Etkinliğe katılan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile Ortahisar Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri fidanları toprakla buluşturdu. Kanuni Mahallesi’nde Zehra Çebi Kız Öğrenci Yurdu yanında düzenlenen programda 95 adet mimoza, 370 adet mazı, 4 adet süs eriği ve 2 adet erguvan fidanı toprakla buluşturuldu.

KATKI SUNANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Programda konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, kadınların ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ederek şunları aktardı: “Bugün güzel bir gün, anlamlı bir gün. Ama ülke olarak hüzünlü günlerden geçiyoruz. Ülkemiz maalesef büyük bir felâketle, büyük bir deprem silsilesiyle karşı karşıya kaldı. Bir kez daha aziz Türk milletinin başı sağ olsun. Yaşamını yitirenlere bir kez rahmet ve yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Görev aldığı andan itibaren gerçek bir paydaşlığı taşıyan ve gösterdiği anlamlı örneklik nedeniyle Ortahisar Kent Konseyi Başkanımız Önder Taşan Beye ve Kadın Meclisi Başkanımız Canan Nehbit Hanım’a bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün çünkü Dünya Kadınlar Günü… Bir kez daha kadınlarımızın bu özel günlerini tebrik ediyorum. Şehrimizin medarı iftaharı, kadim eğitim kurumumuz olan KTÜ’nün bünyesinde yer alan Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAM)’a da katkıları nedeniyle çok teşekkür ediyorum.”

“SİYASETTE KADINLARIN SAYISI AZ”

Kadın vekillerin azlığına ve TBMM’de istenilen oranda temsil edilmediğine dikkati çeken Genç, “Ülkemizde bu anlamda en önemli haklardan bir tanesi olan ve diğer muasır ülkelerden önce bu hakları tezahür ettirerek kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Şu anda bir genel seçimin arifesindeyiz. Ama TBMM’de kadın temsil oranımız istediğimiz seviyede değil. Maalesef, muasır medeniyetlerden hâlâ daha bu alanda gerideyiz. O nedenle mücadeleye devam etmeniz lazım. Yakın bir zamanda genel seçimler var. İnşallah, bu seçimlerde hem genelde hem de yerelde kadın temsil oranının artmasını yürekten diliyorum. Bunu özellikle de belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

“ÇOK ADIMLAR ATILDI ve ATILIYOR”

Kadınların toplumsal hakları konusunda çok önemli adımlar atıldığı ve atılmaya da devam edildiğini kaydeden Genç, “Kendi belediye meclisimizde de kadın meclis üyelerimizin çok ciddi katkılarını görüyorum. Özellikle kadın meclis üyemiz, Eski Grup Başkanvekili Berrin Erkuloğlu’nun kadın hakları, hayvan hakları konusunda ortaya koyduğu mücadeleye hep birlikte tanıklık ediyoruz. Onun için de ayrıca kendisine teşekkür etmek istiyorum. İnşallah kadın meclis üyelerimizin sayıları da artar. Çok sorunlar var ama hamdolsun toplumsal statü konusunda çok mesafeler alındı ve alınmaya da devam ediliyor. Hem Büyükşehir, hem de belediyemizde yerelde attığımız adımlar var. Kadınlar konusunda çok adımlar atıldı. Biz öncelikle kadınların toplumsal olarak rolleri, statüleri anlamında hak ettiği yere kavuşması için adımlar atmalıyız. İnşallah, katılımcı yönetim anlayışımızla beraber bu adımları atarız. Bu çalışmalar kolay olmuyor. Bir ekip çalışması bunlar. Katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Projemizi sembol bir çiçekle mimozayla birlikte taçlandırıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.

KADIN HAFIZASI OLUŞTURULMASINA YÖNELİK BİR PROJE

Konuşmasında oluşturulan hatıra ormanında Trabzon’da kadın cinayetleri sonucunda yaşamını yitiren kadınların adlarının yaşatılacağını belirten Ortahisar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Nehbit, “Bizler Ortahisar Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak cumhuriyet sonrası Trabzon’da iz bırakan rol model kadınlar ve şiddet faillerinin hayattan kopardığı kadınlar anısına Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kent Kadın Hafızası oluşturmaya yönelik bir Mimoza Hatıra Ormanı Projesi yapmaya karar verdik. Projenin 1. aşaması bu gün burada Ortahisar Belediyemizin orman yerini göstermesi ve Ortahisar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün de fidan dikim ve bakımını üstlenmesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin desteği, Orman Fakültesi’nin mimoza fidan bağışlarını organize etmesiyle Ortahisar Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinatörlüğünde hayata geçirilmiştir. Projenin 2. aşaması 8 Mart 2024’te Ortahisar Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün Trabzon’da iz Bırakan Kadınlar Arşivi, KTÜ KAM Kadın Araştırmaları Arşivi, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün resmi kayıtlarına geçmiş kadın cinayetleri ve baromuzun kadın cinayetleri kayıtları incelenerek Mimoza Hatıra Ormanı Anı Tabelası’na dönüştürülmesi ile devam edecektir.” dedi.

“MİMOZA ÇİÇEKLERİYLE FARKINDALIK YARATACAĞIZ”

Kadınların insanca yaşama umudunun her alanda hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Nehbit, “Kadın Meclisimiz kadınların anılarını yaşatmak için hatıra ormanını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün sembolü olan mimoza ağaçlarından oluşturmaya karar vermiştir. Böylece 8 Mart etkinliklerinde ormanımızın mimoza çiçekleriyle farkındalık yaratma, yeşil ve yaşanası bir çevre oluşturmak için projemizi hayata geçiriyoruz. Kadının insanca yaşam umudunun merkezine, mimozalar eşliğinde kadın dayanışmasını koyma hedeflerini de gerçekleştirme fırsatı bulmuştur.” ifadelerine yer verdi.

thumbnail_Mimoza (9)thumbnail_Mimoza (2)thumbnail_Mimoza (6)