Trabzon’da Akyazı Kütüphanesi açıldı.

Trabzonlu yazar, tarihçi ve araştırmacı Mustafa Yazıcı’nın kitaplığını bağışlamasıyla oluşturulan kütüphanede araştırmacılar, öğrenciler ve vatandaşlar için kaynak olabilecek 4000’in üzerinde kitap bulunuyor.

 “BENİ KÜTÜPHANELER YETİŞTİRDİ”

Kütüphanenin açılışında konuşan araştırmacı Mustafa Yazıcı; kütüphane ve okul arazisini bağışlayan Kalcızade Hacı Binnaz Hanım’ın bu davranışıyla çok güzel bir örneklik teşkil ettiğini belirterek, “İleri ülkelerle aramızdaki tek fark, okumak, yazmak ve kütüphane farkıdır. Başka bir fark yoktur. Biz de o nedenle bu kütüphaneleri gündeme getiriyoruz. Ben de bu okul mezunuyum. Bugüne kadar 21 okulda çalıştım, 50 bin öğrenci yetiştirdim. Beni bu kütüphaneler yetiştirdi. Kalcızade Binnaz Hanım okuma salonu diye verdik. Bu da kadınlarımıza çok güzel bir önderlik oldu.” dedi.

“BÜTÜN ÖĞRENCİLERİN YARARLANACAĞI KİTAPLAR VAR”

Trabzon’da kütüphanelerde yer almayan kitapların Akyazı Kütüphanesi’nde olduğunu kaydeden Yazıcı, “Akyazı’da 100’den fazla öğrenci üniversiteye gidiyor. Eski kütüphanemiz ilk ve ortaokul içindi. Şimdiki lise ve üniversite öğrencileri için. Burada hangi bölüme giderse gitsin bütün öğrencilerin yararlanacağı kitaplar var. Hatta şehirde olmayan kitaplar var.”  diye konuştu.

“KÜTÜPHANELER RUHUN KİRİNİ TEMİZLER”

Ortahisar Belediyesi’nin bugüne kadar 20 adet kitabın basımını gerçekleştirdiğini belirten Başkanı Ahmet Metin Genç, “Çağımızda bilgiye ulaşma konusu, güce hakim olmak için çok önemli. Medeniyet ve inancımızın bize yüklediği sorumluluğu bihakkın yerine getirmek için de çok çok önemli. Onun için kitapla buluşmak, kitaplara ulaşmak çok çok önemli. Çünkü biz ilk emri ‘oku’ diyen bir inancın mensupları olarak, ‘İlim Çin’de de olsa gidin alın’ diyen bir inancın mensupları olarak biz bu konuda daha çok gayreti olmalıyız. Her okulumuzda artık kütüphane konusunda adımlar atılıyor. Bu şehri fetheden büyük komutan Sultan Fatih şunu söylemiş: İçerisinde kitaplarla dolu bir kütüphaneyi en yüksek hazineden üstün tutarım, demiş ve demiş ki, ‘Kanalizasyon şehrin kirini, hamam bedenin kirini, kütüphaneler de ruhun kirini temizler. Ben bir şehirde üç şey istiyorum. Kanalizasyon, hamam, kütüphane…’ Biz de okuyan kent olabilelim diye büyük bir gayreti ortaya koymaya çalışıyoruz. 25 Mart- 2 Nisan Kütüphaneler Haftası’nda belediyemiz bünyesinde bir kitap festivali düzenledik. Özelikle çocukların ve gençlerin büyük bir ilgisini gördük. Bundan sonra inşallah her yıl kütüphaneler haftasında kitap festivalini şehrimizde düzenleyemeye devam edeceğiz. Şehrimizin kültür, sanat ve tarih hayatına katkı sağlaması açısından da belediye olarak 20 tane kitabın basımını gerçekleştirdik. Hepsi kalıcı eserler.” diye konuştu. 

thumbnail_Kütüphane (5)

“KALCIZADE AİLESİNE TEŞÜKKÜR ETTİ”

Kütüphaneye Mustafa Yazıcı’nın fotoğrafının konulacağını ifade eden Genç, “Kütüphaneleri biz yaptık ama onun içindeki kitapları Mustafa Yazıcı gibi yazarlar ve düşünürler yazar. Onun yaptığı katkı yanında bizim ki, az bir değer ifade eder. Mustafa Yazıcı bütün kitaplığını bize hediye etti. Bir fotoğraf konulacaksa onun fotoğrafı konulmalı. Bunu arkadaşlarımızdan da rica ediyorum. Kalıcı olan eserleri Mustafa Yazıcı gibi yazarlarımız yaptı. Burada bir teşekkürü de Kalcızade ailesine yapmak istiyorum. Hacı Binnaz Zade Hanım ve oğullarını anmak istiyorum. Bu okulun ve kütüphanenin yerini bağışladıkları için Allah onlardan razı olsun. Kütüphanemiz, Akyazımıza ve Trabzonumuza hayırlı, uğurlu olsun.”

