Trabzon’da umut ve yaşam derneği kanserle mücadele eden çocuklar için etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Bu kapsamda yeni bir etkinliğe imza atan dernek, kanser hastası çocuklar için resim çizimi ve maket yapımı etkinliği düzenledi.

Kanser hastası çocuklar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı ve İç Mimarlık Bölümü öğretim elamanları ile birlikte düzenlenen” Gücümü Doğadan Alıyorum” workshopunda bir araya geldiler.

Hayallerindeki hastane bahçesini yaptıkları ürünlere yansıtan çocuklar, bu sayede sosyalleşirken eğlenceli vakit geçirdiler.

Sabah saatlerinde başlayan etkinliğe yemek molası ile ara verildi. Öğretim elamanlarının ve gönüllerin hazırladığı kurabiye ve pastalar çocuklara ve ailelerine ikram edildi. Umut ve Yaşam Derneği’nin bu güne özel yaptırdığı geleneksel pastasını bütün çocuklar hep birlikte kesti. Yemek sonrası workshopa katılan küçük savaşçılara çeşitli hediyeler ve ayakkabılar dağıtıldı.

Etkinlik ile ilgili bilgi veren Umut ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nimet Baki, çocukların hastalıkta baş etmede mutlaka sosyalleşmeye ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Baki, “Kanser savaşçısı çocuklarımız, hayallerindeki hastane bahçelerinin nasıl olması gerektiğini resimlediler. Daha çok içlerinden suların aktığı yemyeşil bahçeler arzu ettiler. Maketler üzerine banklar, çimleri yerleştirerek hayal ettiklerini kurguladılar.

>>>>>> FOTO GALERİ

Onların bu hayali belki bir hastane bahçesinin bu şekilde projelendirilmesine katkı yaparak gerçekleşmesini sağlayacaklar.

Çocuklarımız hastanelerde tedavi olurken hekimler ruhlarına maalesef pek fazla dokunamıyor. Oysa mutlu olmaları, hastalıkla baş etmede son derece önemli. Bizler elimizden geldiğince çocuklarımızı boş zamanlarında kendileriyle beraber vakit geçirerek mutlu olmalarını sağlıyoruz. Bazen tetkikleri kontrole gittiğimde, hekim arkadaşlarımız 'Ne yaptınız ne ettiniz de bu çocukların tahlilleri çok iyi çıktı' diyorlar.

Kanserde, lösemi de erken teşhis son derece önemli. Tüm kanser çeşitlerinde moral, motivasyon, hayata tutunmak son derece önemli. Ailelerle birlikte yaklaşık 30’a yakın çocuğumuz burada bizimle. Bölgemizde en fazla çocukluk çağında lösemiler gözleniyor. Beyin, böbrek, kemik tümörleri görülebiliyor” dedi.

Ailelere seslenen Dr. Baki, çocukların eve kapanmamaları gerektiğine vurgu yaparak, “Ailelere seslenmek istiyorum. Çocukların sosyalleşmeye ihtiyaçları var. Buraya benim ısrarlarım gelen bazı aileler var. Çocuklar sosyalleşmeli bu tür ortamlara alışmalı. Hastalıkla baş etmede bu son derece önemli. Eve kapanmamalı” şeklinde konuştu.  

Umut ve Yaşam Derneği ile birlikte çalışan KTÜ İç Mimarlık bölümüne çalışan Arş.Gör.Makbulenur Bekar şöyle konuştu; “ Bu verimli etkinlik sayesinde çok güzel geri dönüşler elde ettik. Hedefimiz çocuklara daha yaşanabilir ve mutlu olabilecekleri ortamlar oluşturabilmek.  Bu nedenle onların çokça ziyaret etmek zorunda oldukları hastane bahçelerinden başladık. Bundan sonraki ilk amacımız Sayın Nimet Hocam İle hayallerindeki mobilyayı Trabzon’da bir hastanede uygulamaya geçirmek olacaktır. Ayni zamanda ileride yapacak olduğumuz etkinlikler için bir altlık niteliği taşımaktadır.’

Etkinlikte KTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Doç. Dr. Nilgün Güneroğlu, Arş.Gör. Demet Ülkü Gülpınar Sekban, Arş.Gör.Selver Koç, Doktorant Özgür Demirci, Mimar Büşra Karanis, Eczacı Merve Çiçen, Kuyumcu Hidayet Şakar ve Medya ve Basın Danışmanı Esra Kaya da tüm destekleri ile yer aldı.