61trabzonhaber-haber servisi

Karadenizli mantar üreticileri çok dertli!

Türkiye’nin tarım politikasında son 20 yılda yaşanan büyük düşüşlerden sonra hükümet,  tarım sektörünü canlandırmak için bazı adımlar atma kararları aldı. Fakat tarımla uğraşmak isteyen Karadenizli çiftçiler, önemli sorunlar ile karşılaşıyor.

Karadeniz bölgesinde kültür mantarı üretimi yapmak isteyenlerin, çok ciddi sorunlar yaşadıkları, aslında bu sorunun Türkiye genelinde de yaşandığı öğrenildi. Kültür mantarı için tesisini kuran ve birçok masrafa katlanan üretici, ne yazık ki mantarın üretim alanı olan kompost bulmakta büyük sorunlar yaşıyor.

“Denetim yok! Paramız çöpe gidiyor!”

Türkiye genelinde ‘rant pazarı’ olarak görülen kompost üretimi, sadece belli başlı 5-6 firmanın üzerinden yürüdüğü için, alınan kompostların, genel olarak verimsiz çıktığı, böyle olunca küçük bir üretim tesisinin dahi, en az 10 bin lira zarar edip, kompostu çöpe atmak zorunda kaldığı öğrenildi.

mkompost4.jpg“Kaderimiz tüccarın elinde! Tedarik edemiyoruz”

Türkiye’de, kompost üretimini yapan 5-6  firmanın eline üreticiyi mahkum bırakan bakanlık, bu konuda çok eleştiriliyor. Kompost üreten firmaların, üreticiye zamanında bunu tedarik edemeyip; iki, üç ay sonrasına gün vermeleri, seri üretim yapmak isteyen üreticinin önünü kesiyor.

Bakan Pakdemirli’den acil yardım talep ediyorlar!

Üreticiler ise bakanlığa çağrıda bulunuyor. Üretime katkıda bulunup, kendi rızıklarını da kazanmak istediklerini söyleyen üreticiler; “Kompostu, Tarım ve Orman bakanlığı üretmeli. Türkiye çiftçisi, üç-beş tüccarın eline bırakılmamalı. Kaldı ki hiçbir denetim ve güvence yok. Gelen kompostlar, zamanında gelmediği gibi, yeterli verimi olmayan kompostlar ürün vermiyor ve bizler paramızı çöpe döküyoruz. Kompost üreten firma ise böyle durumlarda üreticiyi sorumlu tutuyor ve “ortamınız hijyenik değildi”  gibi bahaneler üretiyor. Yani bir denetim mekanizması yok. Sayın Tarım Bakanı, çok ivedi olarak kompost üretim sorunu ve kompost kalitesi konusunda adımlar atmalı. Hem ülkemiz tarımda geri gidiyor diyorlar, hem bu kadar basit bir konuda, bizi tüccara bırakıyorlar” dediler.