Başkan Genç mesajında, 19 Mayıs 1919 tarihinde yurdun işgal girişimlerine karşı Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak istiklâl meşalesini yaktığını dile getirdi.

“19 MAYIS, TÜRK MİLLETİNİN BELLEĞİNE KAZINDI”

Genç, mesajında şu ifadelere yer verdi: “19 Mayıs 1919 tarihi, sıradan bir tarih değildir. Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleriyle imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması çerçevesinde yurdun işgal girişimlerine karşı İstiklâl ateşinin yakıldığı gündür. Türk milletinin sarsılmaz cesaretinin ve kahramanlığının timsali olan şanlı, onurlu ve şerefli bir direnişin işaret fişeğinin yakıldığı tarihtir. Ezelden beri hür ve bağımsız olarak Türk milletini esaret altına almak isteyen emperyalistlere karşı tarihin en haklı ve en şerefli direnişinin başlatıldığı gündür. 19 Mayıs, şanlı tarihimizin önemli bir dönüm noktası ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Milleti’yle özdeşleşmesini en güzel biçimde yansıtan bir gün olarak asla silinmeyecek bir şekilde belleklere kazınmıştır.”

“İŞGALCİLER TÜRK MİLLETİ’NİN SARSILMAZ İRADESİNE TOSLADI”

 “Türk yurdunu işgal edip, Türk milletini boğmak isteyenlerin pervasız işgal girişimleri karşısında vatanın dört bir tarafında işgallere karşı direniş eylemleri başlamıştır. Hiç şüphesiz ki, sivil direniş girişimlerinin esasını ve omurgasını oluşturan 19 Mayıs tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıkarak Türk milletini işgalcilere karşı örgütlemeye başlamıştır. Yurdun dört bir taraftan işgal girişimlerine karşı esareti kabul etmeyen Türk Milleti, 19 Mayıs’la birlikte Atatürk’ün önderliğinde istiklâl ve hürriyet yolunda kenetlenmeye başlamıştır. Türk milletinin büyüklüğünü, yüksek yeteneklerini, yurt ve bayrak sevgisini çok iyi idrak eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendinden emin bir şekilde Samsun’dan başlayarak hürriyet ateşini dalga dalga bütün yurda yaymıştır. Bu kenetlenme neticesinde kurulan Kuvâ-yi Milliye birlikleri ve daha sonrasında kurulan düzenli Türk ordusu tarihimizin en parlak zaferlerinden birisi olan Büyük Taarruza imza atmıştır. Türk Milleti’ni öz vatanında esaret altına almak isteyen sömürgeci güçlerin mütecaviz, pervasız ve küstah işgal girişimleri, tarihin her döneminde hür ve bağımsız yaşamış Türk Milleti’nin bir kez daha sarsılmaz iradesine toslayarak akamete uğramıştır.” 

“COŞKU, KIVANÇ VE ŞEREFLE KUTLUYORUZ”

“19 Mayıs aynı zamanda Atatürk'ün halk egemenliğine dayanan, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak, Türk Milleti’nin onurlu ve şerefli bir halk olarak yaşamasını sağlamak için başlatılan yeni bir devletleşme hareketinin de ilk adımıdır. Samsun'a varışının ardından milli birliği gerçekleştirmek ve bu hedefe ulaşmak düşüncesiyle bağımsızlık ateşini yakan Atatürk, kurtuluş sürecinde Türk Milleti’yle birlikte tarihsel adımların atılmasına öncülük etmiştir.  Türk Milleti, Kurtuluş Savaşı'nın fikri ve fiili temellerini oluşturan, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara'da atılan adımlarla ülkenin kaderine el koymuş, bağımsızlık ve özgürlük tutkusuyla, yurt ve bayrak sevgisini tüm değerlerin üzerinde tutan yaklaşımıyla dünyada saygınlık kazanmıştır. Sağlam ve köklü temeller üzerinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bugün ecdadından aldığı güçle geleceğe emin adımlarla yürümektedir. Türk İstiklâl Harbi’nin ilk nüvesini teşkil eden 19 Mayıs’ı bugün bir kez daha coşku, kıvançla ve şerefle kutluyoruz. Bizlere bu güzel ülkeyi armağan eden başta cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, istiklâl şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnet duygularıyla yâd ediyoruz.”