Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Uzm. Psk. Burak Bayrak bu bağlamda Trabzon Sınav Kolejinde öğrenci ve öğretmenlerle buluştu. Bayrak “Çocuklar ve Gençlerde Yaşanan Psikolojik Dinamikler” konulu sunumunda önemli önerilerde bulundu.

Gerçekleşen etkinlikte Trabzon Sınav Koleji Müdürü Mehmet Şal misafir konuşmacı Uzman Psikolog Burak Bayrak’a teşekkür etti ve çiçek takdim etti.

7e5d0b36-302d-4e85-98f2-c6c183c5cab0

Bayrak sunumunda Ergenlikte görülen psikolojik problemlerle nasıl başa çıkılabileceği konusuna vurgu yaptı.

Ergenlikte En Sık Görülen Psikolojik Problemler;

Depresyon, davranış bozuklukları, karşı ya da karşıt gelme bozukluğu, yeme bozuklukları, şiddet ve saldırganlık, obsesif kompulsif bozukluk, intihar, alkol, madde kullanımı ve bağımlılık

23cc4ecf-d1da-475b-9d5d-59515735684e

Peki Ne Zaman Tedavi Gerekir?

Ergenin içe kapanma dönemleri çok uzun, duygu dalgalanmaları sık ve şiddetli ise, huy değişikliği aniden tam zıt şekilde olmuşsa, çok neşeli ve hayat dolu bir genç birden tamamen içine kapanmışsa, ders başarısı beklenmedik şekilde çok düşmüşse, eve geliş saatlerindeki gecikme artmış ve açıklamaları yetersizse, çok öfkeliyse ve sürekli ağlıyorsa uzmandan yardım almakta fayda vardır.

Eğitim alanında bir diğer önemi konu da “Ya Başarısız Olursam” nedenli erteleme davranışı…

Peki nasıl başa çıkılabilir?

Hiçbir şey yapmamaktansa, başarısızlığı göze almanın daha iyi olduğu inancını kendinizde geliştirin. Sizin de herkes kadar başarısız olabilecek sıradan insanlardan biri olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Üstelik değeriniz sadece bir işte ne kadar başarılı olduğunuz ile ölçülebilir mi? Bu katı tutumunuzu sorgulayın, daha sağlıklı bir inanç geliştirmeye çalışın. Bir işe başladığınızda başarısız olacağınız kesin mi? Başarı ve başarısızlık olasılıklarınızı gerçekçi bir değerlendirmeye dayandırmayı öğrenmelisiniz. Nasıl yaptığınıza değil, ne yaptığınıza odaklanın. Herkesin süreci ve başarı odağı farklıdır. Aksi takdirde, başarısızlık korkunuz pekişecek ve hiç başlamama ya da yarım bırakma olasılığınız artacaktır.

1d41fd5c-ce39-439e-9adb-76e363017ec9

Editör: Gül Yıldırım