Avrasya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu “I. Ulusal Avrasya Çemrimiçi Jürili Karma Sergi” düzenledi. Serginin Küratörü Öğretim Görevlisi Kartal Murat Ayvaz “Düzenlenen karma sergi ile ilgili bilgi verdi. Ayvaz ilk olmasına rağmen sergimize 149  eser katıldı. Hazırladığımız web sitemizde çevrim içi olarak ziyaret edilebilen sergimizin ikinci aşaması uluslararası olacaktır” dedi. 

Düzenlediğiniz Ulusal Çevrim içi Jürili Karma Sergi hakkında bilgi verir misiniz?

Sergi Küratörü Öğr. Gör. Kartal Murat AYVAZ: 

Üniversitemiz için bu alanda ilk etkinlik olan “I. Ulusal Avrasya Çevrim İçi Jürili Karma Sergi” si, meslek yüksekokulumuz organizasyonuyla 10 farklı üniversiteden alanında uzman 27 farklı öğretim üyesi jüriliğinde gerçekleşmiş olup ulusal çapta önemli bir teveccüh bulmuştur. 
Sergi kapsamı: “Geleneksel Sanatlar, Grafik Tasarım, Heykel, İç Mimarlık, Moda Tasarımı, Mimarlık, Resim, Seramik ve Tekstil Tasarımı” olarak belirlenmiş ve sergi, ülkemizde ki tüm akademisyenlerin katılımına açık bir usulde yapılmıştır.

Sergiye katılım nasıldı?

Sergiye, ulusalı kapsayıcı bir seviyede katılım olduğunu söyleyebiliriz. Sergiyle ilgili süreci kısaca anlatmak isterim. 
Serginin fikri alt yapısı, şartnamesi, jüri bağlantıları ile ilgili işlemlerinin ardına gerekli kurulları oluşturulmuş ve sergi ülke genelindeki tüm üniversitelere ilan edilmiştir. İlk olarak mail aracılığıyla başvurusu yapılan eserlerin şartnameye ve gerekli usullere uygunluk durumu kontrol edilmiş ve gerekli teknik eksikliklerin tamamlanması için başvuru sahiplerine geri dönüş yapılmıştır. Şartnameye uygun olmayan eserler ise reddedilmiştir. Başvurusu kabul edilen eserler ilgili alan uzmanı jürilere gönderilmiş ve eleme işlemlerinden sonra 149 adet eserin sergilenmeye değer kabul edildiği görülmüştür. Eserler sergi için özel olarak kurulmuş olan web sitesinde (avrasyasergisi.avrasya.edu.tr) izlenime açılmış ve ayrıca katalog olarak basılı hale getirilmiştir. Ayrıca katılımcı ve jüri üyelerine katılım ve teşekkür belgeleri verilmiştir.

avrasya-universitesi-karma-sergi.jpg

Neyi amaçladınız?

Avrasya Üniversitesi, eğitim- öğretime vermiş olduğu değerle tanınır. Bu etkinlik ile bilim, teknoloji, araştırma ve geliştirme gibi çeşitli alanlarda yapılan çalışmalara ek olarak sanat alanında da varlık göstermek ve hem sanata hem de sanatçıya katkı sağlanmak amaçlanmıştır. İlgili sergi sayesinde birçok akademisyen/ sanatçı hem eserlerini sergileme imkânı bulmuş hem de resmi bir sergi olması hasebiyle akademik çalışmalarına bir yenisini daha ekleme imkânı bulmuşlardır.

kartal-murat-ayvaz-001.jpg

Gönderilen eserleri değerlendirir misiniz?

“Geleneksel Sanatlar, Grafik Tasarım, Heykel, İç Mimarlık, Moda Tasarımı, Mimarlık, Resim, Seramik ve Tekstil Tasarımı” alanlarından eserlerin kabul edilmiş olduğu sergiye yoğun teveccüh gösterilmiştir. 
Sanat nev-i şahsına münhasır bir kavram ve olgudur. Sanatın ve sanat eserinin, salt pozitif bilim gözlüğüyle objektif olarak mı yoksa bunun aksine sübjektif bir bakışla mı değerlendirileceği konusu tartışmalıdır. Bireyin sanatla olan temasında; akademik, bilimsel veya sanatsal kaygılar ve prensipler güdülmeden yapılacak değerlendirmeler elbette sübjektif bir yaklaşım olacak ve bir eserle ilgili muhtelif değerlendirmeler oluşacaktır. Ancak mevcutta düzenlemiş olduğumuz sergi gibi akademik etkinliklerde akademisyen/ sanatçıların, tasarımcıların ve profesyonel sanatçıların malumu olduğu üzere değerlendirmelerde bazı ölçütler kullanılır. 

Dolayısıyla sergilenen eserlerin değerlendirmeleri alan uzmanlarınca yapılmış ve sergilenmeye değer bulunanlar yayımlanmıştır. Sergi küratörü olarak benim yalnızca kendi alanım olan moda tasarımı eserleriyle ilgili bu röportaj için bir yorum yapmam gerekirse; teknik alt yapısı oldukça sağlam ve hem günlük hayatta kullanılabilecek hem de sanatsal bir obje olarak değerlendirilebilecek eserlerin bulunduğunu söylemek isterim.

avrasya-universitesi-karma-sergisi.jpg

Bundan sonra Avrasya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu olarak hangi etkinlikleri yapmayı planlıyorsunuz?

Avrasya Üniversitesi “Geçmişte izimiz geleceğe sözümüz var” felsefesiyle hareket eden bir eğitim- öğretim kurumudur. Dolayısıyla her daim yapmış, yapıyor ve yapacak olduğu etkinlik planları vardır. Bu röportaj vesilesiyle şimdiden tüm sanatçı ve sanatseverlere bir müjde daha vermiş olayım. Avrasya Üniversitesi meslek yüksekokulu olarak önümüzdeki ağustos ayına yetiştirmeyi planladığımız uluslararası bir sergi etkinliğimiz daha olacak. Kıtaların buluşma noktasında ki konumumuzu uygulamada da her daim gerçekleştirme prensibimizden hareketle ülke sınırlarıyla kendimizi kısıtlamıyoruz. İlgili etkinliğe dair daha fazla detayı şimdilik paylaşmak usulen doğru olmaz. Bu ve benzeri birçok etkinliğimizi uygun takvimlerde gerçekleştirecek ve öncesinde bunları kamu ile paylaşacağız.
Bu vesileyle tekrar; Sergimize teveccüh gösteren tüm kıymetli katılımcılara ve desteklerini bizden esirgemeyen jüri üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür eder, şükran ve muhabbetlerimizi sunarız.