Pandemi sebebi ile taraftarsız oynanan ve bu yüzden iç saha avantajının kaybolduğu sezonun ilk derbisinde Trabzonspor Beşiktaş’a 3-1 yenilerek sezona mağlubiyetle başladı

Beşiktaş’ın golüne kadar oyunun kontrolü Trabzonspor’un elindeydi. Trabzonspor oyunu 3. bölgeye yıkmaya çalışsa da o bölgede top tutma hususunda çok zorlanıyordu. 

Trabzonspor açısından maçın ilk yarısında gördüğüm en önemli şey oyunu açacak kilit oyuncu eksikliğiydi. İlk yarı top hakimiyeti Trabzonspor’da olsa da bunun doğru kullanılmadığını düşünüyorum. Ortaya atılan hemen hemen her top defans oyuncularına geri pas oldu.

Her ne kadar Eddie Newton, takımı ön liberosuz sistemde oynatsa da yine de orta sahada güçlü bir oyuncuya ihtiyaç var. Maç boyunca her şeyi deneyen takımın attığı tek golün sahibi Abdülkadir Ömür’ün gayretleri yetmiyor. Bu yüzden maçta gözler sırtı dönük top tutan bunu geriye ve yana vermekte oldukça başarılı olan Sörloth'u aradı.

Sörloth, bir forvette olması gereken bütün özellikleri barındırıyor; uzun topları alıyor, indiriyor, saklıyor ve kendisine yakın olunduğunda doğru kullanıyor. Gol atıp asist yapıyor. Bence dün akşam özelinde Trabzonspor’un en önemli eksiği de buydu ve Sörloth olsaydı Trabzonspor Beşiktaş’a karşı asla kaybetmezdi.

*****

Şu bir gerçek ki transfer edildiğinde kendisinden çok şey beklenen Guilerme Trabzonspor için tam bir hayal kırıklığı oldu. Kilit pas atamayan topu önde tutamayan topu ileri taşıyamayan Guilerme yerine Ahmet Canbaz’a şans verilmesi daha doğru olur. 

*****

Dün resmen forvetsiz bir Trabzonspor izledik. Ön tarafta Plaza olsaydı Ekuban kendi pozisyonunda kesinlikle daha etkili olurdu. Newton’un taktik ve sahaya diziliş olarak değil ama oyuna müdahale anlamında hata yaptığını söylemeden geçemeyeceğim. 3-0 mağlup duruma geçmiş bir takım forvet çıkarıp yerine stoper almaz.
Yine de gol attıktan sonra yatarak 1. bölgede geri pas yapıp ligde 2. olacak Trabzonspor yerine oyunu 3. bölgeye yığacak Trabzonspor’u tercih ederim.

*****

Gelelim maçın hakemine; ilk yarıda Ekuban’a yapılan penaltı pozisyonu  Beşiktaş’ın ikinci golü ve kırmızı kartla sonuçlanan Atiba’nın pozisyonundan daha net bir penaltıydı. Aslında hakem Ali Şansalan pozisyonu görüyor, inandırıcı, ikna edici bulmuyor, ama VAR ekibi, pozisyonu yavaş yavaş oynatıp Flavio’nun Atiba’ya sarılmayı bıraktığı yer göstermeyerek hakemi penaltıya ikna ediyor.

Sezonun açılış maçında Fenerbahçe’nin kazandığı 2. penaltı da penaltı olmamasına rağmen saha içindeki hakem tüm sorumluluğu üzerine alıp penaltı vermişi. Fakat VAR protokolünde gri pozisyonlarda "hakemin kararına uy" denilmesine rağmen VAR'ın devreye girip penaltıya zorlaması da ayrı bir tartışma konusu.

*****

Novak, Sosa ve Sörloth gibi oyuncularını kaybeden Trondsen ve Marlon gibi as kadro oyuncularını sakatlıktan dolayı oynatamayan Trabzonspor’un sezonun ilk maçında kaybetmesini şahsen eksikleri görme ve bu takımın gerekli takviyeleri yapması için hayırlı bir mağlubiyet olarak görüyorum. 

Trabzonspor’a son iki sezonda şampiyonluğu kaybettiren en önemli eksik lider bir stoper ve sağlam bir ön libero idi. Şimdi bu eksiklere; Sörloth’un gitmesi ile sırtı dönük top tutabilecek bir santrafor da eklendi. Bence ligimizi tanıyan ve Trabzonspor’un oyun sistemine çok uygun olan Papiss Cisse bu anlamda Trabzonspor’un aradığı forvet olabilir.

*****

Bakalım; mevcut kadro yapısı ile ilk 5’e girmekte bile oldukça zorlanacak Trabzonspor’da yönetim bu mağlubiyetten ders çıkarıp gerekli takviyeleri yapabilecek mi?

Selam ve Saygılarımla