61trabzonhaber- 

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan hukuk fakültesinde eğitim gören Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri yeni bir bina yapılana kadar mevcut fakülte binasında gelecek kaygısı yaşamadan eğitimlerine devam etmek istediklerini açıkladı.
 

Trabzon Üniversitesi’ne bağlanan fakültelerden Hukuk Fakültesi haricindekilerin Akçaabat'taki merkez kampüste bulunduğunu söyleyen öğrenciler, yeterli bir altyapıya sahip yeni bir bina yapılmadan KTÜ'deki fakülte yerleşkesini terk etmenin eğitimlerini olumsuz yönde etkileyebileceğini duyurdu.
 

KTÜ Hukuk öğrencileri -yeni adıyla- Trabzon Üniversitesi Hukuk öğrencilerinden konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle;
 

"2018 yılında Karadeniz Teknik üniversitesi bölünerek Trabzon Üniversitesi adıyla Akçaabat’ta yeni bir üniversite kurulmuştur. 10 yıldır Kanuni Kampüsü’nde ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde faaliyet gösteren hukuk fakültesi de teknik üniversiteden ayrılarak Trabzon Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Trabzon Üniversitesi’ne bağlanan fakültelerden Hukuk Fakültesi haricindekiler zaten ana kampüsten ayrı Akçaabat ilçesindeki Fatih Yerleşkesi’nde yer alıyorken Hukuk Fakültesi fiziksel varlığıyla tek başına Kanuni Kampüsü’nde Trabzon Üniversitesi’ne bağlı olarak kalmıştır.
 

Üniversitelerin bölünmesi hakkında 7141 sayılı kanunun 8. Maddesinde açıkça yer aldığı gibi, bölünen fakültelerin fiziki tüm varlığı fakültenin kendisine, yani bağlı bulunduğu yeni kurulan üniversiteye aittir. Dolayısıyla Trabzon Hukuk öğrencilerinin eğitim gördüğü fakülte binası her ne kadar KTÜ Kanuni Kampüsü içerisinde yer alsa da Trabzon Üniversitesi'ne aittir. 
 

“TRÜ Fatih Yerleşkesi’nde bütün bir fakültenin gereksinimlerini karşılayacak bir bina inşa edildiğinde Kanuni Kampüsü’nden taşınmanın gerçekleşeceği” bilgisi hem kulislerde dolaşan hem de akla yatan ve herkesin uzun vadede olmasını beklediği bir plandır. Ancak 14 Kasım 2019 tarihinde KTÜ ve TRÜ rektörleri arasında bir protokol imzalanmış ve bu protokole göre 1 Ağustos 2020 itibariyle hâlihazırda kullanılan ve KTÜ Kanuni Kampüsü’nün içerisinde bulunan Hukuk Fakültesi Akçaabat’a taşınacağı kararına varılmıştır. 
 

Burada gözden kaçırılan önemli bir nokta vardır ki o da; Fatih Yerleşkesi’nde veya diğer ilçelerde Hukuk Fakültesi’ni personeliyle, akademik kadrosuyla, fiziki gereksinimleriyle ve yaklaşık 1500 öğrencisiyle birlikte kaldıracak yeni veya eski bir binanın bulunmamasıdır. Eski binaların fakülte gereksinimlerine uygun olarak yeniden düzenlenip düzenlenemeyeceği, yeni bir bina yapılması durumunda yapılacak binanın yeri, sözü edilen tarihlere (bir yıldan az bir süre) yetişip yetişemeyeceği, gerekli ödeneğin varlığı hakkında bir açıklama yapılmamıştır. Bu durumda protokol aynen uygulanırsa seneye nasıl öğrenim göreceği meçhuldür. 
 

Fakülte binamız bizim kanuni hakkımızdır. Biz Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri olarak mevcut şartlarda KTÜ Kanuni Kampüsü’nde kalmak konusunda ısrarcı değiliz. Ancak Kanuni Kampüsü dışında bize sağlanacak herhangi bir yerleşkede yeterli imkânlar sağlanmadan kanuni hakkımız olan fakültemizi terk etmek istemiyoruz.
 

Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak binamızı KTÜ’ye devretmekle yükümlü değildir. Yaşanacak mağduriyetin önlenmesi adına TRÜ Hukuk Fakültesi’nin tahliye edilmesini düzenleyen hükmün iptal edilmesini yetkililerden talep ediyoruz. Kendi üniversitemiz bünyesinde bize yeterli imkânlara sahip bir bina yapılıncaya kadar KTÜ Kanuni Kampüsü’nde bulunan fakültemizde eğitime devam etmek istiyoruz."