Rice ve Berkeley Üniversitelerinde görevli araştırmacılar, okyanus tabanına yerleştirilmiş olan ve internet erişimi için kullanılan fiber optik kablolar sayesinde okyanus tabanında meydana gelen depremler ile yeni jeolojik buluntulara ulaşmanın mümkün olduğunu ortaya çıkardı.

Since dergisinde, 4 gün boyunca süren araştırmayı konu alan yayımlarda aynı zamanda 3.5 şiddetindeki bir depremin de tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Araştırmacıların bu çalışmayı, Kaliforniya’daki Monterey körfezinde bulunan fiber optik kablo ağının 20 kilometrelik bölümünü kullanarak gerçekleştirdikleri bilgisi paylaşıldı.

Bilim insanları; ışığı sezen, şiddetini değiştiren ve oluşturan bir cihaz kullandıkları bu teknikte fiber optik kabloya bu cihaz aracılığıyla kısa aralıklarla lazer atımı gerçekleştirmişler. Kabloda oluşan gerilim oranına göre ise lazerin geri yansıma şiddeti ölçülmüş. Araştırmacılar daha sonra, geri yansıma şiddetini her iki metrede bir ölçerek 20 km uzunluktaki bahsi geçen 10.000 hareket sensörünü oluşturmuş. Dağıtılmış Akustik Algılama adı verilen ve daha önce karada bulunan fiber optik kablolarla denemesi yapılan teknik ile deniz altında meydana gelen depremlerle ilgili veri toplanabilmesi mümkün hale gelmiş.

Araştırma ekibinin uzun vadedeki hedefinin, dünya çapındaki 10 milyon kilometreden daha uzun olan fiber optik kablo ağının tamamını sismik hareketlerin incelenmesi için kullanmak olduğu ifade ediliyor.