Bölgesel

"Çanakkale bizim için zafer, İngiltere ve Fransa için katliamdır"

Abone Ol

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 107. yıl dönümü nedeniyle Avrasya Üniversitesi önemli programlar organize etti. Üniversitenin Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonunda Dr. Öğr. Üyesi Adil Calap tarafından “107. Yılında Çanakkale’nin Jeopolitik Anlamı” konulu konferans verildi. Avrasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gülay Yeginoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Prof. Dr. Yavuz Özoran, Genel Sekreter Gülay Yeniçeri, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı program saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.



Dr. Öğr. Üyesi Adil Calap konuşmasında şu cümlelere yer verdi. “Deniz Zaferinden sonra boğazların geçilemeyeceği anlaşılıyor bunu Churchill’e bildiriyorlar. Diyorlar ki bu kadar çok saldırıyoruz, çok ciddi bir direnişle karşılaşıyoruz. Bu artık bizim içinde çok büyük kayıp, geri dönelim. Savaşın sonundaki bilançoda 250 bin şehit bizden verilmiştir, 252 bin askeride karşı taraf kaybetmiştir. Yani yarım milyon insan ölmüştür. Churchill’e artık kayıplarımız artmasın diye temkinde bulundurlar. Churchill’in kendi anılarında vardır bu, derki bizim artık savaşı kazanmamız mümkün değil, onu biliyoruz. Fakat biz burada Osmanlı devletini meşgul ederek Ortadoğu ile ilgili yeni devletler oluşturma stratejisini hayata geçirebiliriz. Bu oyalama süreci binlerce insanın hayatına mal olmuştur. Bundan sonrası artık savaş değil bence katliamdır, hatta soykırımdır. Savaşlar belli oranlarda karşılıklı pazarlıkların yürüttüğü bir kapışmadır. Burada bunun dışına çıkılmış çok geniş kapsamlı katliama dönüşmüştür. Bu açıdan bakıldığında İngiltere Çanakkale’de savaşmamış Fransa ile büyük bir katliam yapmıştır. Belki size tuhaf gelebilir ama uzun süre İngiltere’de bulundum ve özellikle Çanakkale ile ilgili veri topladım. 90’lı yıllarda İngiltere’de bir kişi dedesinin Çanakkale’de öldüğünü ve bundan dönemin hükümeti sorumlu olduğunu çünkü İngiltere’nin bir katliam yaptığını belirterek mahkemeye başvurmuştur” dedi.



Öte yandan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri hazırladıkları üzüm hoşafı ve yağlı buğday çorbasını anma programına katılanlara sundular.
 

Abone Ol