"Öncelikle; vatanımızı sınırlarımızı korumak için can veren şehitlerimize Allah'tan rahmet, kahramanlarımızın ailelerine sabır diliyorum. Tüm milletimizin başı sağ olsun. Konu milli hassasiyetler olunca Karadeniz insanının her zaman bu doğrultuda kenetlendiğini gördük. Karadeniz derbisinde stadın tamamına yakını doluydu; Rizespor ve Trabzonsporlu taraftarlar maç boyunca askerimize destek oldular."

*****

İlk yarısı Trabzonspor adına oldukça etkisiz geçen maçta Rizespor hem orta sahanın hemde topun hakimiydi. Bunun sebebi Trabzonspor’un alışık olduğu düzenden farklı olarak ilk yarıda neredeyse 4-1-4-1 gibi garip bir diziliş ile sahada olmasıydı. Gördüğü kart cezası sebebiyle maçı tribünden takip eden Hüseyin Hoca iç sahadaki bu maçta hücumu düşünerek top yaptırmama düşüncesindeydi. 

*****

Maçın gizli kahramanlarından Obi Mikel, oynadığı basit ve etkili oyunla Trabzonspor'un en kilit oyuncularından biri olmayı başardı. Trabzonspor onun eksikliğini Beşiktaş maçında çok net bir şekilde görmüştü. Nijeryalının, Sosa ile uyumu da gittikçe artmaya başladı. Rizespor, Trabzonspor’un dizilimden dolayı orta sahadaki takım boyunun uzamasını iyi değerlendirdi ve bekleri Melnjak ile Moroziuk sürekli hücuma katkı verdi.
 

*****

"Şahsen genel istatistiklerden ziyade bireysel istatistikleri daha çok önemserim. Trabzonspor lig başından beri stoper konusunda başarısızdan ziyade şanssız gibi."
 

Şöyle ki; Trabzonspor ön liberosuz oynadığı maçlarda zaman zaman çok baskı yedi aslında buna rağmen stoperleri oldukça başarılı olmasına rağmen çok büyük şanssızlıklar da yaşadı. Savunmacılar, maç boyunca mükemmele yakın istatistikler yakalamasına rağmen  tek bir hata ile gol yeyip bütün istatistiklerin gözden kaçmasına neden oluyorlar.
 

Mesela bu maçta Trabzonspor’un 36.dakikada yediği golde Manuel Da Costa’nın rakibi Scoda’yı döndürmesi tek hatasıydı. Halbuki  %85 pas 10/8 ikili mücadele kazanma 6/6 hava topu 2 pas arası istatiği ile Do Costa mükemmele yakın oynadı.

*****
 

Trabzonspor, ikinci yarıya alışık olduğu düzende; 4-2-3-1 ile başladı. Sosa geriye 8 numara pozisyonuna döndü ve Obi Mikel ile birlikte iyi bir ikili oldu. Tabii ki Hüseyin Hoca ezber bozacak bir şeyler deneyecek, kadro yapısı da buna müsait ama oyuncular mental olarak müsait değil herhalde ki ilk yarıdaki oyun şablonunda bocaladılar.
 

Aminu’nun sakatlanmasından sonra etkinliğini kaybeden Rizespor’a karşı Guilerme’nin yerine oyuna giren futbol sihirbazı Nwakaeme’nin maçı döndüren resitalini izledik. Trabzonspor’da her maç bir futbolcu yıldızlaşıp kötü giden takımı kurtarıyor. "Geçen hafta Sørloth, bu hafta ise Nwakaeme..." 
 

Fenerbahçe ve Beşiktaş maçında da eksikliği çok hissedilen Nwakaeme, sürekli skora katkı verebilecek potansiyeli ile Süper Ligin en değerli oyuncularından biri.
 

*****
 

Maç boyunca iyi işler yapmaya çalışan Ekuban eski formunu bulmaya oldukça yaklaştı. Ama son vuruş konusundaki şanssızlığı hala devam ediyor. Sørloth -bu maç gol atmamış olsa da- Manuel Da Costa’nın bulduğu skorda savunma oyuncularını üzerine çekmesi ve Nwkaeme’nin attığı golde yaptığı asistle alkışı hak etti. 
 

Trabzonspor’un ilk yarıda net bir penaltısı verilmedi. Rizespor’un iptal edilen gönlündeki el kararı ne kadar doğruysa Obi Mikel'in eline çarpan penaltıda ki sarı kart kararı da o kadar yanlıştı. 
 

"Penaltı, ağır bir karar olduğu için bu gibi pozisyonlarda kırmızı kartı getirebilecek sarı kartlarda daha ihtiyatlı davranılması hususunda verilen bir eğitim var."
 

Trabzonspor’un en kilit oyuncularından Obi Mikel, gereksiz bir hakem reaksiyonuyla cezalı duruma düşerek Türkiye Kupası'ndaki maçı kaçırmış oldu.
 

****
 

Rizespor’un forveti Scoda’yı çok beğendiğimi söylemeliyim. Meinjak’ın attığı goldeki asisti ve penaltı golü ile takımının en etkili ismiydi. Rizespor haftalardır iyi oyununun karşılığını alamıyor bunda savunma kurgusunda çok kötü tercihler yapmasının etkisi büyük. Rize'nin, fikstürdeki zor maçlarının büyük bir kısmını atlattığına da değinmek gerek.

*****

Trabzonspor kötü başladığı maçı alışık olduğu doğru oyun sistemine dönerek Nwakaeme'nin süper katkısı ile farklı kazanmasını bildi.
 

Bu maçın en güzel anlarından biri ise Messi'den sonra topa bakmadan adam geçebilen tek oyuncu olarak gördüğümüz Abdülkadir Ömür’ün sahalara dönüşüydü.
 

"Eğer tamamen form tutmuş güçlü bir şekilde döndüyse Trabzonspor’u şampiyon yapacak en önemli oyunculardan biri olacağına eminim."
 

*****
 

Şu bir gerçek ki Trabzonspor iyi konsantre olur ve kondisyon problemini halledebilirse bu ligde maç kazanmakta zorlanmaz. 
 

Türkiye’de hiçbir takımda bulunmayan; maç kazandıracak yıldızlara fazlasıyla sahip tek takım olan Trabzonspor,  taraftarlarının eşsiz desteğini, geri düştüğü maçlarda skordan bağımsız bir şekilde alabilirse şampiyon olur.


Selam ve Saygılarımla