61TRABZONHABER.COM - Devlet hastanelerinin yanı sıra özel diyaliz merkezlerinin iş ilanlarında dahi ‘tecrübeli diyaliz hemşiresi, sertifikalı hemşire aranıyor’ ibarelerinin teknikerlerin önünü kapattığını belirten DiyaTekDer (Diyaliz Teknikerleri Derneği), sertifikasız sağlık memuru, hemşire, att gibi çeşitli personellerin de kendi iş alanlarında çalışıyor olması nedeniyle iki yıllık emekleri sonucu aldıkları diplomaların hiçe sayıldığını ifade ediyor.

İlk olarak 1993 yılında Ege Üniversitesi’nde açılan ve ilk mezunlarını 1995 yılında veren Diyaliz bölümü, yaklaşık 17 bin mezun verirken, sertifikalı hemşire sayısı ise 11.000’i buluyor. Bunlardan 6000’i diyalizde çalışırken, hemşire dışında att, ebe vb. unvana sahip şu an da mevcut çalışan 1000 civarında tabip dışı sertifikalı sağlık personeli bulunuyor. Bugün kamuda görev yapan diyaliz teknikeri sayısı ise 800 civarında. Oysaki diyaliz teknikerleri 2014 yılındaki görev tanımında HD ünitelerindeki tüm yetkilere sahip olmuştur.

1 Mart 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Diyaliz Yönetmeliği ile geçmiş yıllarda hemşirelere verilen sertifikasyon uygulaması durdurulsa da mevcut çalışan hemşirelerin hakları korunduğu için, tam olarak istihdam sağlanamayacağı görüşü ortaya çıkıyor. Yeni yönetmeliğe göre Diyaliz Teknikerlerinin, periton diyaliz alanında çalışabilmesi için periton diyaliz sertifikası bulunma şartı getirildi. Diyaliz bölümü mezunları ise 2 yıl boyunca alınan eğitim içerisinde periton diyalizin, teorik ve uygulamalı eğitimlerle zaten verildiğini savunarak duruma tepki gösteriyor.

Yine aynı yönetmeliğe göre, diyaliz ünitelerinde 1 yıl boyunca sertifikasız hemşire çalışabiliyor.

Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda Diyaliz servislerinde yaşanan, sağlık personeli sıkıntısından dolayı Hemşire unvanı olan kişilere Diyaliz Sertifikası alarak çalışma imkanı verirken, Diyaliz Teknikerleri şimdi gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastanelerde çalışmak için yeterli sayıya ulaştıklarını belirtiyor.

Diyaliz bölümü mezunları, hemşirelerin kendi birimlerine çekilerek birimlerdeki hemşire ihtiyacının giderilmesini ve işin asıl sahibi olan diyaliz teknikerlerinin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını bekliyorlar.