Trabzon'da tünelde içinde kaza! Ölü ve yaralılar var Trabzon'da tünelde içinde kaza! Ölü ve yaralılar var

Aile ve Sosyal Hizmetler Trabzon İl Müdürlüğü, 6 Şubat depreminin 1. yıldönümünde psikososyal destek hizmetlerinin devam ettiğini açıkladı.

İl müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

“Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıcı etkilerini yaşayan 11 ilde depremin ilk anından itibaren Bakanlığımız hızlı bir şekilde organize olup psikososyal destek hizmeti vermeye başlamıştır. Müdürlüğümüz bünyesinde ise  kardeş şehrimiz Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde farklı uzmanlık alanlarından oluşan 116 psikososyal destek ekibimiz deprem bölgesinde aktif görev almıştır. Uzman ekimiz bölgede ihtiyaç tespiti, psikolojik ilk yardım, bireysel görüşme, grup çalışması, sosyal iyileştirme ve sosyal yardım modelleri çerçevesinde birçok destek hizmeti sunulmuştur.

Vatandaşlarımızın depremin etkisinden çıkması için yoğun çaba sarf eden ekibimiz, depremden etkilenen bireylere psikososyal destek vererek depremin izlerini silmeye çalışmıştır. KYK  yurtlarında kalan misafirlerimize, mahremiyet, erken yaşta  ve zorla  evliliklerle mücadele, kadın kooperatifleri, kadına yönelik şiddetle mücadele vb. eğitimler verilmiş olup bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır.

“Cansiperane Çalışan Psikososyal Destek Ekiplerimiz” 

Depremin ilk anından bugüne kadar Bakanlığımız koordinasyonunda uzman personelimiz deprem bölgesinde yaraları sarmaya devam etmektedir.   Gerek deprem bölgesinde gerekse ilimizde depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza psikolojik ilk yardım sağlanarak sosyal iyileştirme faaliyetleri kapsamında desteklenmiştir.

Deprem bölgesinden ilimize 18.465 kişi tahliye olmuştur. Bu kapsamda ilimizde KYK yurtlarında, otellerde ve hanelerde kalan vatandaşlarımıza psikososyal destek hizmetleri kapsamında saha da uygulanan mesleki çalışmalarda, depremden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik mahremiyetin korunması, istismarın önlenmesi ve mesleki etik ilkeler çerçevesinde çalışmalar yürütülmüştür.

“Çocuk Dostu Alanlar Oluşturuldu”

Deprem travması yaşayan çocuklarımızın gelişimlerini desteklemek amacıyla oyun ve sanat odaklı programlar düzenlenmiş  ve ebeveynlerin psikososyal olarak iyileşmelerini destekleyen faaliyetler gerçekleştirilmiştir. İlimizde çeşitli dernek ve STK işbirliğinde deprem travmasının çocuklar üzerindeki etkilerini azaltmak için çocuklarımıza yönelik psiko drama eğitimleri, sinema, tiyatro  oyun ve satranç etkinlikleri, atölye çalışmaları, tarihi ve turistik geziler vb.  faaliyetler ile sağaltım çalışmaları yapılmıştır.

“Aktif çalışmalarımız devam ediyor”

Depremin ilk anından günümüze kadar psikososyal destek çalışmalarımız sahada aktif bir şekilde devam etmektedir. Afetin yaşanmasından bu yana ilimizde toplam 984 haneye 4431 bireye psikososyal destek hizmeti verilmiştir.

Ülkemizin bir daha böyle acılar yaşamamasını temenni ediyor; depremden etkilenen vatandaşlarımıza, aziz şehitlerimizin  yakınlarına, değerli gazilerimize, kıymetli mesai arkadaşlarımıza ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

016f51ba-ce3a-42dd-b858-52b829e69f42