Avrasya Üniversitesi Pelitli Yerleşkesi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleşen “ İnternet Bağımlılığı ve Siber Suçlar” konulu hibrit eğitime öğrenciler ve akademisyenler büyük ilgi gösterdi.

Trabzon İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri düzenlenen etkinlikte sunumlarını yaptılar. Eğitimde en sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleri konusuna vurgu yapıldı.

o Kendilerini savcı, hakim, kolluk kuvveti olarak tanıtarak sizinle irtibata geçen dolandırıcılar hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını, terör örgütü ile bağlantınızın tespit edildiği gibi sözlerle sizi korkutmaya çalışabilirler.

o Arkadaş ya da aile bireylerinizin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek onlarmış gibi davranarak sizi zor durumda olduklarına ikna etmeye çalışarak para transferi yapmanızı veya kart ya da hesap bilgilerinizi isteyebilirler.

o Banka çalışanı gibi sizi arayarak ücret, komisyon iadesi, faiz iptali, borç erteleme, aidat iptali vb. vaatlerle sizden kart bilgilerinizi (CVV, son kullanma tarihi şifreniz) isteyebilir veya telefona tuşlamanıziçin yönlendirebilirler.

o Sosyal Medya (Twitter, Instagram, Facebook vb.) üzerinden bankalara ait gibi görünen sahte hesaplar ve reklamlar ile sahte internet sitelerine yönlendirme yapılıyor olabilir. Bu sitelerde sizden kişiselbilgileriniz, şifre, kart ya da hesap bilgileriniz istenebilir. Sosyal medya üzerinde yer alan aldatıcıreklamlara karşı dikkatli olunuz.

o Online alışveriş yaptığınız site dolandırıcılartarafından hazırlanan sahte bir site olabilir.

o Gerçek bir alışveriş sitesinin sahtesi hazırlanmış ve bu sayfadan alışveriş yapıyor olabilirsiniz.

o Gerçek site adresine benzer ancak harf ya da rakamlar eklenerek oluşturulmuş taklit edilmiş sahte sitelere karşı dikkatli olunuz. Site adresinin başında"https:// olduğunu ve sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını kontrol ediniz.

o Bazı alışveriş sitelerinde ise aslında var olmayan ürün ya da hizmet satılmaya çalışıyor olabilir.

o Alışveriş yapmak istediğiniz site ile ilgili araştırma yapın.

o Sitenin iletişim bilgilerini kontrol ederek ulaşılabilirolduklarından emin olun. Arama motorlarındaaraştırma yaparken reklam listelerine dikkat edin.

o Sitenin ilk sırada yer alması güvenilir olduğu anlamına gelmeyebilir.

o İnternet alışverişlerinizde ödemelerinizde sanal kart kullanabilir ya da 

3D Secure ödeme yöntemini seçebilirsiniz.

Program sonunda sunum gerçekleştiren Jandarma yetkililerine Avrasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Öztürk tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

IMG_7595