Koronavirüsün dünyayı etkisi altına alması sonrası bir dizi tedbirler tüm dünyada uygulanmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de giriş yerlerinde ateş ölçme uygulaması… Ancak uzmanlar bu uygulamanın koronavirüsü tespit etme veya önleme konusunda hiçbir geçerliliği olmadığını savundu.

ABD’li bilim insanları koronavirüs pandemisi ile birlikte yeni normallerden biri haline gelen restoran, okul, hastane AVM’lerin önünde ateş ölçme işlemiyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Corona virüs pandemisinin dünyanı gündemine oturduğu Mart ayından bu yana hastanelerin, ofis binalarının ve üretim tesislerinin girişlerinde corona virüsle enfekte olan yüksek ateşe sahip insanları tespit etmek için termometre silahlarıyla donanmış yeni bir kapı bekçisi kadrosu ortaya çıktı. Bu kapsamda insanların herhangi bir restoranın iç mekanında yiyebilmek, ofisine girebilmek ya da AVM’den alışveriş yapabilmesi için ateşinin 38 derece altında olması gerekiyor.

New York Times'ta Roni Caryn Rabin'in haberine göre, pandeminin başlangıcından itibaren, ateş kontrol etme uygulamaları giderek daha yaygın hale geldi ve kızılötesi temassız termometreler ve vücut ısısı tarayıcılarının satışlarında, etkili olduklarına dair bilimsel kanıtlar bulunmasa da artışa neden oldu.

ENFEKTE OLANLARIN RESTORANDA YEMEK YEMİŞ OLMA İHTİMALİ İKİ KAT DAHA YÜKSEK

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Covid-19 hastalarının  iki hafta içinde bir restoranda yemek yemiş olma olasılığının diğerlerinden iki kat fazla olduğu bulundu. Bununla birlikte çalışmada, çoğu uzmanın daha tehlikeli olduğunu düşündüğü kapalı ortamda yemek yeme ile açık havada yemek yeme arasında risk açısından bir fark olmadığı belirtildi.

 "GİRİŞ NOKTALARINDA ATEŞ ÖLÇMEK TİYATRODAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL"

Uzmanlar corona virüsün yayılmasını engellemek için etkili önlemler olarak maskeleri ve sosyal mesafeyi onayladı, ancak birçok araştırmacı ateş kontrolünün anlamsız olduğunu belirtti. Giriş noktalarında vücut ısısını ölçmenin tiyatrodan başka bir şey olmadığını belirten araştırmacılar, bunun Covid-19’la enfekte olan pek çok insanı es geçtiğini açıkladı.

ATEŞİ OLMAYAN ANCAK COVİD-19'LA ENFEKTE OLAN PEK ÇOK KİŞİYİ ES GEÇLİYOR

Sıcaklık kontrolleri ciddi şekilde hasta olan kişileri belirleyebiliyor, ancak bu durumdaki insanlar zaten çok fazla sosyalleşebilecek ya da dışarıda yemek yiyebilecek zindeliğe sahip olmuyor.  Bununla birlikte giderek artan sayıda kanıt, corona virüsün bar, restoran, avm gibi kalabalık yerlerde ateş ve öksürük gibi belirgin semptomları olmayan kişiler tarafından yayıldığını gösteriyor.

SAHTE GÜVENLİK ALGISI YARATILIYOR

Öte yandan araştırmacılar, kapıda ateş ölçümünün yapıldığı yerlerde sanki o mekanın tamamen güvenli bir yermiş gibi sahta bir güvenlik algısı yaratıığını belirtti. Girişinde ateşin ölçüldüğü restoranlarda yemek yiyen insanların birçoğunda Covid-19’a saptandığı belirtilsi.

Öte yandan CDC, bu haftanın başında, Mayıs ayında işverenlere işçilerinin her gün ateşinin ölçmesii tavsiye eden önerisini geri çekti ve ABD’ye gelen uluslararası yolcular için 14 Eylül'den itibaren havaalanlarında ateşinin kontrol edilmeyeceğini açıkladı.