Avrasya Üniversitesi, Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu, ve Trabzon Devlet Tiyatrosu işbirliğinde Haluk Ongan Sahnesinde 4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinliği yapıldı. Dünya Kanser Günü’nde, tüm dünyada kanserde erken tanı ve tedavi için her kesimden insana eşit ulaşacak aktiviteler yapıldı.

ÖZORAN; DİKKATLİ OLALIM, SAĞLIK KONTROLLERİNİ UNUTMAYALIM

Etkinlikte açılış konuşması yapan Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Özoran “Her yıl 4 Şubat günü Kanserden korunma, tanı tedavi açısından bilinçlendirme amacıyla toplum sağlığını korumak için kanser günü dünya genelinde çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda kanserle savaş için Dünya Sağlık Örgütü üç aşamalı bir plan önermektedir. İlk aşama; en önemli olarak kabul edilmekte maliyetinin düşük olması, toplumda farkındalık yaratabilmek amacıyla eğitsel yönü olan kanserden korunmaya yönelik yaklaşımdır. Çünkü, beslenme düzeni, yaşam boyu spor, stresten uzak kalma, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durma, obezite ve alkol kullanımına karşı bilgilendirme bu aşamada esastır. Böylelikle, en sık görülen kanserlerden %70’e varan oranda korunma sağlanabilir. İkinci aşama, kanserin klinik bulguları saptandığında erken tanı ve tedavi aşamasıdır. Bu ise maliyetin yüksek olduğu hastayı işinden gücünden ayıran uzun süreli bir uğraşı gerektirir. Üçüncü aşama ise, kişiyi tedavi sürecinden başlayarak, tedavi sonrası topluma ve yaşama geri kazandırmak için rehabilitasyon aşamasıdır. 



Dünya sağlık örgütü kanserle mücadele planı ilk aşaması olan; kanser açısından toplumu bilgilendirme ve farkındalık yaratma aşaması için 4 Şubat etkinlikleri Dünya genelinde düzenlenmektedir. Bu nedenle Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu, Trabzon Devlet Tiyatrosu ve Avrasya Üniversitesi Etkinliği olarak Trabzon Devlet Tiyatrosunda sesimizi topluma duyurmak için bir araya geldik. Bu yılın sloganları ‘’Kanserde Tedavi Açığını Kapatmak’’ , ‘’Herkese Sesimizi Duyuralım’’ , ‘’Kanserde Herkes Tanı ve Tedavide Eşit Şartlara Sahip Olsun’’  Biz dikkatli olalım zaman aralıklı sağlık kontrollerimizi unutmayalım. Erken tanıyı aldıktan sonra herkese eşit fırsat tanıyalım ve tedavi olsun, radyoterapi, kemoterapi cerrahi yaklaşımlar, say sayabildiğin kadar. Bütün bunlar ülkemizde yok mu var. Demek ki Trabzon bu konuda şanslı devlet hastaneleri var, özel sektörün hastaneleri var. Trabzon Türk tarihinde olduğu gibi eğitim açısından sağlık açısından sanat açısından ve siyaset açısından her nerede ‘s’ harfi varsa Trabzon oralarda çok iyi olacaktır” dedi

KARAHASAN; BUGÜN BAŞKA BİR OYUNDAYIZ

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Elvan Saliha Karahasan yaptığı açıklamada “Bundan aylar önce anneme kanser teşhisi koyulmuş ve karşılaştığım hiçbir zorluğa benzemeyen bir güçlükle baş etmek zorunda kalacağımı anladım. Süreç tamamen kontrolümüz ve bilgimiz dışında ilerliyordu. Fakat bu akşam burada buluşmamızda en büyük rolü oynayan sevgili Doç. Dr. Eda Küçüktülü ile yollarımız kesiştiğinde, bilimin ve doğru yönlendirilmenin ışığında işini sevgiyle ve hassasiyetle yapan bir doktorun öncülüğünde, her şey biraz daha kolay biraz daha anlaşılır hale gelmişti. Çok uzun süreci arkamda bırakmış bir hasta yakını olarak bu gün şunu söylemek isterim ki defalarca sahneye çıkıp rolümü oynasam da biz bugün başka bir oyundayız. Bizler kanserden ölümlerin azaldığı bir dünya için üzerimize düşen rolü oynuyoruz. Bir serüvenin içinde olduğumuzu ve süreci de unutulmaz kılmak için ihtiyacımız olanı erken teşhis inanç Umut ve dirayet olduğunu belirtmek isterim. Kanserin açtığı bir cephe varsa bizimde bir hikayemiz var. Bu hikaye ye verilebilecek en güzel isim ‘ben hayatta kaldım” dedi.



KÜÇÜKTÜLÜ; İYİLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR DÜNYA, SAĞLIKLI HÜCRELERİMİZİN HAKİM OLDUĞU BİR BEDEN İÇİN SAVAŞALIM

Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Eda Küçüktülü; “kanserden korunmak için sağlıklı beslenmenin, eksersiz yapmanın, ruhu güzel şeylerle meşgul etmenin ve risklerimize göre doktor kontrollerinin yapılmasının” önemini vurguladı. Küçüktülü “ Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Saliha Karahasan’ın destekleri ile tiyatro sahnesinden kanseri hem sağlık profesyonellerine, hem hastalara, hem de tiyatro oyuncularına anlattırdık. Ve Haluk Ongan Sahnesi’nden hep beraber  “O zaman niye duruyoruz, hep beraber iyiliğin hakim olduğu bir dünya, sağlıklı hücrelerimizin hakim olduğu bir beden için savaşalım!  Biz kanser savaşçıları olarak hekiminden hastasına, bu savaşı kazanmak için eskisinden daha güçlüyüz, daha duyarlıyız, daha da duyarlı olacağız!” diye topluma sesleniyoruz.

Program sonrasında Trabzon Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Sinem Bilgin Krem Karamel isimli tek kişilik oyununu bu sefer kanser savaşçıları için sergiledi. Oyunun sonunda kanseri yenen ve ilk kez tiyatroya gelen zafer kazanmış bir kanser savaşçısına çiçeklerini takdim etti.