçekleştirdiklerini ifade etti.  Hastaların artık dışarıya gitmek zorunda kalmadıklarına dikkat çeken Kaya, “1,5 yıllık bir çalışma sonucunda bu kliniği kurduk. Amacımız; devlet hastanesinde olsun, özel hastanelerde olsun Türkiye’de veya bölgemizde yapılamayan tedavileri burada yapmak hizmet vermek, şehrimizden hasta göçünü önlemek. Dolayısıyla geçmişte bölgemizde yapılamayan bir çok işlemi artık kliniğimizde yapıyoruz.

Genel olarak yapılan ameliyatlar: Katarakt, Göz Tansiyonu, Şaşılık ameliyatları…

Fakat biz özellikle; son teknolojiyi kullandığımızdan dolayı, dünyada kaç yıldır tedavileri yapılan hastalıkları da burada tedavi etmeye başladık.

tarama-cihazi-1.png

SON SİSTEM EXCİMER LAZER ÜNİTESİ

Örnek vermek gerekirse, bunlardan bir tanesi akıllı mercek dediğimiz, katarakt hastalarının ya da 40 yaşın üstünde gözlükten kurtulmak  isteyen hastaların göz içerisine mercek yerleştirerek yerleştiriyoruz. Bu şekilde hastaların uzak ve yakını net görmelerini sağlıyoruz.

Bu tedavide çok odaklı mercekler kullanıyoruz.

Ayrıca Excimer Lazer ünitemiz var. Bu ünitede 40 yaşın altında gözlük takmak istemeyen hastaların gözlükten kurtulmalarını sağlıyoruz

 Korneada kesi yapmadan lazer yapabiliyoruz. Yada korneada kesi yaparak lazer ameliyatları uygulayabiliyoruz. 

yatakli-oda.png

KERATOKONUS HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Bir de Keratokonus hastalığı var. Bu yakın zamanda tedavisi yapılmakta olan bir hastalık.Daha önce hastalık ilerlediğinde kornea nakline gidebiliyordu. Bugün hastalığı durdurduğumuz lazer tedavisi yöntemi var. Bu tedaviyi Trabzon’da uygulayarak, hastalarımızın dışarı gitmeden burada tedavilerini yapabiliyoruz. Önceden bu hastalar şehir dışına veya yurt dışına gidiyordu” dedi.

goz-anjiyo.png

GÜRCİSTAN, AZERBAYCAN VE ARAP DÜNYASINDAN TEDAVİYE GELİYORLAR

Kuruluş amaçlarının bir tanesinin de sağlık turizmine hizmet sunmak olduğunu ifade eden Can Kaya, “Kuruluş amaçlarımızdan bir tanesi sağlık turizmine hizmet sunmaktı. Bunun en önemli ayaklarından biri Gürcistan, Azerbaycan ve Arap Turistler.. Ciddi anlamda onlara sağlık hizmeti sunuyoruz. Hem turizm amaçlı hem de sağlık amaçlı gelen insanlar var. Biz yeni hastaneyiz ama hekim olarak geçmişimiz olduğundan dolayı buraya dışarıdan gelebilecek hasta portföyünü yakından tanıyoruz. Aldığımız tedbirler ve yaptığımız yatırımla sağlık turizmine katkılarımız oldu.

Bölgemize, dışarıdan hasta girişi sağladık. Bu bize olduğu gibi diğer sektörlere de katkı sağlıyor” dedi.

operasyon-ani.png

SAĞLIK BAKANININ TALİMATIYLA…

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin merkezi ziyaret ettiklerini ifade eden Kaya, “Buraya gelip görme imkanları oldu. Gördükleri yatırımdan çok memnun oldular. Merkezimizde ilerleyen yıllarda nakillerde gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran Kaya, “Sağlık Bakanlığı Kornea Nakil Birimi ile görüşmeler yaptık. Kornea Nakil Biriminde ki yetkili bürokrat,  bize “eğer isterseniz kornea nakli yapabilirsiniz.  Bu konuda size gerekli  alt yapıyı hazırlamanız noktasında elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi. 

