Ömer Yıldız Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleşen panele Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yavuz Özoran ve Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Genel Sekreter Gülay Yeniçeri, Trabzon  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Kenyalı Kadın ve Kız Çocuk Hakları Savunucusu Elizabeth Otineo Nyadwe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte Şehit Eren Bülbül ve Leyla Aydemir anısına iki koltuk ayrıldı.

96a82df0-8409-429f-a925-e0434491b154.jpeg

Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet Bölümü ve Çocuk Gelişimi Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği panelde Trabzon Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü İl Çocuk Hakları Komitesi temsilcisi Serkan Saraloğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ufuk Kandaz, Trabzon Çocuk Koruma ve İzlem Merkezi Temsilcisi Sosyal Çalışmacı Ebru Bülbül ve Trabzon Barosu Avukatlarından Berrak Pınar Alioğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Paneli Avrasya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yıldızlar yönetti. Yıldızlar düzenlenen etkinliği şu cümlelerle değerlendirdi. ‘’Bugün önemli bir panel gerçekleştirdik. Türkiye’de çocuk haklarının bugünü konulu panelde çok değerli dört konuşmacıyı dinledik. Hem çocuk hakları ile ilgili tarihsel süreç içerisinde neler oldu, neler yaşandı, çocuk ne zaman nasıl göründü, çocuk işçiliğinden, çocuk sömürüsüne varıncaya kadar, çocuk istismarlarına bakış açısı, sadece bunlarla sınırlı kalmayıp doğanın kirletilmesi de çocuk haklarına zarar verdiğini öğrendik. Bunu on beş termik santralin filtresiz oluşunu örnekleyerek açıkladılar. Bu santrallerin bulunduğu bölgelerdeki çocuklar astım hastası olarak doğuyorlar. İşin doğrusu bu konuyu ben ilk defa duydum ve çok etkilendim. Bu gerçek ise, bu bir cinayettir, bir çocuk istismarıdır. Bunların dikkate alınması gerekir. Tabi biz bu paneli Türkiye’deki çocuk haklarını gökten çözelim amacına yönelik yapmadık. Bu sadece bir panelle olacak iş değil zaten, bir farkındalık oluşturmak istedik. İçimizde çocuk haklarının neler olup, neler olmadığı bilmeyen çok insanımız var. Onun için bir farkındalık yaratalım, çocuk haklarını savunamayan bir ülkenin kendi haklarını savunma şansı olmadığını, bugünün küçüğünün, yarının büyüğü olduğunu düşündüğümüzde, çocuk haklarının çok önemli olduğunu vurgulamaya çalıştık. Bu anlamda çok etkili bir panel oldu. Tabi ki bu bir panelle kalmamalı, daha çok çalışma yapmak gerekir.

ccb03712-18b2-4c3b-90d4-87cd1f05ef3f.jpeg

Dünyada çocuk istismarının olmadığı ülke yok ama bizde ne yazık ki ülkemiz ortalamanın da üzerinde. En büyük problem de bu istismarları saklama, gizleme eğiliminde olmamızdır. Halbuki bu tip istismarların duyulduğu anda ihbar edilmesi ve onlara gerekli tedavinin yapılması için devletin eyleme geçmesi gerekir. Öyleyse biz toplum olarak bu tür konuları duyduğumuz anda ihbar etmeliyiz. Panelimizi Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet Bölümü ve Çocuk Gelişimi Kulübü ortaklaşa organize etti. Yani bu bir öğrenci etkinliği idi. Bu anlamda emeği geçen tüm öğrencilerimizi bu duyarlılık gerektiren konu ve çalışma için kutluyorum.

dc14e9d5-5a5d-4ba9-9d96-68af9bdf71c9.jpeg4b177bcb-ccdc-45cc-84d1-b191841ebe25.jpeg