Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 3 Mart itibariyle başvurular alınmaya başlandı. Bu çerçevede başvurularını yapanlar en düşük emekli (EYT) maaşının kaç lira olduğu araştırmaya başladı.

EYT’liler en düşük emekli maaşı ne kadar? En düşük EYT maaşı kaç lira, ne kadar olacak EYT? sorularına yanıt arıyor. Türkiye’de bir milat olarak değerlendirilen ve 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden 22 gün sonra yürürlüğe giren EYT düzenlemesi milyonları mutlu etti.

Peki milyonları ilgilendiren düzenleme kapsamında en düşük EYT maaşı, emeklilik maaşı kaç lira, ne kadar olacak? işte detaylar ve güncel rakamlar…

EYT EN DÜŞÜK MAAŞ (MART 2023)

Geçtiğimiz Şubat ayının 28’inde TBMM Genel Kurul’da görüşülmeye başlanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi 1 Mart itibariyle kabul edildi. 3 Mart Cuma günü ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve 2 milyon 250 bine yakın vatandaşın başvuru işlemleri başladı. Başvurularını tamamlayanlar ise heyecanla alacakları en düşük maaşı hesaplamaya başladı. Peki en düşük EYT ve emekli maaşı kaç lira olacak?

EN DÜŞÜK EYT MAAŞI KAÇ LİRA, NE KADAR OLACAK EYT?

Geçtiğimiz yıl aralık ayında yapılan tarihin en yüksek asgari ücret zammıyla beraber memur, emekli memur ve emeklilerin maaşları da artırıldı.

Bu çerçevede 2023 Ocak ayından itibaren Türkiye’de en düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira seviyesine çıkarıldı. Böylece en düşük EYT maaşı da 5 bin 500 lira olacak. Zira yapılan yüzde 30 zamma göre 2000 sonrası emekli maaşı 5.500 lira olurken 2000 öncesi 6.327 lira oldu.

Düzenlemeye göre 8 Eylül 1999 öncesi girişli olan EYT’li vatandaşların da 6.327 lira emekli maaşı hakkı kazanması bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

2022 yılında 3.500 lira olan emekli maaşı enflasyon zammına oranlar yüzde 15,39 artırıldı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın araya girmesiyle 3.500 lira olan en düşük emekli aylığı, yüzde 30 zam oranı ile 5.500 liraya çıkarıldı.

2023 EN DÜŞÜK SGK VE BAĞ-KUR MAAŞI

2000 öncesi (SGK) 6.327 TL

2000 sonrası (SGK) 5.500 TL

ESNAF (BAĞ-KUR) 5.500 TL

TARIM (BAĞ-KUR) 5.500 TL

EYT/EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ile emekliliğe hak kazanan vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri emekli maaşı hesaplama oldu. Milyonların dikkat kesildiği düzenleme kapsamında emekli olan vatandaşlar SGK 4A/4B/4C Emekli maaşı hesaplama konusunu araştırıyor.

4A EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/  sayfasına gidin.

T.C Kimlik numaranızı,

SSK Sicil Numaranızı,

Baba adı,

Nüfus il,

Doğum tarihi bilgilerinizi yazın.

‘Sorgula’ butonuna basın

Bu işlem sonucunda emeklilik hesaplamanız yapılacaktır.

4B EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

uyg.sgk.gov.tr 4B emekli maaşı hesaplama sayfasına gidin.

TC Kimlik numaranızı,

Kurumu ve güvenlik kodunu yazın.

Bu işlem sonucunda emeklilik hesaplamanız yapılacaktır.

4C EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ sayfasına gidin.

Doğum tarihi,

Cinsiyet,

4A çalışma süresi

Başlangıç ve bitiş tarihi,

Hizmet türünü seçin.

Altta bulunan hesapla butonuna basın.

Bu işlem sonucunda emeklilik hesaplamanız yapılacaktır.