Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından otizme dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla “Otizme Mavi Işık Yak” kampanyası kapsamında bir çalışma gerçekleştirildi. Farkındalık çalışmasında ilimizin önemli sembol binalarından biri olan Atatürk Köşkü mavi renkle ışıklandırıldı.

Otizm hakkında sosyal farkındalık oluşturmak, otizmli bireylerin ve ailelerinin sorunlarını gündeme getirmek, çözüme yönelik çalışmaları teşvik etmek, özellikle erken tanı ve eğitimin önemine dikkat çekmek amacıyla; 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan günü “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak kabul edildi. Her yıl dünya çapında bu kapsamda çeşitli etkinlikler yapılmakta.

Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seha Sağlam, günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Görülme sıklığı her geçen yıl artan otizm ile ilgili olarak, düzenlenen etkinlikler yoluyla, otizmli bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlamaya ve toplumun farkındalığını arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Otizmli bireylere daha iyi bir yaşam imkanı sağlamak, önyargı ve ayrımcılığa maruz kalmadan toplum içerisinde var olmalarını desteklemek, nitelikli bakım, sağlık ve eğitim almalarını temin etmek,  toplumumuzun her kesiminin görevidir. Bu farkındalığı oluşturabilmek amacıyla geçen yıl Ayasofya Camii’nde yapılan ve vatandaşlarımız tarafından ilgiyle karşılanan etkinliğimizi bu yıl Atatürk Köşkünde gerçekleştirmiş bulunuyoruz.  Arkadaşlarımızla, Atatürk Köşkünün  doğru bir tercih olacağını değerlendirdik. Bu amaçla müracaat ettiğimiz Trabzon Büyükşehir Belediyesinden olumlu cevap ve izin aldık. Desteği için Sayın Başkanımız Murat Zorluoğlu’na çok teşekkür ediyoruz. 1 Nisan akşamından itibaren 3 akşam süreyle Atatürk Köşkünü mavi olarak görebilecek ve fotoğraflayabileceksiniz. Bu paylaşımlarda  otizme dikkat çekilmesini istirham ediyorum.

Otizmli bireylere karşı toplumun farkındalığının artmasıyla doğru orantılı olarak engellerin ortadan kalkacağına inanıyor ve otizmli bireylerimizin hayatın her alanında yer almalarını sağlamak ve önlerindeki engelleri kaldırmak için hak temelli hizmet anlayışımızla her zaman yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz, son olarak şunu ifade etmek isterim ki; Otizmle ilgili bilgi sahibi olmak, erken teşhis ve eğitimin otizmli bireyin tüm yaşamını olumlu yönde etkileyeceğini unutmamak gerekir.

Otizmli bireylerin ve ailelerinin desteklenmesinin sözde kalmaması ümidiyle 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününü kutluyoruz.

Çocuğunuz;

-              Göz teması kurmuyorsa,

-              Adı ile seslenince tepki vermiyorsa,

-              Çevresi ile ilgilenmiyorsa,

-              Fiziksel temastan hoşlanmıyorsa,

-              Konuşmada gecikme varsa,

-              Yaşıtları ile diyalog kurmuyorsa,

-              Aynı kelimeyi sürekli tekrar ediyorsa,

-              İlgisiz şekilde her şeye gülüyorsa

-              Bir cismin bir parçasına takıntı davranışı gösteriyorsa,

-              Bazı ojelere aşırı bağımlı ise,

-              Düzen takıntısı varsa,

-              Tekrarlayan hareketi sürekli yapıyorsa,

-              Sürekli aynı oyunu oynuyorsa,

-              Sosyal ortamlarda aşırı korkuyor ve tepki veriyorsa,

-              Kendisine ya da etrafındaki eşyalara zarar veriyorsa,

-              Tehlikeye ve acıya karşı duyarsızsa otizm şüphesi ile bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.”