“KİTAP SAYISINI 1 MİLYON 100 BİNE ÇIKARDIK”

Konuşmasında, Trabzon’un öğrenci başına düşen kitap çeşitliliğinde Türkiye’nin ilk on ili arasında yer aldığını belirten Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu, “Kütüphaneler insanlığın en güvenilir yerlerinden bir tanesi. Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Kütüphanesiz Okul Kalmasın’ projesi kapsamında bütün okulları kütüphanelere kavuşturduk. Biz de Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bütün okullarımıza kütüphaneler yaptık ve kütüphanelerimizi milyonlarca kitapla donattık. Son üç ay içinde devletimizin bir katkısı olmadan, sizlerin desteğiyle kütüphanelerimizdeki kitap sayısını 700 binden 1 milyon 100 bine çıkardık. Trabzon öğrenci başına en çok kitap çeşitliliği düşen ilk on il içerisinde. Yine ‘Okursuz Kütüphane Kalmasın’ projesi kapsamında yeni yeni etkinliklerle şehrimizde bir okuma kültürü oluşturulmasına katkı sunduk. Yine ilimizde 142 tane sıfır atık kütüphanesi oluşturarak çocuklarımızda atık kütüphane bilincinin oluşmasına katkıda bulunduk. Türkiye’de en fazla atık kütüphaneye sahibiz. Bu da evlatlarımız ve meslektaşlarımız sayesinde oldu.” ifadelerine yer verdi.

“YOLUMUZU KİTAPLARLA AYDINLATTI”

Göreve geldiği günden bu yana Başkan Ahmet Metin Genç’in her alanda desteğini hissettiklerini dile getiren Fettahoğlu, “Ben de desteklerinden ve bu güzel çalışmadan ötürü, çocuklarımızın yolunu kitapla aydınlattığı için kendisine eğitim camiası adına çok çok teşekkür ediyorum. Daha nice eserleri hep birlikte şehrimize kazandıracağız.” dedi. 

thumbnail_Kütüphane (11)

“DÜZCE’DE İLK KÜTÜPHANEYİ KENDİ KÖYÜMÜZDE KURDUK”

Konuşmasında, kaymakamlık sınavına Düzce’de kendi köylerinde kurdukları kütüphane hazırlandığını kaydeden Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Bugün çok anlamlı bir açılış için bir aradayız. Bugün Kalcızade ailesinin arazisini bağışlamasıyla ve mahallemizin yetiştirdiği çok değerli bir yazar olan Mustafa Yazıcı’nın kitaplarının bağışlayarak oluşturduğu kütüphanemizin açılışındayız. Geleceğimizin teminatı olan yavrularımızın donanımlı bir şekilde yetiştirilmesi adına, bu anlamlı hizmetlerin çok ayrı bir yeri var. Ben Düzceliyim. Düzce’de ilk kütüphaneyi üniversitede okurken, kendi köyümüzde açmıştık. Ve kaymakamlık sınavına ben o kütüphanede çalışmıştım. Doğduğu bu mahallede bütün eserlerini bu kütüphaneye bağışlayarak katkıda bulunan değerli büyüğümüz Mustafa Yazıcı’ya huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Burada çok güzel bir örnekli teşkil etti. Bu araziyi bağışlayan Kalcızade ailesine devletimiz ve milletimiz adına şükranlarımı, minnetlerimi iletiyorum. Ölenlerine rahmet diliyorum. İnşallah, Trabzon her alanda lider olduğu gibi, kütüphanecilikte de lider konumda olacak. Şu anda ilimizde kütüphanesi olmayan okul yok. Sporda olduğu gibi bu konuda da lideriz. Bu eseri şehrimize kazandıran Ortahisar Belediye Başkanımıza da ayrıca çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Açılışa, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Suat Oyman ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Okul öğrencileri protokol heyetini ellerinde Türk bayrakları ve Trabzonspor bayraklarıyla karşıladı. Açılış öncesinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ile okul öğretmenlerinin sunduğu halk oyunları gösterisi beğeniyle izlendi.

thumbnail_Kütüphane (17)

Açılıştan sonra protokol ekibi kütüphaneyi gezerek, kitapları inceledi ve ardından Akyazı Kütüphanesi’nin hazırlanışıyla ilgili basında çıkan haberlerin yer aldığı sergiyi gezdi.