Facebook, gizlilik ve veri ihlali nedeniyle tarihin en büyük cezasını ödeyecek.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Facebook’un Cambridge Analytica skandalı nedeniyle 5 milyar dolar ceza ödeyeceğini açıkladı.

ABD'de 87 milyon seçmenin kişisel verilerini şirketlerle paylaşmakla suçlanan sosyal medya platformu Facebook, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından ceza ödemeye mahkum edildi.

Facebook’tan bu cezanın yanı sıra veri koruma çalışmalarını da güçlendirmesi isteniyor.

Anlaşma kapsamında ayrıca, en az 500 kullanıcıyı etkileyen veri ihlallerinde Facebook’un FTC’yi bilgilendirmesi ve mevcut sorunların çözümlerine ilişkin belgeleri 30 gün içinde FTC’ye sunması gerekiyor.

5 milyar dolarlık ceza Facebook'un 2018 yılındaki gelirinin yüzde 9'una denk. 45 milyar dolar nakit rezervi bulunan Facebook, 2019'un ilk çeyreğinde (ilk üç ay) 15 milyar dolar kazandığını açıklamıştı.

Bunun yanında Facebook, ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC) ile de, politika değişimleri ve 100 milyon dolarlık ceza içeren bir anlaşmaya varıldığını da duyurdu.

Facebook, ABD'li seçmenlerin verilerini Cambridge Analytica adlı İngiliz şirketle paylaşarak 2016 seçimlerine hile karıştırmakla suçlanıyordu.

Facebook, yaşanan olaylar sonrası kullanıcı bilgilerinin uygunsuz bir şekilde Cambridge Analytica şirketiyle paylaşıldığı skandalla ilgili 87 milyona yakın kullanıcının etkilendiğine inandığını açıklamıştı.