Belki aylar içinde değil ama, bir kaç yıl içinde kornea nakli yapabilecek duruma hem bürokratik hem de donanım olarak gelmiş olacağız. Zaten şu anda alt yapı olarak kornea nakli yapmaya engel hiç bir şey yok. Sadece bunun bakanlık iznine tabi açması gerekiyor. Bakanlıkta bunun için bize kapıları sonuna kadar açtı. “Siz kendinizi hazır hissettiğinizde yapabilirsiniz” diye bakanlık bize o güveni verdi” dedi.

can-kaya-detay-2.png

İSTANBUL, ANKARA’YA GİTMEK ZORUNDA KALMIYORLAR

Muayene ücretinin  diğer illere nazaran çok düşük olduğunu özel hastanelere bile giriş fiyatlarından düşük olduğunu kaydeden Kaya:

Yasa çerçevede alabileceğimiz ücretlerin asgarisini almaya çalışıyoruz. Bunu alırken bölgemizde ki ekonomik yapıyı göz önünde bulundurmamız lazım. Bir İstanbul ile burayı bir tutamıyoruz.

Verdiğimiz hizmet kalitesi gerçek anlamda,  İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki bir çok merkezden daha kaliteli ve üst düzeyde. .Ama ona rağmen fiyatlarımız 3 - 4 kat daha düşük.

poliklinik.png

KUZEY GÖZ ÇOK BÜYÜK BİR ADIM ATTI

Bakanlığın 2 yıl içinde yönetmelikte bir takım değişikliklere gittiğine dikkat çeken Kaya, “Eski tıp merkezlerinin artık bir zaman sonra tasfiye edilmesi söz konusu. Son çıkan yönetmelikte ki değişiklikle buralar Yeni Tip Tıp Merkezine şekline dönüştü. Bu değişiklikle beraber Tıp Merkezlerinin hekim kadrosu, en az 10 olacak.  Dönüşümden sonra da her türlü ameliyatı klinikte yapabileceksin. Bizde bunu sağlamak için eski mevcut kadromuz üzerine yeni bir ruhsat daha satın aldık. Bakanlığın da bizim kliniği hem bina yapı olarak hem donanım olarak memnuniyeti dile getirmek için bizzat Sağlık Bakanının izniyle bizi onura ettiler. 2 kadro daha ek verdiler. Yeni statümüz Özellikli Bir Göz Tıp Merkezi olduk. Kadrolarımızı aldıktan sonra yakın zamanda 2 hekim daha bünyemize katmaya amaçlıyoruz. Gelecekte de bütün kadrolarımızı göz hekimiyle donatmayı planlıyoruz” dedi.

tetik-bolumu.png

SON TEKNOLOJİ CİHAZLAR

Kaya, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Cerrahi yaparken teşhis koyarken bunun ya tam olması lazım ya da hiç olmaması lazım. “Yarım doktor insanı kör eder” misali bizde o düşünceyle en son teknolojiyi kullanmayı amaçladık. Excimer Lazer’de, normal ameliyatta da böyle.  Katarakta  kullandığımız tetkik  ve tedavi cihazlar son sistem.  Biyometrik Ultrason Grafik, Speküler Mikroskop,, Ultrasonografi Cihazı, Kornea Topografi cihazı..

Hastaya ideale yakın görmeyi sağlayacak göz içi merceğini yerleştirmek için olmazsa olmaz lensler.

Argon Lazer, şeker hastalarında kanamaları önleme için kullandığımız cihaz.

Bu cihazda son yıllarda görme merkezine lazer atabilen şekle dönüştürüldü. Uyarıcı eşik altı lazer diyoruz. Bu Karadeniz Bölgesi’nde sadece bizim merkezimizde var”

can-kaya-operasyon-2.pngcan-kaya-2.png