61trabzonhaber-haber servisi

Trabzon hurması olarak bilinen meyve birçok kişi tarafından severek tüketilen ve vitamin değerleri bakımından çok sağlıklı bir meyvedir.

Bu meyvenin yörelere göre değişen pek çok adı vardır.

Genel olarak Trabzon hurması diye bilinse de farklı illerde ve farklı yörelerde ismi değişmektedir.

Trabzon hurması, abanozgiller familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişir. Bu ağacın meyvesine hurma, denir. Hurma, Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelir. Türkiye’ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde yetiştirilmeye başlanmış. Bu nedenle meyvenin ismi, Fransız inciri (tini frence) veya Frenk elması olarak da bilinir. Diğer isimleriyle cennet hurması, Japon hurması, Akdeniz hurması olarak da adlandırılmıştır.

Antalya yöresinde ise meyvenin adı amme ya da ambe olarak bilinir.

Meyve antioksidanlar sayesinde göz sağlığı için çok faydalıdır. Lutein, likopen, kripto ksantin, zeaksantin, beta karoten ve A vitamini bulunduruyor. Bedenin direncini artıran bu vitaminler bedenin savunma sisteminin dengesini bozan metaboliklere karşı vücudu korur. Bakır ve antioksidan deposudur. Potasyum, mangan, fosfor ve bakır bakımından zengindir.

Ancak her gıdada olduğu gibi Trabzon hurmasını da fazla tüketmez birçok sağlık problemini beraberinde getirebilir. Trabzon hurması, cennet hurması' olarak da bilinen ‘persimmon’un mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden (bezeor) ötürü sağlık problemlerine yol açabildiği biliniyor.