Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazete ve televizyon kanallarının genel yayın yönetmenleriyle Vahdettin Köşkü'nde buluştu. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Erdoğan S-400 konusuna değindi.

Saat 11.00'de başlayan toplantı, yaklaşık 3 saat sürerken, Cumhurbaşkanı toplantıda S-400'ler başta olmak üzere dış politika ve gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

*Tarihimizin en önemli anlaşması bu anlaşmadır. S-400'ler NATO'nun geleceğini de güçlü etkileyecek, NATO mutlu olmalı. S-400'lerle ilgili süreç Nisan 2020'de tamamlanacak. S-500'leri de yine Rusya ile yapmak durumu söz konusu.

*Sayın Trump ile bir telefon görüşmem olabilir. S-400'lerin kontrolü tamamen TSK'da olacak. F-35'leri vermemek dostluğa ve ortaklığa yakışmaz.

*S-400 alınmasının nedeni bölgede barışı korumak.

*Amerika Düşmanlarına Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımları konusunda imzalar 2017'de atıldı, F-35'ler bu kapsamda değil. Trump'ın CAATSA'dan feragat etme ve erteleme yetkisi var. Orta yolu bulması gereken Sayın Trump'tır, F-35'lerde ortağız, ödemesini yaptık.

*Biz S-400'leri alarak savaşa hazırlanmıyoruz, barışı ve milli güvenliğimizi garantiye alıyoruz. ABD'den sonuç alamayınca Rusya'ya yöneldik. Siyasette ABD'nin temsilcisi gibi hareket edenler var. S-400'ler keyfi değil bir zorunluluktur. Dış politikada tutarlı ve ahlaklı politikadan taviz vermedik. Sığınmacı politikası nedeniyle Türkiye'ye Nobel Barış Ödülü verilmeli.

*İdlib'in güvenliği konusunda Rusya ile anlayış birliğini koruyoruz.

*Teklifi getiren zat Türkiye düşmanı inanıyorum ki Sayın Trump bu oyunu bozar.

KUZEY IRAK'TA PENÇE HAREKATLARI

*Bu sürecin sonunda artık Kandil diye bir tehdit kaynağı kalmayacak. Fırat'ın doğusundaki terör koridorunun ucunu kapatmış olacağız.

DOĞU AKDENİZ'DE SONDAJ GERİLİMİ

*Bölgeye çöreklenme çabalarına karşı somut adımlar atıyoruz. Altımızın oyulmasına fırsat tanımadan inisiyatif kullanmaktan tarafız.

AB'DEN SONDAJ YAPTIRIMI HAZIRLIĞI

*Bunlar blöf, dikkate almaya gerek yok.

FETÖ İLE MÜCADELE

*FETÖ ile mücadelenin tamamen bittiği kanaatinde değilim. Metastaz yapmış kanser mikrobu gibi tamamen kesilip atılması lazım. Bu can bu tende olduğu sürece bu mücadele sürecek.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.